На мама детето... Младежите у нас живеят с родителите си средно до 30 години

България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-много
27 мар 2024 21:50, Нели Христова
170
На мама детето... Младежите у нас живеят с родителите си средно до 30 години
Снимка: Pixabay/Dimhou

Около 153 хиляди са младежите у нас, които нито учат, нито работят. Макар и делът им да остава висок за средния в Европа, добрата новината е, че намаляват с най-бързи темпове. Работещите са ангажирани основно в търговията и охранителната дейност.

Концепцията за "младежи" през последните години постепенно се изменя, при това на европейско ниво. Ако преди за младежи се считаха от 15 до 24-годишните, сега към тях вече се причисляват и тези до 29-годишна възраст. Последното преброяване провело се у нас през 2021 г. изчислява броя им на близо 1 милион души. Най-голям е техния дял в Югозападна България, а най-малко са те в Северния централен район. Младите напускат дома на родителите си на средно 30 години, което ги нарежда на четвърто място в Европа след Хърватия, Словакия и Италия, като мъжете се позастояват в родния си дом с 4 години повече от жените. С висше образование са 36% от младите между 25 и 34 години, а рано напусналите образование на възраст от 18 до 24, са 9%. 75% от младежите с някаква степен на образование, владеят чужд език.

Според Националната статистика, заетите лица до 24-годишна възраст, са малко над 100 хиляди, но какво работят? Най-голяма част от тях – близо половината, са ангажирани в търговията и охранителната дейност. Следват професии неизискващи специална квалификация. Според експерти през следващите години тези позиции ще стават все по-примамливи заради променящия се пазар на труда, тъй като работодателите вече са склонни да наемат млади хора и без опит, на които да предлагат добри условия, стига само да искат да работят, предаде NOVA.

За младежите, които нито учат, нито работят, си има абревиатура - "NEETs". По последни данни на Евростат такива са средно 12% от младите на възраст между 15 и 29 години. Но къде сме ние? Феноменът оказва се, е най-характерен за държавите от Южна Европа и Балканите. И като такава, заемаме четвърта позиция в класацията, непосредствено след съседите от Гърция, където неактивните младежи са малко повече от нашите. Най-много са те обаче в Румъния и Италия – близо 20%, а най-нисък е процента им в Нидерландия – едва 4. И докато амбициите на Европейския съюз са до 2030 г. средният процент в държавите членки да бъде свален до 9, има и добра новина на нас. Защото България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-много – с 10% за 10 години. Броят им се изчислява на около 153 хиляди души. Голямата част от тях са с по-ниска степен образование, живеят предимно в слабо населени места, а за издръжката им помагат родители, близки или съпрузи, когато става въпрос за омъжени жени, чиито дял е по-голям от този на мъжете.

Друга добра новина е, че все по-малко са младите, които имат намерение да емигрират. Изчисленията са на Националната стратегия за младежта за периода 2021-2030, приета от Народното събрание. Макар и все още висок, процента на младежите, които биха заминали да живеят в чужбина, е вече под 30%. 18% биха сменили населеното си място с друго, но в пределите на България. Доволни от мястото, където живеят в момента са 43%, а 12% нямат мнение по въпроса. Желанието за емиграция е свързано на първо място със стремеж за по-добър живот, после за по-добро образование и накрая за по-висок стандарт и заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 79 Ще си извадят документи че са бесплодни и данъка е бесмислен.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 93 - Моето жилище не беше мое, а на моята фирма. Отдавах си го под наем. Печалбите Бяха на фирмата и какяито се теглелеше, псоле му с плащаше данък и се харчеше. При разяаода ни семей о жилище има, ни подялба... Profit! Хиии хи хииИиИииИии!
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен И ергенски данък нищо няма да стане. Законите и пазара дават предимство на жените и пак е по-евтино да не се жени.
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо да е лошо? В Дания и Холандия ощена 14 се изнасят, защото има стипендии, лесна и сравнително добрере платена работа за тийнейджъри... Ииии после всичкото с разводи,30% от жените с описват като биексуални, няма деца, всичко на наркотици и психиатри...
77
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ъхъ ! На 40 много трудно ще я иска някой. Сещаш се защо
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е хуманно да се мисли за ергенски данък, който е плод на натализма и средновековието. Всеки човек е свободен да избира къде и как да живее. Това е лично право. Радвайте се на живота с близките си хора! Не е толкова дълъг живота, за да го прекарате в отчуждение с децата си само защото така е модерно на Запад. Най-голямото богатство е семейството.
75
1
 
3
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
ЪХЪ,голема работа си хранел си детето,голема хвалба,кой съм аз ...
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази статия трябва да я прочетат богатите особи и всички принцове и принцеси след 18 г., да се отделят от бащиците си и да живеят под наем в предградията и да теглят заеми и да бачкат, не да чакат на готово.:))
73
7
 
3
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 месец
Дъщеря ми е на 40 г. и още живее при мен - храня я , поя я , не плаща и една стотинка от себе си ! Никой не иска да я вземе ! Няма вече принцове с каляски! Огледаш се - само меки китки! Ех , живот , здравей , здравей !
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Кой от младите ще се върне" - Ам... Хелоууууу! Аз!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82 - Няма да проверявамЕ (пиша сам, не е да сме трима седнали пред компютъра и да мислим, какво да ти напишем) за Испания, защото пишеш за България.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 78 - Те там се отделят от рано, ама като си с парите на фамилията и връзките, икога реално не си отделен. Ако си шоша ябъшка, ще дърпаш назад и ще те изгонят. Ако си дистоен, ще те оставят. За съжаление , модерния ЕС е комунистически и налага наследствени такси, иска данъци, ако прехвърляш огромни суми на децата си и дори се стига, да не ти позволява, да лишавша лица от наследство. Та в Германия дори нямат попечителски фондове ...
69
0
 
4
 
! Отговори
до 79 преди 1 месец
Проверете! Ергенски данък в Испания се плаща от всеки който няма деца след 30 -тата до 50 -тата си година.
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е: В България земите на Българските Фермери - Ковбои - Селяни след инвазията през 1944 на СССР бяха иззети и вкарани в колхозите - ТКЗС -тата, да работят на не своя земя, а тия които не си даваха земята ги наричаха кулаци и комунистите ги изпращаха в концлагерите и сега не съществуват повече Български Фермери - Ковбой - Селяни. Кой от младите ще се върне на село да ти работи, след като не знае де е земята на неговите дедовци и пра дедовци и си няма понятие как се язди кон и магаре?
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Справедливо ли е който по медицински причини няма деца да плаща такъв данък?" - Ерге сни да ък, не бездвтен данък...
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка държава си има особености, но правослявните държави са така за разлика от Запада. Е и какво, кой как иска така живее, свободен народ, има избор. Който рано се отделя, обикновено не тръгва по добър път, за това и богатите на запад живеят заедно с радителите си, не са по улиците и в кибритени кутии като челядта на народите им.:)):)):))
65
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Евала на американците1 Там родителите пускат отрочетата си в свободно плуване веднага щом навършат 18. Не ги дундуркат хич! Дори повечето младежи теглят заеми за да следват висше, които после сами изплащат," - И Байдън се наложи да "опрощава" първо десетки милиарди студе стми дълг у днес 1650 долара едвам стигат за едностаен на месец.
64
2
 
3
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Кво да очакваш от хора нонстоп онлайн,абсолютно нищо,освен смрад и смрад в котурката му,и да брои на баба си пенсията,отговор,само агресия.
63
0
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 1 месец
И в България имаше ергенски данък. От 1934 година до 1992 година у нас имаше такъв ергенски данък, който се дава от 30-та до 50-та година на всеки човек, който няма дете. Справедливо ли е който по медицински причини няма деца да плаща такъв данък?
62
1
 
3
 
! Отговори
Испанеца преди 1 месец
В Испания има ергенски данък.В твой интерес е да се ожениш бързичко и да се разкараш бързо