Ако КС касира вота, до 2 месеца гласуваме отново

Подаването на жалба не спира изпълнението на решенията на ЦИК
Обновена: 16 май 2013 15:32 | 16 май 2013 14:39, Красимир Ангелов
107
Ако КС касира вота, до 2 месеца гласуваме отново
Снимка: БТА

Конституционният съд е органът, който трябва да се произнесе във връзка със законността на избора на народни представители и евентуалното им касиране.

Както е известно, по-рано през деня лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че днес или най-късно утре, ГЕРБ ще внесе жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите. Мотивът е грубото погазване на закона в деня на размисъл.

Според процедурата оспорването на изборите за народни представители се извършва от кандидатите за народни представители, централните ръководства на партиите и ръководствата на коалициите от партии, участвали в изборите, пред органите по чл. 150 ал. 1 от Конституцията на Република България в срок до 7 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия.

Съгласно чл. 150, ал. 1 от Конституцията Конституционният съд действа по инициатива най-малко на една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главния прокурор.

Още по темата

В срок до 15 дни от обявяването на решението с резултатите от изборите от Централната избирателна комисия може да бъде сезиран Конституционния съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на изборите за народни представители. КС обаче няма определен срок, до който трябва да се произнесе по случая.

Искането се разглежда при условията и по реда на Закона за Конституционен съд и правилника за организацията на дейността му. Когато КС вземе решение по казуса, то се изпраща на Народното събрание, Централната избирателна комисия и на заинтересованите лица.

При обявяване на незаконност на изборите за народни представители се произвежда нов избор за Народно събрание не по-късно от два месеца от постановяването на решението на Конституционния съд.

Самото подаване на жалба обаче не спира изпълнението на решението на Централната избирателна комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
2
 
! Отговори
Do 27 преди 11 години
Nedei zadava takiva slojni vaprosi na Gerberite za da te razberat kaji im seno ili slama :))))Te sa prosti parcheta vsichkite !!!
28
3
 
13
 
! Отговори
sostin преди 11 години
Е са ше видиме ония дет уж били спечелили , ония дет реват от две седмици че изборите са манипулирани , лъжливи и кво ли не , ония дет пищяха че вота е купен , дали ще извият на умрело и за що е по - интересното хахахахаха . Соред мен са Станишев и местан ще плювнат баластра а всъщност те трябваше да касират изборите . Та следите ли ми мисълта а хахахахахахаха.... Съсела скочи доста преди тоягата и са ше му се разгони фамилията
27
9
 
33
 
! Отговори
До 27 преди 11 години
Тогава предлагам гласуване:България - плюсБойко - минус
26
3
 
6
 
! Отговори
асд преди 11 години
Нови избори няма да ни оправят. Пак същите ще са в парламента. Народа е тотално лу.пенизиран. Гласува само за тези които ги дават по телевизията. Мозаците на хората са закърнели, не мислят, така са свикнали от времето на комунизма. Помислете кои партии взеха най-много гласове. Тези които имат собствени телевизии и други медии или са със силно медиино присъствие. Лошото е, че мнозинството профани определят съдбата на малкото останали умни хора и ги тласкат към Терминали 1 и 2.
25
14
 
14
 
! Отговори
Делчо преди 11 години
Ако КС касира вота,се страхувам,че ще се стигне до гражданска война! Боже упази! Ламтежът за власт на Борисов и Цветанов няма граници!
24
9
 
16
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Изборите ще бъдат на тема: "Бойко или България?"
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е ще платим още няколко десетки милиона, докато партиите си измерят "достойнствата"... А след това ще чакаме, белият рицар на черния кон да увеличи заплати, пенсии и да облагодетелства народния човек- българин, който е толкова обеднял- интелектуално, морално и парично, че цял живот няма да му стигне да се оправи. Няма бъдеще в България, на който му стиска да стяга багажа и да бяга надалеч от Родината, че тя е мъртва, тъй както са мъртви делата на великите българи отпреди стотици години :(
22
4
 
9
 
! Отговори
:) преди 11 години
От къде пари в бюджета за нови избори? Защо не искаше касиране след като цяла европа сигнализира за брутални нарушения на изборите за месни и президент? Защо никой не провери колко пари са пръснати от всички ПП? Дали новия парламент ще намали цената за глас, все пак 12.50 е доста!!!!
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гласуване до откат. При това задължително - да се замъкнат всички граждани до урните. Да видим тогава.
20
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дърлят се като *** в ***, но никой не мисли за изход от тежкото положение, защото нямат интереси да се излезе.В мътната вода по-лесно се поддържат монополи и по-лесно се вземат комисионни!
19
8
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
xa,xa ami ako BSP na predstoq6tite izbori stane parva,kvo prai Borisov ili ima skriti kozove ,nqkoq nova pe4atnica
18
19
 
24
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Ако има нови избори ГЕРБ ще събере повече от сегашните.
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И кой е крадецът? Прокуратурата, каза, че не обвинява никого!!!Най-разумното е щом всички се обвиняват да има нови избори :).
16
17
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Избори до дупкa! БСП нямa място в пaрлaментa!
15
14
 
13
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Като влезнат в затвора Цв.Цв и ББ, кои депутати ще ги заместят в групата на ГЕРБ?Някой знае ли имената им?
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега Боко да даде партийната субсидия на ГЕРБ като е толкова ларж... !
13
5
 
12
 
! Отговори
Аз преди 11 години
И пак избори! Ипак същите! И пак на нещастния гръб на изтерзания български народ! Но кой ли мисли за него?....
12
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За жалост коментариите не превъзхождат манталитета на ВОЖДА, само че нали сме в криза? Кой ще плаща? ГЕРБ е натрупал достатъчно пари, както стана ясно, а ние - да го ду.аме, нали?
11
20
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако има нови избори... ГЕРБ 15% ! Атака ще имат повече депутати от тях, ако не фалшифицира Цецко пак изборите !
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
някой има информация за крадец, а вместо да разследваме крадеца, дай да скъсаме човека, че е дал информацията.