Няма да се правят коалиции на "Дондуков" 2

"Спешно ни трябва стабилно правителство", рече Плевнелиев
Обновена: 15 май 2013 16:39 | 15 май 2013 14:56, Камелия Цветанова
75
Няма да се правят коалиции на "Дондуков" 2
Росен Плевнелиев Снимка: архив, БТА

Въпреки че след изборите изглежда почти невъзможно да се направи правителство заради предварителните заявки на партиите, които влязоха в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”, президентът Росен Плевнелиев заяви, че се надява да има стабилен кабинет, защото другото означава дестабилизация на страната.

В президентството няма да има задкулисни уговорки, няма да се водят преговори на тъмно, няма да се правят коалиции тук, те могат да се правят в Народното събрание или в партийните централи.

Тук формули 3:5:8 или 4:5:8 няма как да се случат, увери в същото време той. Плевнелиев още в петък събира на консултации лидерите на партиите, които преминаха бариерата от 4 процента за влизане в парламента.

В 10 часа той ще се срещне с бившите управляващи ГЕРБ, който пак спечелиха най-много мандати, в 11 часа с БСП, в 12 часа с ДПС и в 13 часа с „Атака”.

„Няма да е лесно да се състави правителство след всичките тези скандали по време на кампания, но проблемите на нацията остават за решаване и за това ни трябва парламент, колкото може по скоро”, изтъкна Плевнелиев. „България няма нужда от повторни избори сега, това ще създаде предпоставки за по нататъшната дестабилизация на страната и ще отблъсне инвеститорите”, каза държавният глава и апелира за отговорност политиците.

Според него правителство трябва да има ясни приоритети и докаже с хората, които ще са в него, че ще бъде компетентно и ще движи нацията напред. Плевнелиев е убеден, че до края на май 42-рото Народно събрание ще проведе първото си заседание. Веднага след като се съставят парламентарните групи, президентът ще даде мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Ако лидерът на партията Бойко Борисов го върне, шанс да правят кабинет ще получат социалистите. Държавният глава очаква компетентните органи да си свършат работата относно нарушенията по време на изборите, както и на кампанията.

Служебното правителство ще продължи да управлява, докото не бъде съставен нов Министерски съвет.

"Неприемливо е да се подкопават основите на демокрацията само с цел да има победа. Партиите трябва да работят за подобряване на отношенията си с хората, а и помежду си, защото на тези избори бяха изгорени много мостове”, упрекна политиците той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
13
 
! Отговори
чукча преди 11 години
Стига сте профанизирали нещата Какво ви интересува Бойко;Сергей; Местан;Вопен или които и да е друг хрантутник Някой нарушава правата ви ;прави ви на *** ;подиграва ви се цинично а вие вместо да му търсите сметка без значение кой е вие спорите кой повече или кой по малко ви лъже
41
0
 
10
 
! Отговори
Турчин преди 11 години
коалицията ще е между, АТАКА и БСП :) Изненада
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СМЕШЕН И ЖАЛЪК
39
7
 
9
 
! Отговори
arhar преди 11 години
ДОСТОЙНИТЕ ПРОКУРОРИ не са матрьошки и не ходят на скрити сектански сбирки с Гоце, свинаря и др. техни ' братя ' . ДОСТОЙНИТЕ ПРОКУРОРИ не мълчат за престъпленията на Гоце, Станишко и техните партийни другари и не разтварят чадъри над тях . ДОСТОЙНИТЕ ПРОКУРОРИ не мълчат за отстрелванията на Е. Кюлев и М. Велев . *** стигна дъното в журналистиката , след като реши напълно да обслужва интересите на червените олигарси и кукловодите на прехода ...
38
4
 
8
 
! Отговори
Юрий Танев преди 11 години
Тоя пак и той ..... от кога започна да разбира от политика , че и акъл на Станишев , Местан и Сидеров ще дава ???? Много нагъл човек .... Но пък поне не е важен :) :) :)
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мъж нервничи в колата си, заклещен в традиционното вече столично задръстване. Неочаквано на стъклото се ***:- Какво искате?- Терористи са хванали за заложник Симеон Дянков и искат 10 милиона долара откуп. Иначе ще го залеят с бензин и ще го запалят. Минаваме по колите - който колкото даде, да помогнем.- Някой дал ли е нещо?- Дават по 2-3 литра.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коли с двойно дъно наети да извозват бюлетиниИ.д. градският прокурор Роман Василев съобщи, че късно вечерта е получен сигнал, че има транспортна фирма, която е трябвало да извози бюлетините. Установено е коя е фирмата, тя не е от Костинброд. Василев не съобщи коя е фирмата, нито какви показания са дали собствениците й. Открити са преправени автомобил с двойно дъно. Колите не са влезли в употреба заради изтичането на информация за акцията към медиите.
35
3
 
8
 
! Отговори
Ангелаки преди 11 години
Тази марионетка е крайно време да си мерите думите, които подхвърля в публичното пространство. Дали наистина си мисли, че нещо зависи от него.
34
3
 
16
 
! Отговори
ЧУКЧА преди 11 години
ГОСПОДИН ЛРЕЗИДЕНТ НА 12 ТИ БЕ ИЗБИРАТЕЛ С 1 ГЛАС И ЗНАЕШ КЪДЕ ОТИДЕ И АЗ СЪМ С 1 ГЛАС НО НЕ ЗНАМ КЪДЕ ОТИДЕ ДАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ КАСИРАТ ИЗБОРИТЕ НЕ Е ТВОЕ РЕШЕНИЕ И НЯМАШ ПЪЛНОМОЩИЯ ПРАВО ЗА ТОВА ИМА САМО СЪДА ;ТАКА ЧЕ СИ ТРАЙ ДА НЕ ИСКАМЕ КАСИРАНЕ НА ИЗБОРА ТИ СТАНАЛ ПО СЪЩАТА СХЕМА
33
1
 
9
 
! Отговори
aa преди 11 години
Борисов написал писмо, очаквайте новината скоро..
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цацаров Президент , Местан Премиер, Волен Министър на вътрешните работи !
31
5
 
17
 
! Отговори
цацаров преди 11 години
Боцко и Цоцко май ще избягат при братя Галеви!
30
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аре бегай да караш ски в Банско на скалистите планини и да храниш белоглавите орли.Бля-бля-бля.....
29
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е най безполезният човек в България,говорещ най празните и безполезни приказки и най добре имитиращ някаква работа.
28
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Не се ли оттеглят от политическото пространство дразнителите на общественото мнение , това народно събрание няма бъдеще.Има достатъчно млади и способни Българи.
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и са поне серГЕЙ , като Гьобелс повтаря - Орешков ,Орешко, Орешкович - тва е, нали?! други нема тоя е единствения , те са си го програмирали за про-то правителство по-по-най големия икономист. ама не може така бе, другари. нема да стане! ше си говориме после!
26
0
 
3
 
! Отговори
УОТ преди 11 години
кви са тия формули бе, да не сме астрофизици. аман от будалкане на народа. (използвам турската дума защото до няколко години може да стане официална ако не се стреснем малко и не спрем да чакаме паткан, буда или сергей да ни оправят държавата. НИЕ ТРЯБВА ДА ИЗМИСЛИМ КАКВО ИСКАМЕ ЗА СЕБЕ СИ!!
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя ще излезе най-голямата калинка.
24
3
 
4
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
.."един турчин е пъти над вас."Все пак в тоя парламент се говори на БЪЛГАРСКИ!И щом въпросния турчин(доколко е такъв е друг въпрос) иска да се прави на политик,ще говори на БЪЛГАРСКИ.А той е във парламента заради БКП,така че не ми го превъзнасяйте.Всичко тече,всичко се променя.На това статукво ще му дойде края,рано или късно.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами като му трябва правителство да не разтяга локуми ами да свиква НС, абе тоя е съвсем неадекватен е то бива излагации ама туй на нищо не прилича ,оставка Роска и едни честни избори не можа да осигуриш.