Пазарът на зеленчуци у нас - кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни

Проблемът с напояването в България е голям, алармира зеленчукопроизводител
3 май 2024 12:22, Елка Василева
162

Преди Великден всички пазаруваме зеленчуци, с които да направим салата за трапезата, но все по-често пазарът ни е залят от вносни продукти.

"В момента имаме българска продукция на пазара, има голяма конкуренция от един нерегламентиран внос, който в България залива всички наши пазари, но все пак българският потребител знае кое е качествено. Напоследък много се внасят краставици, домати, зеленчуци от Турция, Албания и Македония. Пазарът ни е залят от македонско зеле. Аз отглеждам ранно зеле и краставици, които до месец ще излязат на пазара", каза зеленчукопроизводителят Иван Кабуров за "България сутрин".

По думите му вносът от Турция и Албания е с продукция, която е второ и трето качество.

"Българският пазар е кошче за боклук на отпадъчна продукция от трети страни. Държавата трябва да си стъпи в ролята. БАБХ трябва да контролира този внос, продукцията, която се продава по борси и тържища, не гарантира качеството, което вие получавате. Моята краставица излиза от оранжерията на цена от 3,20 лв./кг, но аз върху нея плащам ДДС, което влиза в държавата и намалява цената с около 50 стотинки", допълни Кабуров за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че вносната краставица е около 2,20 лв./кг.

"Има един лев разлика, но всички знаят качеството на вносната продукция и избират първо българската, а след като тя се изчерпи, започват да купуват другата. Има сектори в държавата ни, които са бедни, те искат ниска цена и лошото е, че те са принудени да купуват тази евтина и некачествена продукция, която е третирана с препарати, които не са разрешени в ЕС. Ние спазваме зелени сделки и екологични ограничения, за които носим тежестта", подчерта зеленчукопроизводителят.

Иван Кабуров е категоричен, че производителите не се нуждаят от нищо друго, освен от правила, които да гарантират, че продукцията им ще бъде продадена и пазарът няма да бъде залят от внос.

"Много хора започват работа като агрономи, трактористи, затварят оранжериите си заради несигурността в България. Един от основните начини, с който може да се стабилизира българското зеленчукопроизводство, е премахване на ДДС на българските произведени зеленчуци, за да може 2 години да се изсветли секторът. Министерството на земеделието и МФ трябва да се хванат ръка за ръка и на българските производители, които получават европейска субсидия, продукцията им да бъде застрахована. Тогава земеделският производител няма да иска и компенсации от държавата", добави той.

Производителят алармира, че проблемът с напояването в България е голям.

"Вместо да се дава приоритет на зеленчукопроизводителите да поливат безплатно, парите, които отиват за подпомагане, отиват при няколко фермери, които отглеждат царевица на поле, което не е правилно. Нашият регион не е за отглеждане на фуражи, тук е регион, в който трябва да се отглеждат зеленчуци и плодове. А тук се стимулира поливането на царевица, знаем, че е правилно тя да се отглежда в Северна България", коментира още Кабуров.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от Общество
Заради бума на кърлежи: Пазете се от местата, обрасли в бръшлян
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На пазари и магазини ми пишат Българските домати а са турски.
57
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз когато садих картофи и крастевици и ги давах безплатно на роднини не ги искаха, даже после ми казваха че ги били изхвърлили. Картофите били криви, крастевиците и те, имали си пари да си купят прави за това вече не произвеждам. Уяли са се хората.
56
16
 
23
 
! Отговори
Рендето преди 4 седмици
При "лошия" Соц. произвеждахме Сел. Продукция за целият СИВ, а днес не сме в състояние да изхраним себе си! Това ли беше Цената на българската "демокрация", нали уж при нея трбваше да тънем в "излишък и благоденствие", а се оказа, че днес, тънем в нищета и мизерия, като превърнахме Бг в най-бедната държава в ЕС! Браво!!!! Оср..ме се тотално!!!
55
2
 
9
 
! Отговори
ТОТАЛНА преди 4 седмици
борба срещу конкуренцията, от лекари до зарзаватчии.Ама да не се надяват много, конкуренцията винаги побеждава, лъжливите, мързеливите и крадливите, винаги окапват.
54
4
 
1
 
! Отговори
Производител преди 4 седмици
Хи хи хи
53
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мамин убавец той,държавата да му гарантирала изкупуването на продукцията и да забраняла вноса,за да можело въпросният дебелак да прави пачка,алоууу къде живееш ти бре?
52
12
 
13
 
! Отговори
Твърдо преди 4 седмици
Прав е човекът. Всичко е точно така, както го казва! Дано властта чуе и разбере, какво е посланието!
51
5
 
17
 
! Отговори
еми да преди 4 седмици
Държавата и институциите не правят абсолютно нищо, за да защитят българския потребител, нито българския производител.
50
9
 
14
 
! Отговори
Фалшивата Промяна преди 4 седмици
Донесе само фалшиви обещания, фалшиви подписи и фалшиви зеленчуци! Пуделите в затвора!
49
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нарича се конкуренция, най-простия начин е да предлагате качествени зеленчуци на конкурентни цени, другата гледна точка е, че ако нямаше внос цената на краставиците щеше да е 7 лв. както преди години беше, тогава за тия пари аз ядох авокадо, яжте си ги тия краставици или си ги...там където слънце не огрява.
48
4
 
9
 
! Отговори
тоти преди 4 седмици
Че то и при хората повечето са прасета,защо се чудите,нали всеки търси намалените цени и се реди ,блъска,кога бракуват нещо с изтекъл срок...тъка,че хич не се оплаквайте,ами се ЗАСРАМЕТЕ МАЙМУНИ !!
47
2
 
15
 
! Отговори
Дарк преди 4 седмици
Български зеленчуци не ям.Доматите задължително са гръцки - на юг,на слънце,с контрол и в Гърция и граничен и повечето са сортове без ГМО,т.е. след третия ден започват да омекват,което значи,че не им е махнат гена предизвикващ гниене,а не със седмици да са твърди като топки за билярд и да са без никакъв вкус.Че и зелето от две години не мога да случай Преди в буркан литър и половина за десет дни е готово,сега и за три месеца.нищо не става от него.
46
8
 
7
 
! Отговори
СМЕХ... преди 4 седмици
КАТО НЕ СИ КАДЪРЕН ДА СИ ПРОИЗВЕДЕШ----ЯДЕШ КАКВОТО ИМА...ХА,ХА,ХАААА....АЗ СИ ЯМ ОТ ГРЪЦКИТЕ И ТУРСКИТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ ---И НЕ СЪМ УМРЯЛ ОЩЕ.....А , КОМУНИСТИ И РУСОФИЛИ ДА НАГЪВАТ СИБИРСКИТЕ КРАСТАВИЦИ И ДА СВИКВАТ ...ХА,ХА,ХА....ТА ДА ИМ ЗАЗДРАВЕЕ ЦВАЙТЕРА...!
45
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Скоро като направят соларни централи на всяка нива и жито няма да има. Група хора ще продават зелена енергия и ние нормалните ще сме длъжни за я изкупуваме на високи цени понеже е зелена.
44
6
 
12
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 4 седмици
България е важен член на ЕС за това няма да остане без зеленчуци и плодове . Вноса е нужен понеже страната членка на ЕС няма климата и почвата да отглежда домати и картофи , царевица и т.н. България трябва да консумира отпадъчните продукти на ЕС и да вика УРА ! Аз лично не съм видял зеленчук или плод да расте в тази страна сходна с Афганистан !
43
3
 
20
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
А пък на този от клипа като му гледам корпулентната фигура и прасешката глава и веднага мога да ви кажа, че изнемогва човечеца и работи аха-аха, на ръба на загубата :)))))
42
5
 
28
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Не мога да разбера какво е това самочувствие на нашите производители и каква е тая овчa вяра на потребителите, че нашата стока е най-хубава на света?!? Македония е на един хвърлей място, Турция също. Климатът и почвата им е като нашата и откъде накъде нашите ще са по-хубави, а техните 2 и 3-то качество? Били им слагали препарати, а нашите не. Глупости. Без препарати продукцията ти заминава за 2 дена или ще я изядат вредителите. И как се различава една краставица на око откъде е? Слагаш и по-висока цена на вноса и воала - българска е вече :)
41
1
 
20
 
! Отговори
Програмист преди 4 седмици
Трето качество храна за трето качество хора нормално!
40
1
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
аз мисля че така наречените бълг зеленчуци са от семе закупено на пазара водрин чух неволно разговор между две продавачки турските червени чушкинаближават 10 лв за кг леща боб ориз над 5 лв лук и картофи ги следват затова съм против субсидиите за зърнарите да ядем турските и гръцки продуктис много ниско качество и на всичкото отгоре гласуваха зем земя да се продава начужденци затова не гласувам
39
5
 
6
 
! Отговори
Германец преди 4 седмици
А така! Да изчезват по бързо тия бг 0р ки!