Некропол на дете-цар на 5000 години откриха край Козлодуй

Гост в "Операция история" е потомък на поп Сава Катрафилов
19 апр 2024 12:34, Александър Попов
18
Некропол на дете-цар на 5000 години откриха край Козлодуй

Търново или Търновград е бил дом на нашите владетели Омуртаг и Крум още през първата българска държава, кои събития в българската история не са се случили точно там, където сме приели че са станали и какъв е тайнственият гроб на дете цар открито край Козлодуй?

Отговор на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в историческото предаване „Операция История“ с водещ Росен Петров тази седмица на 21 април, от 16:30 часа.

Историкът Евгени Коев е първи гост в студиото, който ще постави под съмнение всичко, което знаем за българското средновековие. Дали прочутата битката при Върбишкия проход се е състояла във Върбишкия проход, а не някъде другаде? Интересна научна хипотеза свързана с Търново и великите български владетели ще бъде представена от историка, който е и автор на книгата „Кан Крум и Кан Омортаг - владетели на Търнов“.

Ново откритие представи българските земи като изключително богати с културно-историческо наследство. Скоро бе съобщено, че край село Крива бара, община Козлодуй, е открито погребение на дете, от вероятно знатен произход на 5000 години, върху костите на което са намери следи от цинобър, изключително скъп метал, символ на богатство и сила в древността. Повече информация за некропола, неговия произход и други вълнуващи открития в „Операция История“ ще представи докторът на науките Росица Манова.

На фокус в рубриката „Тяхната история“ е човек, обрекъл се на борбата да освобождение на България, войвода, революционер от голям мащаб и отецът, пред когато се заклева самата Ботева чета и самия Христо Ботев - поп Сава Катрафилов. Гост на водещия Росен Петров ще бъде самият негов потомък - Георги Катрафилов.

Не пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската история – тази неделя, 21 април, в „Операция История“ от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Ювиги преди 1 седмица
Цялата Българска държава е фекален старчески некропол.
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Самото име Крива бара е древно тракийско име. БАРА - река но то идва от ПАРА в БАРА. ПАРА - село. Обаче КРИВА идва от ДА АЛБА, КА ЛАБА. Знаем за тракийският език, че това са производни на АЛМА, ДАЛБА, ЛАБА, ЛАБ-КА, ЛОБКА, ЛАПКА, ЛОБУР - вдлъбка, падина, извито втрапено място, глеб, жлеб
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сигурно е бил македонец или украинец.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тия "хипотези" е добре да бъдат птоверявани и от мвр накрая. Тоя Росен бълва такива изтрещели неща за извънземни и после ги меши с историята. Кой го поръча това предаване ***? Признайте си.
13
1
 
0
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 1 седмица
Детето-цар хубаво, ами парясницата къде е?
12
5
 
0
 
! Отговори
Д. Савчев преди 1 седмица
Няма кан или кхан. Имало е ханове.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е само това, Петров целуваше снимката на Бареков бухахахаха
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не трябва ли да се каже гробче на дете царче?
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой го откри баш пък у Козлодуй :)))
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този от снимката ли е детето-цар. Още помня излагацията, когато ренейки със сълзи подари своята "чест", офицерски кортик от Академията на МВР на......Николай Бареков. Недуразумение на съдбата.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
следи от цинобър, изключително скъп метал, символ на богатство и сила в древността----Аве, катили, става дума за червена охра. После оттам идва името на боя за рисуване.
6
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цинобър, не е метал а минерал. В древноста се е използвал като оцжетител за червен цвят при направа на бои. Представлява сулфид на живака.
5
1
 
16
 
! Отговори
Другите причини преди 1 седмица
Как се ставаше студент по история и по още някои други специалности, ако нямаш право да ползваш някой параграф за прием с предимство, това знаят само онези, които са завършили средно образование преди 1990 г. Те знаят и как се постъпваше на работа в БАН или в някое от висшите ни училища и на кого се даваше път за кариерно развитие. Резултатите ги виждаме, отразени в днешното дередже на науката у нас.Тук-там има по някой що-годе способен за научно-изследователска работа, останалите са хрантутници
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а туй ченге, бивш любовник на наркомана от учиндол, що ни го натрапвате ?
3
1
 
24
 
! Отговори
Причини за неясноти преди 1 седмица
Търсете причините в рамките на 19-и век. Всякакви външни сили се опитват да представят по различни начини едни и същи събития и факти от българската история преди османския период. Всеки прави това с оглед на интересите си. Добавете и факта, че и руснаци, и гърци търсят под дърво и камък старобългарски книги и документи и ги изнасят. В Русия и до днес трудно ще те допуснат в някои от архивите им. В новосъздаденото кралство Гърция пък направо унищожават свидетелствата за нешето минало.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Днешната наука е НЕУКА.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Намерено е богато погребение-добре.Ама какви са тия простотии за дете-цар?Да ви кажа че сте чалга историци или журналисти май няма смисъл,знаете си.