До 2030 г. ще работим 4 дни в седмицата

Младото поколение няма принадлежност към службата
2 май 2024 10:09, Петър Бойчев
34
До 2030 г. ще работим 4 дни в седмицата
Снимка Пиксабей

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица.

У нас ще се работи 4 дни в седмицата още преди 2030 година. Това прогнозира пред БНР специалистът по човешки ресурси Георги Първанов, който е част от УС на Българската конфедерация по заетостта.

Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които не могат да не се съобразяват и работодатели, и служители, каза още Първанов.

Той отбеляза, че все още има страни – в Африка и в Азия, където работната седмица е 6-дневна. В същото време вече има страни, в които се експериментира с 3-дневна работна седмица.

При поколението Х вече не е проблем да се сменя работата. При Y и Z няма вече принадлежност към службата, в офиса се стои колкото се може по-малко. Нужна е социална кауза да запали и да мотивира служителите. Търси се повече баланс между работа и лично време, обръща се внимание на възможността за дистанционна работа.

За по-младите служители от значение е обучението, кариерното развитие, придобивките и бонусите, които работодателят предлага.

"Трябва да се подготвим за пазар на труда, на който ще съжителстваме и работим рамо до рамо с колеги от различни националности – допълни Първанов. – Синдикатите и занапред ще имат своето място. След тристранките вече можем да говорим и за четиристранки, имайки предвид агенциите за подбор на кадри."

По думите ми, хората с увреждания, в предпенсия и дори след пенсиониране са добър резерв, който при дефицита на кадри може да се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Общество
Как по нова схема "ало" измамници взеха пари от 93-годишна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
избирателя на ГЕРБ-ДПС от снимката ко бачкоти :)))))))
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
баш българчето от снимката не работи, а цоца :)))))))
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
27,Цяла зима лежане после ;)))
26
2
 
3
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 2 седмици
При селската работа, почивка няаа.? От сутрин ду вечер.7 дни .
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ювал Ноа Харари, съветник на Клаус Швааб - човек, който си заслужава уважението, не за друго, а защото в прав текст обяснява какво очаква цялото човечество. В YouTube има доста негови видеа.
24
1
 
2
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 седмици
Важното е кръчмите да работят нон стоп ! Наздреве и да не изгорите агнешкото !
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е лошо ли е да работят от вкъщи. Единствният "минус", който виждам аз е, че някои хора просто няма да печелят толкова от наеми на помещения ;)
22
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цитат:/При поколението Х вече не е проблем да се сменя работата. При Y и Z няма вече принадлежност към службата, в офиса се стои колкото се може по-малко. Нужна е социална кауза да запали и да мотивира служителите. Търси се повече баланс между работа и лично време, обръща се внимание на възможността за дистанционна работа./ Какви х, у, z, поколения ви гонят. Просто няма работа, гарантиран минимален доход за послушните, после, после...., световен чине модел.:)):)):))
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дали ще има работа и ще работи някой е въпрос, а да хрантути някой 8 милярда ненужни любимци, също е въпрос, така е с роботизация, ИИ и 4-та технологична революция. 2030 е доста близо.:)):)):))
20
1
 
14
 
! Отговори
Клаус Шваб преди 2 седмици
До 2030 няма да имате нищо и ще бъдете щастливи! Така съм го запланувал!
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ТРУДЪТ КРАСИ ЧОВЕКА. Нъл тъй? Един красив работяга да ми покажете?
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 16 Е ти като си работил 30 години последователно кел файда?
17
0
 
20
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 седмици
Не съм нито X, Y или Z, но нямам емоционална връзка със "службата". И така е редно! Отивам на едно място за да заменя времето си за пари! Няма "кауза", която да е по-важна от личното ми време... че чак да ме екзалтира :) глупавите свършиха. И това е добрата новина.
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това нещо на снимката не е работило 4 последователни дена в ЖИВОТА СИ...
15
6
 
1
 
! Отговори
Андрю Раян преди 2 седмици
Съжалявам, но няма да стане. Свикнал съм на 6 днини ше работя 6 дни. Ако направите така, *** да давате, това,нкоето се дава за 5 фена, да се взима за 4 - ощемпо-добре за мен! Няма да пзволя на болнавинсоциалисти и комунисти, да нарушават икономическата ми продуктивност, коеъо е едно от юалкото неща, които са важни в днешното общество.
14
2
 
8
 
! Отговори
хм преди 2 седмици
Те и сега повечето си бачкат не като за 4 дневна работна седмица, ами като за 3 дневна. Ако им сметните часовете. Около мен само колежки, ако поне 3 часа не са с телефона, деня е бил прецакан за тях. Поне 2-3 часа клюки и обсъждане на онази, която я няма в момента. През останалите 2 часа докато бачкат супер изнервени, щото наистина си е трудно да се свърши работата само за два часа.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
При кризата, която идва, да си намери работа човек, четири дни в седмицата ще бъде спасение!
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сън сънувам в лятна нощ,когато съм на моретоТо и тук има работна седмица от7 дни,ама хайлазина дето ги дрънка тия глупости му се привиждат Райските градиниАко тоя хич не ходи в офиса на тези нищоправещи ще е най-добреХем кратка работна седмица,хем чужденци на работни места му се привиждатНе какво образовани има,ами в коя партия членува,ще е важно за напредСидикатите пък са най-големите търтейДже са и преди политицитеПоследните поне им возят 3agHuцTe до сградата на НС Ако не всеки ден през ден
11
1
 
11
 
! Отговори
ПоздравиОтКлаус Шваб преди 2 седмици
и ке Ядете Бургерите от Лабораториите на Бил и нема да питата от кво са направени!
10
0
 
14
 
! Отговори
мерак за мързел преди 2 седмици
Само дето овцете всеки ден трябва да ядат и да ги доят!И всичко останало!