Ако КС касира вота, до 2 месеца гласуваме отново

Подаването на жалба не спира изпълнението на решенията на ЦИК
Обновена: 16 май 2013 15:32 | 16 май 2013 14:39, Красимир Ангелов
107
Ако КС касира вота, до 2 месеца гласуваме отново
Снимка: БТА

Конституционният съд е органът, който трябва да се произнесе във връзка със законността на избора на народни представители и евентуалното им касиране.

Както е известно, по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че днес или най-късно утре, ГЕРБ ще внесе жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите. Мотивът е грубото погазване на закона в деня на размисъл.

Според процедурата оспорването на изборите за народни представители се извършва от кандидатите за народни представители, централните ръководства на партиите и ръководствата на коалициите от партии, участвали в изборите, пред органите по чл. 150 ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

Съгласно чл. 150, ал. 1 от Конституцията Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

Още по темата

В срок до 15 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия може да бъде сезиран Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители. КС обаче няма определен срок, до който трябва да се произнесе по случая.

Искането се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му. Когато КС вземе решение по казуса, то се изпраща на Народното събрание, Централната избирателна комисия и на заинтересованите лица.

При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението на Конституционния съд.

Самото подаване на жалба обаче не спира изпълнението на решението на Централната избирателна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
3
 
! Отговори
хаха преди 11 години
До Азхахах това за вазектомията беше яко, и а на бас че комунистите ровят в енциклопедиите за да видят какво е това, ако могат да четат де хахаха, *** електорат се управлява лесно
48
15
 
7
 
! Отговори
Павел преди 11 години
Това бойко да иска касиране на изборите е все едно ФК Левски да оспорват жребия за купата, 'щото не видиш ли им се паднал Берое на финала. Ако една партия шах е завършила пат и я преиграеш отново по същия начин, пак ще завърши пат. Стягайте се, правете правителство с компромиси, гласувайте закони и спрете да ламтите за абсолютна власт. Ако всяка една от партиите направи компромис, може да се направи едно скалъпено правителство, което да е по-добре от липсата на такова, а и по трудно ще се краде.
47
5
 
16
 
! Отговори
XXL преди 11 години
ох малееее, Станишев, Местан и компания как бързат да захапят власттаааа, да си лапнат едни евромилиончета, и отгоре на това, ще правят "програмен кабинет" с основна цел, затриване на българския народ, ама кво им дреме, с милиони се живее добре и в чужбина, малееееееееее
46
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 11 години
относно ВАЗЕКТОМИЯТААко в България има 500 000 неграмотници (*** от мъжки пол), да им се платят дори по 1000 лв. на калпак са 500 млн. лв. плюс на хирурзите (уролози) по 50 лв. (консуматив) на уролог за операция.Процедурата отнема само 15 до 20 минути. Така за 500 *** имаме 10 000 минути = 167 часа, или 20 работни дни.1000 уролога ще се справят за един месец с вазектомирането на 500 000 ***. Ще полчат по 3000 лв. заплата всеки. Бюджет: 530 млн. лв
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Аве кавал, хората да не излязоха на улицата против ГЕРБ"С носталгия си спомням, как тълпата по улицата пееше "
44
41
 
21
 
! Отговори
александър преди 11 години
На тоя Боко му се управлява но няма да станеееее ! Мачкай Серго !
43
16
 
36
 
! Отговори
павел преди 11 години
Ако трябва да избирам между пътища или централа, аз избирам пътища, да *** заблудените комунисти. За кво ми е да се фръзкам че имам 2 централи, като няма да имам лев в джоба...........
42
14
 
38
 
! Отговори
тъпан преди 11 години
До АзАве кавал, хората да не излязоха на улицата против ГЕРБ, излязаха срещу високите сметки, които беше сътворил бай ти Овчаров с неговите ЕРП-та, ама сте прости вееееее. Ама Станишев проми мозъците на хората като теб и каза : протеста е срещу правителството. Което означава че: или протеста е бил организиран от БСП, или ако не е, Съсела се опитва да говори от ваше име, което си е висша форма на ........ексцентризъм
41
24
 
18
 
! Отговори
владетеля преди 11 години
Този който се казва БОЙКО БОРИСОВ по-добре е да си лови пътя и да изчезва,такъв лу.пен който само ламти за власт не ние нужен.Този ГОСПОДИН само се подиграва с обикновения българин и само си е играе на *** ми, дойди ми.От такъв не можеш да очакваш нищо добро,затова ВЪН ОТ ВЛАСТТА.АЗ ТОЗИ БОЙКО БОРИСОВ НЕ ГО ПОДКРЕПЯМ ЗА НИЩО НА СВЕТА.
40
24
 
13
 
! Отговори
независим преди 11 години
Явно Тиквата ще иска касиране до тогава докато не му харесат резултатите!Тиква нали ти каза-ГЛАС НАРОДЕН-ГЛАС БОЖИ,сега какво,нещо не ти отговаря ли?
39
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак ще кажа: Бойко, не си контролираш велможите ... Какво значи "не познавам собственика на печатницата" ...Цветанов със сигурност го познава !ами подслушванията ? Пак липса на контрол от твоя страна. Контролирай го по-добре какво правят, защото техните глупости на твоя гръб падат !
38
21
 
15
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Този път номера на ББ няма да мине.Ще изпусне съставянето на правителство, после ще бъде съден за купища престъпления..Или няма да му издържи кръвното и ще се натрови с хапчета.
37
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и след нови избори Бойко пак няма да може да управлява. Тогава какво ще измисли? Какво биха могли да измислявт с Цветанов? Какви ли мисли им "минават" през главите? За първи път сле 23 години положението е страшно. Дано имаме държава.
36
5
 
19
 
! Отговори
андрей преди 11 години
До пантотрадАбе койчо, еб..те сме ние, за кво говориш че политиците са прецакани, тва да не е да люпиш семки на футболен мач. Станишев така щи бръкне в джоба с тая централа, че турското робство ще ти се стори като екскурзия хахахах
35
20
 
16
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Герберастки му работи. Няма да мирясат докато не се докопат пак до яслата. Абе този народ защо излезе масово на улицата, защо се палеха хората, за да се върнат пак тези ли?Между другото, абе къде е герберастчето Яне Янев?
34
16
 
16
 
! Отговори
НЕРЕЗА преди 11 години
И каза Великия Буда:-Ще правим нови избори!Ние бюлетини си имаме!Другите да си намерят печатница и да си печатат!
33
3
 
14
 
! Отговори
5 преди 11 години
Готово!Ама нека да е електронно! Да не се окажат всички извън борда...
32
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избори до дупкa! БСП нямa място в пaрлaментa!
31
8
 
17
 
! Отговори
хаха преди 11 години
видя нивото на образование на гласуващите за БСП хахахах
30
13
 
21
 
! Отговори
куку преди 11 години
При нови избори комунистите няма как да извадят нови компромати, предполагам че тогава ще говорят кой какво ял, кога пръцкал, и кой какви дъвки дъвчи, а избора ще е Белене или България.И при нови избори със сигурност Бойко и останалите ще си вдигнат %-та, с изкл. на БСП и ДПС. Защото тези които не гласуваха, разбраха каква простотия направиха. ОБАЧЕ, комунистите едва ли ще позволят това, Видя се че те са истинските мутри, с прокуратурата....