Само 21% от българите смятат, че изборите са свободни и честни

Едва 13 на сто вярват, че страната ни се управлява по волята на народа
27 мар 2024 12:47, Александър Попов
147
Само 21% от българите смятат, че изборите са свободни и честни
Снимка: БГНЕС

Демокрацията продължава да е най-добрата форма на управление за ясно мнозинство сред 43 държави по света, но убеждението в това изглежда намаляло спрямо предишни изследвания, а преобладаващото сега обществено мнение в страните е, че управлението там не е според волята на народа. Така, докато изборите на повечето места се считат по-скоро за свободни и честни, доверието в техния продукт явно е под въпрос, дори и в някои от най-стабилните демокрации. Това са някои от изводите от ново проучване за демокрацията, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 43 държави по света и представително за около половината от световното население.

Какви са нагласите към изборите?

44% смятат, че те са честни и свободни, една трета по света обаче не се съгласява.
 
“Няма мнозинство по света, което да вярва, че страната му не се управлява по волята на народа, но по-малко от половината от глобалното население е убедено, че изборите в страната му са свободни и честни – това не говори ли за криза на демокрацията? Криза, която според нашите проучвания се задълбочава през последните 25 години. Това е комплексен проблем. В свят, в който всеки глас е медия сам по себе си и в който сме свидетели на война на фалшиви новини, възприятията за „управление по волята на народа“ и „свободни и честни избори“ губят своите очертания. Но пропастта между народи и елити  не само расте – изглежда става непреодолима. А радикализацията е очевидна реакция почти във всяка точка на политическия спектър“, заяви Кънчо Стойчев, президент на GIA.

Къде сме ние?

И у нас обществените възприятия показват, че демокрацията запазва образа си на най-доброто възможно управление, независимо от възможни недостатъци – 51% от запитаните българи смятат така. 19% обаче не са съгласни, а около една четвърт от населението у нас се колебае (24%) и нито е съгласно, нито несъгласно. Малцина не могат да отговорят.

На този фон притеснителен дял от само 13 на сто вярват, че страната ни се управлява по волята на народа. Мнозинство от 61% не са съгласни, а 22 на сто се колебаят.
 
Доверието в изборите също е на критични нива – 21% смятат, че те са свободни и честни, 49% са на обратното мнение, 20% нито се съгласяват, нито отхвърлят твърдението, а останалите не могат да отговорят.
 
Така, що се отнася до възприятията за демокрацията като форма на управление, страната ни се позиционира до нива средни за Съюза и близки до съседите си. Доверието в основните условия за демокрацията обаче е сериозно нарушено, особено през последните години, и това поставя страната ни сред обществата с ерозирало доверие към основите на демократичното управление.

Демокрацията е най-добрата форма на управление

Демокрацията може и да има своите недостатъци, но е най-добрата система на управление за мнозинството от световното население – така смятат 59%, запитани в 43 държави. Само 14% не се съгласяват, а всеки пети е нито съгласен, нито несъгласен.

Държавите от ЕС изглежда в най-голяма степен са съгласни, че демокрацията е най-добрата форма на управление, въпреки недостатъците си (71%). Тези нагласи обаче са по-силно изразени в западните държави от Съюза (77%), отколкото в източните (60%), Европейските държави извън ЕС също харесват демокрацията, но не със същата увереност (57%). Има, разбира се, и изключения като, например, Косово – една от държавите в глобален мащаб, където хората са най-уверени в демокрацията като система за управление.

Демокрацията е одобрявана по целия свят, но все пак в региони като Западна Азия, Източна Азия и Латинска Америка положителните нагласи не са толкова силно изразени – около 50% – за разлика от западните части на света.

Случаят с Русия е особено интересен – там само 22% от респондентите се съгласяват, че демокрацията е най-добрата форма на управление, а 13% не са съгласни; една трета се колебаят, а друга една трета не знаят как да отговорят.

Две от основните условия за съществуването на демокрацията обаче са в риск. Например, делът на респондентите в глобален мащаб, които са съгласни, че държавата им се управлява според волята на хората, е по-малък – 35% – от този на несъгласните – 40%.

Резултатите сочат още и че в някои от държавите и регионите, които са считани за образци на демокрация, критиката към начина на управление е най-силна. В САЩ (25%), Канада (30%) и ЕС (32%) са регистрирани някои от най-малките дялове на съгласие с твърдението „Страната ми се управлява според волята на народа“.

В контекста на президентски избори в Русия изследването регистрира само 13% от респондентите там, които се съгласяват, че управлението там е според волята на народа.

В големи региони и страни като Индия (68% положителни отговори), някои държави от Латинска Америка (42%) и Близкия Изток (44%) хората се оказват много по-склонни да кажат, че управлението е по тяхната воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
5
 
! Отговори
Глупав народ преди 1 месец
Някакъв отдолу разправя, че "социализмът бил диктатура на мнозинството" и стоял най-близо до демокрацията. Затова ли имаше лагери, слухтене, доноси и репресии над неудобните??? Съвременната демокрация означава свобода на словото, свобода на мнението, разделение на властите, независима съдебна система, върховенство на закона, независима средна класа, образовано и информирано гражданско общество, и прочее. Все неща, които са на изчезване, както в България, така и в целия демократичен свят.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма как да стане, защото българите не са свободни и честни. Колко свободен и честен си, ако гласуваш за ГЕРБ? Или пък за ДПС? Купените гласове (не само с пари), честни и свободни ли са? Или пък за Възраждане? Колко свобода и честност има да гласуваш за кауза, дълбоко вражеска за България? Отговорете честно. Макар че честни отговори могат да дойдат само от честни хора.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Най-близо до демокрацията е Швейцария. Там важните въпроси се решават от народния глас чрез референдуми." - да, защото там има казарма, всеки знае какво е да служиш на народа и всеки дом има зачислено оръжие в мазето. Други европейски народи, които имат задължителна военна или социална служба са Австрия, Норвегия и Дания. С прocто око се вижда, че живота в тези 4 държави е с класи над този на другите европейци.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само с високи пенсии и високи заплати и гласуват за ГЕРБ и ПП. Те са около 21 % 10 % за ГЕРБ СДС и 5 % за ПП и ДБ и 5 % за ДПС.
63
2
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Ами те не са. Сашо от къде набра толкова много проценти? Списъците с вече избраните депутати са готови и ще се съобщят минути след края на изборният ден. Дори и нито един да не гласува ще има избрани.
62
2
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Най-близо до демокрацията е Швейцария. Там важните въпроси се решават от народния глас чрез референдуми. Всичко останало е тотална диктатура, особено ЕС последните години.
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Накрая управлява БКП." - Да доуточня коментара си по-долу. Накрая управляват децата на БКП. Пример - кмета на София. Той по принцип е от партия твърдо подкрепяща евроатлантическата ни ориентация, а всички знаем чии син е и фамилията му в коя служба за сигурност е работила, и в кои години. "Пременил се Илия пак в тия." "Вълкът кожата си мени, но нрава не." и т.н. ... Поговорки имаме много, но хората нито ги учат, нито вникват в тях. Викат той е младо момче, не е възпитаван от майка си и баща си!
60
3
 
0
 
! Отговори
СС преди 1 месец
До Мъдурко Ташаков Къде се намира тази страна Джудж.....нам кво си? Това да не е кралство от Властелинът на ***-тотиите.
59
2
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
То ако имаше демокрация, мъдуратора нямаше постоянно да трие постове, когато се спомене името Господне, да не го споменавам, всички го знаете.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде се гласува с машини Иран, Индия, Бангладеш, Венецуела все "демократични" държави...и ние по предложение на БСП ...преди имаше автобуси екскурзиянти с платени гласове, после по уседналост и на някои адреси има по 180 избиратели- и аз не вярвам....
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да не са свободни и честни? Избираме между БКП1, БКП2 и БКП3. Накрая управлява БКП. Това се нарича свобода и честност! Браво! Да живее БКП! хахаха Свободни и честни... БКП нямат такива думи в речника си...
56
2
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Демокрацията може да е най-доброто упраеление, но тук няма демокрация. Уточнявайте нещата. Все едно някой да твърди, че комунизмът е най-добрата система, само дето никога не имало комунизъм. Та така, когато НЯМА демокрация, си мечтаем за демокрация :)
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно значи на тия 21% се плаща за да гласуват
54
2
 
10
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Не е вярно, едва ли има и 10% от българите, които да смятат че изборите са честни. И това са някакви наивници или промити мозъци.
53
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се абстрахираме от интезитета на ситуацията в Русия, не виждам особена разлика, дадени политески партии, през годините са изградили сложни структури обхващащи както ръководни позиции, така и чиновнически, всяка бореща се до кокал за власт, а не да служи на държавата и Българина! Когата една голяма група от хора са поставени и научени за съотвени позиции, управлявайки години и в един момнент се оказват естествено много по-малко компетентни от ерудирани и трудолюбиви хора, застават зад себи се
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички останали проценти смятат , че партиите се призвеждат от едно място и съответно им се раздават ролите , след което изборите се манипулират и ВОАЛА ....имаме победител .
51
3
 
4
 
! Отговори
СимеонСаксКобург преди 1 месец
Изпълних обещанието си, че за по малко от 800 дни ще ви "оправя" сорс кода на машините за гласуване и ще Ви сменя чипа. :)))))))))))))))))))))))))))))))
50
2
 
4
 
! Отговори
Неподкрепящ лъжата преди 1 месец
Тези 21% предимно са хора с изгода от съотвентата партия, да бъдем честни...Предишни години особено, не мисля, че има здравомислещ българин, който очеизбодно да не се е сблъсквал с истории за купени и продадени гласове. Лично аз многократно съм подавал сигнали, че дори с видеоматериал, всички отхвърляни, защото не било доказателство... А не е ли причина за разследване поне, много удобно когато ни изнася да е причина, когато не, да се твърди, че не доказва нищо...
49
2
 
5
 
! Отговори
ПриключвамеПромяната преди 1 месец
На 24 март с указ на главния управляващ Република България (със седалище гр. Банкя) официално политическата партия "Продължаваме Промяната" бе преименувана на "Прекратяваме Промяната". :))))))))))))))))))))))))))))))))
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да са изборите свободни и честни, когато българите не са свободни и честни? Има ли някой отговор?