На мама детето... Младежите у нас живеят с родителите си средно до 30 години

България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-много
27 мар 2024 21:50, Нели Христова
170
На мама детето... Младежите у нас живеят с родителите си средно до 30 години
Снимка: Pixabay/Dimhou

Около 153 хиляди са младежите у нас, които нито учат, нито работят. Макар и делът им да остава висок за средния в Европа, добрата новината е, че намаляват с най-бързи темпове. Работещите са ангажирани основно в търговията и охранителната дейност.

Концепцията за "младежи" през последните години постепенно се изменя, при това на европейско ниво. Ако преди за младежи се считаха от 15 до 24-годишните, сега към тях вече се причисляват и тези до 29-годишна възраст. Последното преброяване провело се у нас през 2021 г. изчислява броя им на близо 1 милион души. Най-голям е техния дял в Югозападна България, а най-малко са те в Северния централен район. Младите напускат дома на родителите си на средно 30 години, което ги нарежда на четвърто място в Европа след Хърватия, Словакия и Италия, като мъжете се позастояват в родния си дом с 4 години повече от жените. С висше образование са 36% от младите между 25 и 34 години, а рано напусналите образование на възраст от 18 до 24, са 9%. 75% от младежите с някаква степен на образование, владеят чужд език.

Според Националната статистика, заетите лица до 24-годишна възраст, са малко над 100 хиляди, но какво работят? Най-голяма част от тях – близо половината, са ангажирани в търговията и охранителната дейност. Следват професии неизискващи специална квалификация. Според експерти през следващите години тези позиции ще стават все по-примамливи заради променящия се пазар на труда, тъй като работодателите вече са склонни да наемат млади хора и без опит, на които да предлагат добри условия, стига само да искат да работят, предаде NOVA.

За младежите, които нито учат, нито работят, си има абревиатура - "NEETs". По последни данни на Евростат такива са средно 12% от младите на възраст между 15 и 29 години. Но къде сме ние? Феноменът оказва се, е най-характерен за държавите от Южна Европа и Балканите. И като такава, заемаме четвърта позиция в класацията, непосредствено след съседите от Гърция, където неактивните младежи са малко повече от нашите. Най-много са те обаче в Румъния и Италия – близо 20%, а най-нисък е процента им в Нидерландия – едва 4. И докато амбициите на Европейския съюз са до 2030 г. средният процент в държавите членки да бъде свален до 9, има и добра новина на нас. Защото България е една от страните, в която неактивните младежи са намалели най-много – с 10% за 10 години. Броят им се изчислява на около 153 хиляди души. Голямата част от тях са с по-ниска степен образование, живеят предимно в слабо населени места, а за издръжката им помагат родители, близки или съпрузи, когато става въпрос за омъжени жени, чиито дял е по-голям от този на мъжете.

Друга добра новина е, че все по-малко са младите, които имат намерение да емигрират. Изчисленията са на Националната стратегия за младежта за периода 2021-2030, приета от Народното събрание. Макар и все още висок, процента на младежите, които биха заминали да живеят в чужбина, е вече под 30%. 18% биха сменили населеното си място с друго, но в пределите на България. Доволни от мястото, където живеят в момента са 43%, а 12% нямат мнение по въпроса. Желанието за емиграция е свързано на първо място със стремеж за по-добър живот, после за по-добро образование и накрая за по-висок стандарт и заплащане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
3
 
! Отговори
тъпомер до72 преди 1 месец
Проблема е тия младите дето драскат тук,си мислят че това ще продължи вечно,а накрая клошари,просто неизбежен край,няма данък кво си напраиш сам .....
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво предлагате? Да им сложим данък: "На мама детето"? Или предлагате по една копанка да ги накараме да направят за родителите си като в "Дядо и внуче" на Каралийчев?
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Господ казва на американеца, французина и българина, че колкото земя извървят на кон ще е тяхна. Американеца в галоп 2-3 часа, обърнал се и казал "Доста е това. И за децата и за внуците ще има достатъчно" и спрял. Французинет в галоп 2-3...5 часа пипнал коня си и казал "Измори се животното. Стига ми толкова". Българинът яздил 3 дни и коня умрял, но той продължил тичешком. На края му свършили силите и паднал. Свалил шапката си, хвътрлил я с всички сили напред и викнал "А тука ще са 2 реда домати!
58
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вариантите не са много. На скъпа мизерна квартира в София. В чужбина на още по скъпа квартира и още по голяма мизерия, или просто под някой мост. Има и такива луди дето се подлъгват с 30 годишни ипотеки. Така че по добре при мама отколкото да се правим на интересни. Много им се иска на някой да живеят американската мечта ама това е минало. Дори и в Америка тая мечта вече е невъзможна за повечето хората щото жилищата са по половин милион и нагоре.
57
4
 
6
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Били сме роби на комунизма ама тогава нямаше гладни и кредисимо,а бяхме по градинките и правехме секс,а не онлайн чики.И държава с история и достойнство.
56
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всяка жаба да си гледа гьола и да не се занимава с хорските работи!
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е на магарето работа кой къде живее.
54
1
 
10
 
! Отговори
така трябва преди 1 месец
нека надуват още наемите
53
3
 
2
 
! Отговори
Кирил Брейков преди 1 месец
Сакво ще живеете в тоя старчески дом за комунисти младите пият и се дрогират защото им е не приятно да живеят под българско робство
52
4
 
9
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
В БЪЛГАРИЯ всички са бедни защото така им изнася на един колективен ОРГАН наречен запад.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До байтошево лошо времи По байтошево времи, аз даже и жигула нямах. Имах вноска. Чичо ми ходи 3 години в Либия и си взема 2105 от корекома без ред.
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зомби Е ти хубаво на 56 все още не си се отделял от маика си и я гледаш, ама после тебе кой ще те гледа като си такъв без жена, без деца?
49
5
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
До 59,тия вицове са като желето в глъвата ти.Нарича се празноглавие,един американец и бля бля.
48
4
 
1
 
! Отговори
Кукунелка Снайпера, преди 1 месец
с ново съчинение срещу скромната сума от 100 гривни :)
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фермер от Америка е на екскурзия в България. Решил да провери как са българските фермери. Отива в едно село и *** на вратата на първата къща. Запознавз се с фермера и го пита: - Вие в същност с какво се занимавате? - Ами отглеждам кокошки. - А колко земя имате? - Ами колко, ей това пред къщата 50-тина метра и отзад още 100-тина. Що ти колко земя имаш? Ами аз сутрин като се кача на колата карам, та чак до обяд. - А стига бе? - Сериозно? - Съвсем! - Да ти кажа и аз преди години имах такава кола!
46
6
 
6
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Бля БЛЯ,бедност и безпаричие,липса на работа,образование нула,всичко това води до наркотична зависимост,това искат вашите идоли от едни демокраций,абе ще има ли тук един поне малко мислещ.
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бг са точно като световните елити, живеят 2-3 поколения заедно, държат на семейство и род. Обикновенният западен европеец се отделя рано от семейството и при него липсва семейната спойка, там всеки живее сам за себе си.
44
5
 
12
 
! Отговори
Времее за Възраждане преди 1 месец
А при хан Аспарух, къде са живели 30 годишните?
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
30 годишните за младежи щом ги имате защо се учудвате къде живеят?
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Младежите у нас не живеят, а съществуват. За да го направят по-безболезнено, пият и друсат като за последно.