Няма да се правят коалиции на "Дондуков" 2

"Спешно ни трябва стабилно правителство", рече Плевнелиев
Обновена: 15 май 2013 16:39 | 15 май 2013 14:56, Камелия Цветанова
75
Няма да се правят коалиции на "Дондуков" 2
Росен Плевнелиев Снимка: архив, БТА

Въпреки че след изборите изглежда почти невъзможно да се направи правителство заради предварителните заявки на партиите, които влязоха в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака”, президентът Росен Плевнелиев заяви, че се надява да има стабилен кабинет, защото другото означава дестабилизация на страната.

В президентството няма да има задкулисни уговорки, няма да се водят преговори на тъмно, няма да се правят коалиции тук, те могат да се правят в Народното събрание или в партийните централи.

Тук формули 3:5:8 или 4:5:8 няма как да се случат, увери в същото време той. Плевнелиев още в петък събира на консултации лидерите на партиите, които преминаха бариерата от 4 процента за влизане в парламента.

В 10 часа той ще се срещне с бившите управляващи ГЕРБ, който пак спечелиха най-много мандати, в 11 часа с БСП, в 12 часа с ДПС и в 13 часа с „Атака”.

„Няма да е лесно да се състави правителство след всичките тези скандали по време на кампания, но проблемите на нацията остават за решаване и за това ни трябва парламент, колкото може по скоро”, изтъкна Плевнелиев. „България няма нужда от повторни избори сега, това ще създаде предпоставки за по нататъшната дестабилизация на страната и ще отблъсне инвеститорите”, каза държавният глава и апелира за отговорност политиците.

Според него правителство трябва да има ясни приоритети и докаже с хората, които ще са в него, че ще бъде компетентно и ще движи нацията напред. Плевнелиев е убеден, че до края на май 42-рото Народно събрание ще проведе първото си заседание. Веднага след като се съставят парламентарните групи, президентът ще даде мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Ако лидерът на партията Бойко Борисов го върне, шанс да правят кабинет ще получат социалистите. Държавният глава очаква компетентните органи да си свършат работата относно нарушенията по време на изборите, както и на кампанията.

Служебното правителство ще продължи да управлява, докото не бъде съставен нов Министерски съвет.

"Неприемливо е да се подкопават основите на демокрацията само с цел да има победа. Партиите трябва да работят за подобряване на отношенията си с хората, а и помежду си, защото на тези избори бяха изгорени много мостове”, упрекна политиците той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ние му повярвахме веднага на президента.Както и олигарсите нямаше да участват в формирането на служебното правителство и видяхме какво стана и колко техни хора си вкараха.А избора на президента за премиер,който всъщност е човек на скандалния олигарх Прокопиев Марин Райков тотално се издъни с организирането на честни избори.Или може би всичко беше планирано от кръговете олигарси,които не искат да пуснат кокала?
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Роско си е чиста констинбродска бюлетинка!
20
2
 
6
 
! Отговори
Филип преди 11 години
коментар 14 закопа всички хахахах дано го види Президента и Бойко
19
3
 
14
 
! Отговори
Яна преди 11 години
Ооо, Роската, дето знаем, че е кукла на конци, ни обещава нещо си....
18
7
 
23
 
! Отговори
ПЛЕВНЬО, преди 11 години
ТИ МАЙ БЕШЕ ИЗБРАН СЪС СЪЩИТЕ БЮЛЕТИНИ ОТ КОСТИНБРОД
17
8
 
19
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 11 години
Г-н Президент вас с колко фалшиви бюлетини ви избраха може би 500 000!?Вие легитимен президент ли сте?
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
17, няма да ми омръзне да пиша това, както на вас не ви омръзва да повтаряте, че има победител: на тези избори има 3 равни по тежест групи - едните са ГЕРБ (30%), другите БСП (27%), третите - непредставените (25%). Ако имаше партия, която да е на първо място, нямаше сега да се чудят как да направят правителство.
15
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямате си представа какъв шизофреник беше начело на държавата последните 4 години. Човек винаги придружаван от линейка от страх да не го учистят. Фалшификации, опити за преврат, подслушване, за мизерията да не говорим, хора факли. До този момент страната не познаваше таква безисходица. Ако този пак дойде с България е свършено.
14
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва ни правителство с участието на партията, която народа избра на първо място. Глас народен, глас божи.
13
11
 
13
 
! Отговори
54 преди 11 години
Да скрием по-най-бързия начин главните престъпници от СИК и Гроб в Парламента....Все едно какво правителство-ще го бутаме после с милиционерско-мафиотски похвати и картици назначени от мафията в ДАНС,прокуратурата и полицияята.Да заметем НАЙ$ГОЛЯМАТА ИЗБОРНА ФАЛШИФИКАЦИЯ В СВЕТА!!!
12
5
 
16
 
! Отговори
Турчин до 12 преди 11 години
просто иронията е единственото средство на интелектуалеца да се спаси от простотията, *** си ти момче. Жалко но факт, а Лютви Местан ей там на върха а ти у форума.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10, би трябвало да посочите по-точно грешката - те, ако веднъж не се я забелязали, надали и сега ще я видят: ... управляващи от ГЕРБ, коИто ...
10
7
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
какво като говори добър Български, ироничен фес си е и толкова
9
8
 
12
 
! Отговори
и преди 11 години
Какво чухме-макар и потресаващо фалшифицирани "изборите"ще ни свършат работа,да скрием поне главните мафиоти ЦЦ и ББ в парламента и да продължим милиционерско-мафиотските мероприятия срещу народа.
8
1
 
14
 
! Отговори
До редакторите преди 11 години
Уважаеми редактори, чета втора ваша статия, в която вместо "и", се пише "й"... Моля ви, вземете мерки!"В 10 часа той ще се срещне с бившите управляващи ГЕРБ, който пак спечелиха най-много мандати..."Неграмотни хора, с неграмотни управляващи, търсят изход от кризите в тази държава :(
7
5
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
но все пак е фес
6
8
 
8
 
! Отговори
R2D2 преди 11 години
Костов, който е виновен за всичко, каза, че очаква страната да премине през тежки времена. Аз не помня до сега да е казал нещо и преценката му да е била далече от истината.
5
21
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешен президент, Местан е единствения който използва всички думи в Българския книжовен език, а Бойко борисов е единствения който използва всички селски думи в диалектичния език, срам и позор, един турчин е пъти над вас !
4
2
 
21
 
! Отговори
Debora преди 11 години
Нищо добро не очаква България в близките години. Доброто е само едно.Това състояние не може да продължава и трябва да се коригира, а ограбилите народа и страната трябва да си получат заслуженото.
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***!