Възродителният процес е травматичен процес за цялото българско общество

Мехмед Юмер и проф. Евгения Калинова пред Bulgaria ON AIR
26 апр 2024 18:12, Анисия Иванова
54
Възродителният процес е травматичен процес за цялото българско общество
Снимка: Bulgaria ON AIR

В България често забравяме важни исторически събития, които бележат живота ни. Социалната памет често ни изневерява, а за някои събития отпреди десетилетия вече почти не се казва нищо. Само че те са там в миналото и някои от тях не са особено приятни. Тази година се навършват 40 години от насилствената смяна на имената на част от живеещите у нас.

"Няма как да не си спомняме, тъй като някои сме го преживели и сме очевидци на тези събития и от потърпевшата страна. За определена част от българското общество спомените са твърде живи. Поколението на моите баба и дядо си заминаха, но нашите родители още са живи, ние сме трето поколение, което все още помним. Споменът ще остане", заяви журналистът и международен анализатор Мехмед Юмер в студиото на предаването "Директно".

По негови думи разговорът за тези събития винаги е полезен и от гледна точка на историята, и на очевидците, и на журналистиката.

"В личностен план съм дал прошка за всичко в божествения му смисъл. Когато в смисъла на описаните в свещените текстове вие дадете прошка, вие се прочиствате от това, което ви натежава в сърцето, душата и съзнанието. Намирате сила да отворите съвсем нова страница, чиста страница, заедно да гледаме към общото ни бъдеще, защото споделяме заедно тази родина", каза Юмер пред Bulgaria ON AIR.

"Историческата наука разглежда всички свидетелства на паметта, но не можем да ги сведем само до тази микроистория. Ние трябва да познаваме документацията и тя е отлично запазена. Едва ли друго събитие, освен македонския въпрос, има толкова много публикувани документи. Стига хората да искат да четат документация, тя е налице, но съвсем друг въпрос е как тя се интерпретира", коментира историкът проф. Евгения Калинова.

Тя отбеляза, че Възродителният процес е травматичен процес и за потърпевшите, и за цялото българско общество.

"Това, че ние ще осъдим едно такова насилствено действие, което представлява опитът за асимилация с отнемането на имената на българските граждани от турски произход, с ограничаването и забраната на майчиния език и религиозните ритуали, не ни освобождава от отговорността да го осмислим и да го разположим в историческия и международен контекст, за да можем да го разберем. Ако не го разберем рискуваме историята да се повтори", подчерта проф. Калинова.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от Общество
Всеки пети е под линията на бедност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И защо все пак си мисля, че след 10-ти ноември интересите на СДС и ДПС по оплюването на социализма се събраха, в резултат на което е прикрита първопричината за решението за смяна на имената. Атентатите според мен са следствие.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До удобно, Не само са ги таковали на турската граница българските турци, ами са ги и ограбвали и златата са им вземали от телата техните турци по границата, върнаха се и реваха. И за бай Тошо реваха след това и колко добре били при него, не се шегувам.
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами като са взривявали влакове какво иска?Трябва да е благодарен че не е станало по времето на Сталин и в България не е командвал негов двойник като мислене.Тогава щяха вместо да ги пращат с почести в Турция да ги разстрелят да около милион човека щяха да опаткат за 6-7 месеца и на тяхно място да заселят 1 милион китайски селски семейства.
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Насилствена смяна, да! Обаче аз например, не си спомням и до ден днешен не зная истинската причина да бъде започната смяната на имената. Това, което си спомням, е че не е имало проблем между българи и мюсюлмани. Да не би да е продиктувано от нечие външно, че дори и международно тълкуване за преразпределение на територии на Балканите въз основа на религия, произход на имена и др. Тренировка преди Югокризата например. Защото от там нататък, всички събития се обясняват далеч по-лесно.
24
3
 
10
 
! Отговори
удобно преди 3 седмици
фесовете бъркат причинно следствената връзка защо имаше възр. процес, за да се правят на жертви.На живков му беше грешката да ги прекръства, директно - чантата , гащите и довиждане.Които имаха умствен багаж се реализираха в турция или на запад.Тук са наследиците с кривите кратуни, дето се върнаха от анадола бити и таковани.И затова и до ден днешен смърдят в България.
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Лицемери, И заразени играчки на детските площадки са подхвърляли турските атентатори с взривни вещества, също както при ВСВ, палили са житните посеви, за да предизвикат глад, изгорили са 750 декара гора в района на река Камчия, разхвърляха листовки със злобни закани за убийства, такива имаше и в нашия район, правят и саботаж срещу влакова композиция с цел катастрофа в Карнобатско, извършени кървави атентати_в_Буново, Варна, Сливен, Пловдив, Бенковски, Айтос, Бургас, св. Константин, и други
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората са си дали душата на дявола и тази на всички техни потомци за един кат турски дрехи.
21
2
 
7
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 3 седмици
Приемам записвания за обрязване. Кандидатите да си носят ножици и пудра захар за поръсване на кожата след клъцването
20
3
 
14
 
! Отговори
Лицемери преди 3 седмици
А защо не говорите за загиналите в влака и пред хотела в Варна, хора загинали и ранени от турските терориси?!
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До АнонименА според мен, даже не е политически проблема, по това време, никой не се занимаваше с политика в България, никой, просто турците от Турция , направиха доста кървави атентати из България, заедно с тайно вербувани шпиони в Бългрия и полицията ги подгони! Не е само гара Буново, на други места също имаше кървави турски атентати, даже дали са турски или поредната "пролет" на ЦРУ в много мек вариант, не е много сигурно!
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бай Тошо ако беше изгонил турците у Турция - сега немаше да има ДПС :)))
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все едни и същи работи за възродителният процес за холокоста а еврейна Джордж Сорос смени нашата история били сме под турско владичество а не робство
16
5
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Възродителен процес не е имало,всичко е провокирано и раздухано отТурция.И после зада може да граби ДПС постоянно изнудва България с някакъв измислен етнически мир.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако в Турция забравят да гласуват, КОЙ ще влезе ли в парламента, или ще отслабне пак?
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това не е дело на българите, а на комунистическия режим. Освен това е имало данни за терористична дейност, което е една от причините. Омръзна ми постоянно ДПС да говоря за Възродителния Процес, а за арменския геноцид да напускат пленарна зала, лицемерие!
13
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През турското робство, не само са убивали , не само имената са сменяли, но и християнската вяра са отнемали и са налагали мохамеданството насила, затова в някои райони не знаеха турски език, а уж "турци" и помаците не знаеха турски език, научиха ги на този език(не всички го научиха), но те са българи по произход!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До макИма свидетелства и разкази на очевидци на турското робство в изобилие и участници в съпротивителните движения и възстания на българите срещу турското робство, как да няма? И книги и публицистика има, българска и чуждестранна, също и свидетелстване на турския везир, че над милион българи, са били потурчени и сега не се знае какви са по произход "турците", да не говорим и за еничарите. За онези времена, един милион хора, са били доста голяма бройка.
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Някой знае ли, как по време на непоносимото турско робство, са ни сменили имената с руски?
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КОЙ го страхува, че в Турция им е писнало да гласуват през два месеца и едни абонирани за парламента може да изпаднат за едното нищо. Страхува го и за братчетата енергетици в Марица Изток, тряба да се погрижиме, да не земат и те да забравят да гласуват.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А атентата на гара Буново не ги ли травмира? Бомба във вагон за майки с деца!!!