Правят нови 24 ракетни площадки за борба с градушките

Българският фермерски съюз настоя за гаранционен фонд за щети
19 юни 2024 16:35, Елка Василева
23
Правят нови 24 ракетни площадки за борба с градушките
Снимка: архив, БГНЕС

За ефективна борба с градушките и опазване на земеделската продукция Министерството на земеделието и храните (МЗХ) започва процедура за изграждане на 24 нови ракетни площадки. Това съобщи ресорният служебен министър д-р Георги Тахов на среща с браншови организации на производители, съобщиха от МЗХ.

Министър Тахов посочи, че е извършен обстоен анализ от Изпълнителна агенция "Борба с градушките" (ИАБГ) и се предвижда изграждане на площадки и в райони, където към момента няма защита. Към Регионалната дирекция за борба с градушките в Старо село, област Сливен, се предвижда да бъдат изградени още 7 ракетни площадки, а към Регионалната дирекция за борба с градушките в Долни Дъбник, област Плевен, още 4 ракетни площадки. Аграрният министър информира също така, че е възложен и пълен анализ за максимално разширяване обхвата на градозащита на територията на страната.

Земеделските производители коментираха претърпените щети върху селскостопански площи и оранжерии, както и причините да има незастраховани площи. В тази връзка участниците в срещата обсъдиха възможностите за изграждането на консолидиран платежен механизъм за компенсиране на производителите при форсмажорни обстоятелства. Тахов припомни, че до момента са подадени 3 пъти повече заявления по схемата за държавна помощ за застраховане на селскостопанска продукцияспрямо същия период на миналата година. "Работи се интензивно по оценката на щетите на базата на подадените заявления от земеделците", каза министърът.

Българският фермерски съюз настоя за създаването на гаранционен фонд за щети в земеделието, става известно от съобщение на браншовата организация. Фондът трябва да действа освен при градушки, които унищожават земеделската продукция, но и при наводнения и суша, заяви председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов. "В подобна трудна ситуация земеделските производители имат нужда именно от навременна помощ и съдействие", коментира той.

Според Стоянов трябва да се създаде работеща система за обезщетение и на тези земеделски стопани, чиито загуби са в количество и качество, водещо до невъзможност за реализация на продукцията, макар и да не са претърпели 100 процента щета и пропаднали площи.

Целият бранш и Министерството на земеделието започва да работи по изработването на ефективен механизъм, посредством който да се осигури защита на всички стопани, претърпели подобни загуби, като ще се черпи опит от Европа. Вариантите са гаранционен фонд със застраховки и държавна помощ.

Български фермерски съюз предлага като част от възможните решения за преодоляване на проблемит създаване на специален гаранционен фонд от държавата или по примера на Австрия солидарна застрахователна система с процентно участие в застрахователната вноска както от земеделските стопани, така и от държавния бюджет.

По време на срещата заместник-министърът на земеделието и храните Иван Капитанов информира за проведените срещи с Министерството на транспорта и РВД, на които са обсъдени казусите с ограничения за обработка на градоопасни облаци по самолетния способ.

Изпълнителният директор на ИАБГ инж. Валери Ценов представи данни за изменението на климата в България и тенденцията към повишаване на честотата на екстремните климатични явления. Той припомни, че в момента общата защитавана с ракетен способ от градушки площ е 21,6 хил. кв. км в най-силно градобитните райони на страната в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково. Агенцията разполага с 262 ракетни площадки. От ИАБГ подчертаха, че качеството на използваните от тях ракети за противоградова защита е добро и това е доказано в международни лаборатории.

Министър Тахов информира за хода на Кампания 2024 за директните плащания. Той съобщи, че е активен бутонът за приключване на заявленията на земеделските производители в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд "Земеделие". Към момента общо за кампанията са подадени над 48 000 заявления със заявена площ 3,3 млн. ха. Създадена е организация за приключване на кампанията в срок, защото от това зависи навременното изплащане на средствата към производителите, допълни той, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Образование
Седмокласниците писаха преразказ по "Изборът" на Кристин Димитрова
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Общ Работник преди 1 седмица
Не знам-аз като запален колоездач и мотопедист,когато небето се разтвори и гърмове и мълнии започнаха да ми падат на главата,поне знам ,че е заради превозните средства,тъй като шофьорите в колите сигурно са изпадали в прединфарктно състояние когато ме видят да се надбягвам с мотопеда с тировете или да карам велосипеда с 80 километра в час,но да благодарим на добрия Господ Христос-това е минало.Може би заради тежкия физически труд съм мръднал леко от нормите.ЕЕЕ-разни хора,разни идеали.
17
0
 
7
 
! Отговори
помним,значи преди 1 седмица
Тия ракети ги произвежда бившия партиен секретар на Кремиковци Крушарски!По едно време беше собственик на Локо-Пловдив!Колко ще изстрелят няма значение,защото сребърния йодид е малко,около 50 г!В старите ракети беше по 1 кг!А в ракетите "Облако" беше по 5 кг!И като знаете,че старите ракети струваха по 100 лв,а тия по 400 евро,сами си правете сметката каква дива далавера се вихри!
16
0
 
4
 
! Отговори
Аха преди 1 седмица
Сетиха се... !
15
0
 
3
 
! Отговори
ъ преди 1 седмица
Сетила се Мара да се побара. Кой знае кога ще станат, ако изобщо станат тези площадки. Отделен е въпросът, че площадки може да има, а ракети да няма. Или да има ракети, но да не ги изстрелят, за да не смъкнат някой шляещ се наоколо самолет.
14
0
 
3
 
! Отговори
Boto преди 1 седмица
Пак ще краднем от строителство явно..
13
0
 
8
 
! Отговори
учи да не работиш преди 1 седмица
Една ракета струва 400 евро!Правете си сметката за какви далавери става дума!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А къде спа досега правителството на Денков, нали било работещо правителство?
11
0
 
4
 
! Отговори
кво да кажеш преди 1 седмица
Мераклии да папкат от държавата!Ти му викаш да се застрахова,той иска гаранционен фонд!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
няма пари сега, ще има нови избори.
9
3
 
1
 
! Отговори
Интернет Конспиратор преди 1 седмица
значи още по-големи Потопи ще има - те тези Площадки са на Бил Гейтс и Клаус Шваб за Манипулиране на Климата и Времето!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Превенция е правилото! А не адктивности от типа след дъжд качулка!
7
0
 
7
 
! Отговори
Да напомня, преди 1 седмица
тия градушки са опасни не само за реколтата, но и за слънчевите панели, с които искат да ни накичат.
6
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 1 седмица
Това с подобряването на защитата срещу градушки го слушам още от софийската градушка 2014 г. Уж имаше много инвестиции, подобрения... И сега пак ни очука. ***.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
както преди в Пловдивско, така и сега, големите поражения са в райони ПОД силно натоварен самолетн трафик . Това е причината за неизстрелването на достатъчно ракети. През средата на Българи има мноооого оживено въздушно движение. През деня идеално се вижда. Един служител на практика го каза мимоходом, но не му дадоха възможност да се изкаже цялостно.
4
2
 
7
 
! Отговори
Грую преди 1 седмица
Застраховки, майна...застраховки. Стига сте просили от държавата, че боко само това чака - некой да му се моли.
3
0
 
13
 
! Отговори
Новите ракети преди 1 седмица
са пълен смях, гугълнете и ще видите - приличат на средно големи батерии за заря, достъпни в магазина. Няма ги ония ракети от едно време, дето приличаха на военен ЗРК.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тя половин България се съсипа от градушки, те подир това се сетили да се побарат - некадърници
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
след град, ракета :)))