Коклюшът най-опасен до поставянето на първата ваксина

Хора, които са имунизирани отдавна, могат да пренасят заболяването
57
Коклюшът най-опасен до поставянето на първата ваксина
Снимка: БГНЕС

Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани. Това каза проф. Тодор Кантарджиев пред NOVA NEWS.

„Хора, ваксинирайте си децата“, призова професорът.

Той поясни, че световната практика е бременните след шестия месец да се ваксинират. Жените може да си поставят ваксина и преди забременяването.

Кантарджиев допълни, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се  заразява.
Хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със заразен.

Професорът каза, че типчните симптоми на коклюша са пристъпна, "магарешка" кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемат, кашлицата може да продължи с месеци.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: коклюш
Още от Общество
Мъж има лекарско позволение да шофира без колан, но трупа глоби
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Антиваксътчета, сега сте и против коклюш ваксината? Морбили, детски паралич, тетанус, чувам, че са популярни сред вакщшите среди? Вземете се спрете, излагате се.Всичките ви глупости тръгнаха от един, който обвини ваксините, че видиш ли правели аутизъм. Не за друго, но за да продава своята.
12
1
 
12
 
! Отговори
Истински Специалист преди 4 седмици
ако от Болните - няма Отгледана "култура" от Бактерията - Лъжат Ви, че става въпрос за Коклюш - само с Посявка за Бактерията може да се Доказва! а за Ония - Умрелите Бебета - Ни Аутопсия, Ни Нищо - това е Поредна Измама!!
11
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 5, големия майтап ще е като почнат да мрът от тетанус, понеже са много умни! А тетануса е такова заболяване, с такива адски болки, че ще им се наложи да извикат смъртта на помощ
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Конспита, успокойте се, на вас са ви сложени 3-4 ваксини още като бебета и деца, сега вече никой няма да ви слага! Ама може да са ви чипирали още тогава, знае ли човек? ХАХАХАХ
9
0
 
1
 
! Отговори
шизопринозин преди 4 седмици
чувам гласове :)))
8
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 4 седмици
''Когато нивото на имунизационно покритие се понижи под определени граници, заболяванетонеизменно напомня за себе си. Такъв беше случаят през 2009-2011 г., когато в страната бешерегистрирана епидемия от морбили, засегнала над 24 000 лица, а 22 от тях починаха. ''
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи тези, компрометираните покрай ковида "професори" хич и да не се показват. Те са вредни, даже опасни за обществото. Помним добре пошлата драматизация с преекспонираната обикновена настинка, в която и този комедиен персонаж имаше главна роля. Не може да се вярва на лица с тотално сринат авторитет.
6
2
 
12
 
! Отговори
Муахаха преди 4 седмици
а Пак ли БезСимптомно-Болни, на които преди им казвахме Здрави, щото това е Дефиницията на Здрав!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 5 Е ти нали си ваксан и нема да се заразиш! Кво ривеш тогава?
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
бостанското плашило на държавата в действие
3
6
 
9
 
! Отговори
Игла преди 4 седмици
Адеее, марш, бързо, незабавно, каза доФтора! Боцкайте се за здраве! А знаете ли колко разнообразни витамини и минерали има във великите западни ваксини? Това ГМО, Тиомерсал, Алуминиев оксид, ракови клетки в качеството на храна за "полуумъртвения" вирус и още много други полезнотийки! Всичко е на една листовка разтояние! Тези коктейли, които дори не спират заразяването, са приготвени за вашите дечица! С любезното съдейстие на любящите САЩ и сие!
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сборището на ваксинаторите пак се активизира.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
откъде изпълня тоя нахален пенсионер бе? Я да оди да си сложи още 2-3 бустера, от тия за Ковид, може да му подестват