Трябва да дадем нашия принос за историята, зове Попова

Вицепрезидентът участва в честването на годишнината от Шипченската епопея
25 авг 2012 17:00,
92
Трябва да дадем нашия принос за историята, зове Попова
Попова отдаде почит на опълченците. Снимка: БТА

Гордеем се с нашата история и знаем, че историческото безсмъртие иска даване, а не вземане, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на честването на 135-тата годишнина от Шипченската епопея.

По нейни думи нашите деди са дали приноса си за нашата история, а ние днес пазим и почитаме направеното от тях.

"Но трябва отново да дадем, да допринесем и от наше име", допълни Попова.

Героичните епопеи в българската история са много - Априлската, Шипченската, Одринската, Добруджанската, Дойранската и паметта за героизма, проявен при тези събития, трябва да се пази и да се почита до днес, допълни тя.

Според вицепрезидента в националната ни история Шипченската епопея блести с особена магия. По нейни думи това може би се дължи и на увековечаването ъ от патриарха на българската литература Иван Вазов.

Връх Шипка е паметник на историческото безсмъртие и докато я има паметта и признателността , славата на подвига, извършен тук, ще се носи от век на век, каза още Маргарита Попова.

Повече от 2 хиляди души изкачиха днес старопланинския връх Шипка, където гореше вечен огън, а деветметров национален трибагреник се вееше на 22-метров пилон, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България.

По-рано днес с панихида в памет на героите, загинали в Шипченските боеве през август 1877 година, отслужена в Соколския манастир, започна тържественото отбелязване на 135-годишнината от Шипченската епопея.

След това два лъча - от местността Узана и от Соколския манастир, тръгнаха на туристически поход към историческия старопланински връх, за да се включат в националните тържества.

На връх Шипка габровски свещеници отслужиха заупокойна панихида в памет на загиналите за свободата на българия руски, белоруски, украински, финландски, унгарски, румънски воини и български опълченци.

Гости на тържествата, наред с вицепрезидента, бяха народни представители, областни управители, военното аташе на Русия, генералният консул на Русия в България Владимир Климанов, кметове, ветерани от войните, наследници на опълченци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
7
 
3
 
! Отговори
Eu citizen преди 11 години
Недейте много да се напъвате, Русия е била упълномощена от Великите сили да се разправи с Турция.Отпуснали са и мандат толкова, колкото са намерили за добре.А Българската държава е създадена на Берлинския конгрес, руснаците са предвиждали само Задунайска губерния.
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛАВА НА РУСИЯ-НАШИЯТ ОСВОБОДИТЕЛ,СЛАВА НА БЪЛГАРИТЕ ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ МРЪСНОТО ОСМАНСКО РОБСТВО..СЛАВА НА ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД,МАКАР И ПОСТАВЕН НА КОЛЕНЕ ОТ *** УПРАВНИЦИ-НИ ЩЕ ПРЕБЪДЕМ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ,ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ В ЗАБВЕНИЕ...СЛАВА!!!!
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодарение на загиналите я има България.Вечна им памет!
72
5
 
3
 
! Отговори
До Анонимен идиот преди 11 години
"..И защо казвате братушки а не братя? Защото и от българския език сте се отрекли, продажни руски мекерета!.."Ами щото тъй го е казал дядо Вазов,но от постинга ти е ясно,че не си чувал за него.Все пак стихотворението"Здравствуйте братушки" се учи чак в трети клас.
71
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да дадем нашия принос за историята, зове Попова!В коя история,на простотията ли?Ами вие вече сте я дали госпожо.И май стига толкова.
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още една луда с мания за величие. Колкото и да се опитват на ни внушат, че те са избрани с мисия за да оправят България, всички виждаме че са поредните марионетки на група бандити, които си нареждат изборите и след това слагат съответните марионетки да им служат вярно докато те доят и дерат народа. Това е истината и с това ще влезнете в историят драга ми другарко Попова.
69
3
 
12
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 11 години
И ТАЯ ЛИ ЩЕ ГОВОРИ ЗА ДАВАНЕ БРЕ ТА ТЕ САМО ПРИБИРАТ...ПОД ТОВА СЕ ИМА ПРЕДВИД ЦЕЛИЯ ОТРУДЕН БЕДЕН И ОГЛОЗГАН БЪЛГАРСКИ НАРОДЕЦ.
68
3
 
9
 
! Отговори
Бай ви Тоз преди 11 години
"историческото безсмъртие иска даване, а не вземане..." Ха ха тая куха лейка е много наясно че гробарите само вземат,вземат прокурори съдии министри воглаве с *** който вече вероятно е мултимилионер.А къде е чехльото президент?вероятно някъде си пече *** .Той и без това е безгласна буква ,нещо като топографски знак .От мен поклон и безсмъртие на опълченците и руските войни дали живота си за свободата ни.Като погледна обаче, този обрулен,беден и нещастен народ ми става жал и мъка.
67
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Госпожо вицепрезидент! Аз моя принос за историята вече годадох, като НЕ гласувах за теб и онзи Льольо! И един ден идните поколения ще оценят, че съм постъпил правилно! Ето, така се прави история!
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки политик, който се появи там е обида за това свято място. Защото ежедневно, ежечасно с делата си всички те доказват че са ***, предатели и мекерета. Никой политик от последните десетилетия не е показал, че е достоен да бъде там. Шипка е свято място. Там всеки камък е полят с кръвта на обикновени хора, жетвали себе си за да я има България. А политиците жертват всичко за да спечелят повече пари техните кукловоди.
65
2
 
17
 
! Отговори
Янчо преди 11 години
ТАЗИ ГОСПОЖА КАТО Е ВИЦЕ ПРЕЗИДЕНТ ЗАЩО НЕ КАЗА ЕДНА ДОБРА ДУМА ЗА РУСИЯ, СЯКАШ ИЗОБЩО НЯМА ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ТЯ Е ВИСШ ПОЛИТИК, А СТОИ НА МНОГО НИСКО НИВО, ЗАЩОТО ПОЛИТИКАТА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПО-ГОЛЯМА ОТ ИСТОРИЯТА.
64
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българите трябва да наблегнат повече на историята си преди робството.Защото тогава са били културен и религиозен център в Европа.Много преди варваските племена (сегашните западняци) да представляват нещо.Историята не се купува с пари.Комунистите умишлено пренебрегваха историята на България прди робството, защото за тах само комунизма имашре значение.Българите трябва да разберат, че ролята и значението на България в историята на Европа се премълчава.Укриват се факти и от гърци и от руснаци.Руснаците говорят за славянски църковни ръкописи от времето преди Русия да е покръстена.Какви са тези славянски ръкописи?Това са си български ръкописи.Затова в древните църковни книги на старобългарски (това, което днес се нарича църковно-славянски) присъсъства буквата ъ, която обозначава звукът ъ.В нито един славянски език няма такъв звук.Това си е чисто български звук.Гърците също мълчат за това, че първите руски епископи са ръкоположени от български епископи.Защото гърците са поставяли условия на руснаците.А българите като по-благородни са им ръкоположили епископи без да искат нищо в замяна.
63
3
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Човек трябва да уважавапоне себе си.Явно вицето в тозиси вид и с тази си реч не уважава себе си,а ние също тъй като сме я избрали и сме позволили да се яви на място,където не и е мястото.
62
3
 
15
 
! Отговори
а преди 11 години
Тази на снимката ми прилича на нахална ***-вретенарка.
61
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВИЦЕПРЕЗИДЕНТКАТА ВСЕ ЕДНО СЛУЧАЙНО НАМИНАВА ОТТАМ- НИКАКВО УВАЖЕНИЕ!
60
3
 
16
 
! Отговори
21 преди 11 години
Съвременните политици не бива да се тревожат за историческия си принос! Имат го вече уникален и неповторим. Българи - българофоби. Бъпгари - българоубийци. Рушители на съвременна българия. Приносът им е толкова внушителен, че децата ни отсега им обещават вечна памет и никаква прошка.
59
2
 
18
 
! Отговори
дядо преди 11 години
понеже президента и премиера не са българи цинично пренебрегнаха един от най-българските честваниячакали да заменят руския войн в костницата с американски рейнджър и тогава ще резнат и лентатаза *** народ - достойни управници
58
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази даже не може да се облече по-добре от ***, на каквато си и прилича, на такова паметно място!
57
4
 
20
 
! Отговори
зашеметен преди 11 години
Оле доживяхме . Да давали принос. Боже опази. С комсомолския секретар се скъсахте да давате принос ,.... в двете нули.
56
2
 
14
 
! Отговори
do 46 преди 11 години
ЗАЩОТО СА ***..!!!!