БСП предлага Михаил Миков за шеф на НС

Станишев: Няма да подкрепим кандидат за поста на ГЕРБ
Обновена: 20 май 2013 16:32 | 20 май 2013 16:27,
141
БСП предлага Михаил Миков за шеф на НС
Михаил Миков Снимка: архив, Булфото

Социалистите ще предложат шеф на 42-рото Народно събрание да стане Михаил Миков. Това потвърдиха за Dnes.bg неофициално от „Позитано“ 20.  До този момент за поста се спрягаха Янаки Стоилов и Мая Манолова. Днес делегатите на заседанието на Националния съвет на БСП трябва да изберат номинациите си за председател и зам.-председател на парламента. Лидерът на левицата Сергей Станишев беше категоричен, че социалистите няма да подкрепят председател на 42-рото Народно събрание от ГЕРБ. 

Номинираният за премиер от левицата Пламен Орешарски категорично отказа да назове имена на бъдещи членове на кабинета си днес. Той беше категоричен, че на днешното заседание на НС на БСП имена няма да се обсъждат, а делегатите ще се спрат само на програмата, с която Коалиция за България ще седне на масата за преговори с ДПС и "Атака". 

Станишев посочи като приоритет в първите дни на парламента създаване на комисия, която да даде отговор за съществуващите в енергетиката проблеми и цената на тока. Трябва да се промени методиката за формиране на цените и да се гарантира, че те няма да скачат непрекъснато, заяви Станишев, като засегна една от основните теми, които изкараха хората на улицата на протестите през февруари.

Той иска да се създаде и временна анкетна комисия за диалог с гражданското общество. По думите на Станишев подобна структура трябва да възстанови доверието, сринато от ГЕРБ в НС. Подобна комисия трябва според Станишев да се създаде и за разнищване на финансовото състояние на страната.

Днес номинираният за премиер Орешарски не изнесе много нови данни около програмата на т.нар. политико-експертен кабинет, лансиран от левицата. Той обясни, че ще бъде изградена програма на “три хоризонта“ - най-неотложни мерки, които ще се вземат в следващите няколко месеца;  краткосрочни мерки – този период ще обхване времето до първия бюджетен период от следващата година; и средносрочен аспект на програмата, който ще се реализира в рамките на целия управленски мандат. 

Общото между всички тези мерки е стремежът ни да предложим нов модел за взаимодействие между държавата и бизнеса, отсече още номинираният за премиер. По думите на Орешарски трябва да се въведе практика на диалог между обществото, бизнеса и държавата. Като акценти в представените днес приоритети на евентуалното си управление той постави и възстановяването и укрепването на държавноста, както и анализ на настоящото финасово състояние на страната.

Орешарски открои и борбата с битовата и организираната престъпност. Според Орешарски трябва да се рационализират и администрацията и административните услуги, но без да се правят безразборни съкращения. 

По думите на ексфинансовия министър трябва да се работи и по облекчаване на достъпа до финансиране за малкия бизнес с помощта на еврофондовете. Според Орешарски има опасност да загубим много средства заради бавното усвояване.

Укрепването на аграрния сектор също беше застъпено като част от приоритетите на Орешарски. Той обясни, че този отрасъл е един от източниците на растеж и смекчаване на огромните проблеми с безработицата, която растяла заплашително.  Само преди няколко дни излязоха последните данни – 17.8%. Ако продължаваме така, ще са необходими допълнителни мерки, прогнозира Орешарски.

Няма никакво време за протакане, хората имат нужда от легитимен парламент. Парламент, който работи по проблемите на хората, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във встъпителното си слово на днешното заседание на НС на БСП.

Той се похвали, че Коалиция за България не е имала по-голяма парламентарна група от 1994 година насам. Станишев традиционно се спря на тежките проблеми в страната и поетите от левицата ангажименти. Този път той не си спести и уточнението, че знае колко са изтъркани думите. Той беше категоричен, че единственият начин да се изпълнят поетите пред български граждани ангажименти е ако се избере бързо правителство.

Лидерът на социалистите не спести и тежките си думи за ГЕРБ и предишното управление, като нарече поведението на партията на Бойко Борисов “безотговорно“.  Той беше категоричен, че нови предсрочни избори ще доведат до хаос – точно това целели и бившите управляващи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
2
 
! Отговори
инженер преди 10 години
Атака + ДПС = *** на БСП
108
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тракторите идат.
107
4
 
3
 
! Отговори
vanko84 преди 10 години
няма какво да плюете бсп,хората си водят много добра социална и каквато ви хрумне политика по добре ще са от герберасите който замразиха доходите и пенсийте докато цените поскъпваха а един бокун тиквун все по тв.лъскаше и се гордееше докато нарада обеднява
106
0
 
8
 
! Отговори
COMMUNE преди 10 години
ПРЕЗ 2007Г.ТОЗИ ДРУГАР,СЪЩО НИ РАЗГОНВАШЕ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА.
105
0
 
15
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Бесепето да вземе да предложи как да върне на народа краденото досега! Защото търпението свърши, сега е времето да се осъзнаете, нагли охранени ***!
104
0
 
20
 
! Отговори
народното събрание преди 10 години
БСП чака донори от Атака и ДПС :)
103
2
 
13
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 10 години
КАК МОЖЕ ДА СЕ МИСЛИТЕ ЗА ПОБЕДИТЕЛ? АМА МНОГО МИ Е ЧУДНО! НАРОДА ЛИ БАЛАМОСВАТЕ КВИ СА ТЕЗИ ИГРИЧКИ?
102
8
 
4
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 10 години
ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ ?ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ЧЕ АЗ СЪМ ШЕФА ШМАТКИ НА КИТАЙСКИ ЛИ ДА ВИ ГО КАЖА?
101
0
 
15
 
! Отговори
кръчмарски сметки преди 10 години
Тези комунистически наглеци, макар и загубили сериозно се изживяват като победители? Още малко и ще поискат да се върне член първи от предишната конституция. А това,че най-нагло се готвят да подменят вота на избирателите означава само едно: ще бъдат изметени без време!!!
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
военна хунта!закриване на всички партии,а не избори до дупка!специален закон за закриването на бсп и дпс-членовете им да нямат право да членуват в партии 23 год(толкова време ни мъчат от 1989 год.)
99
1
 
17
 
! Отговори
iliq преди 10 години
Advokata na 4ervenata mafiqqqqqqqqqqq.Xa Xa bulgarino prossssssssssssssssssssssssssssss......
98
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СтабиУен е! Става за Станишкова мома! ;-)
97
0
 
18
 
! Отговори
жириновски преди 10 години
Аз няма да ги слушам ,но ако са решили нищо да не разбираме ,да поставят Андрей Рай4ев.
96
4
 
20
 
! Отговори
моя преди 10 години
Серго, тури Янаки -да се не кашмерите пред герберята! Ако е за шоуто- Мая е без конкуренти!)
95
0
 
20
 
! Отговори
уморен преди 10 години
2Б 23 Анонимен преди 5 часаЧАСТ ОТ ПРЕДСМЪРТНОТО ПИСМО НА АПОСТОЛАБайовци, ето, че паднах в ръцете на враговете и ще напусна пътя на борбата преди да сме видели края на нашите въжделения........За тези, които обещават много, само и само да ги изберете да ви управляват, а после се отметнат от думите си, като кажат, че времената били трудни и те видите ли, не предполагали, че такова е положението, наказанието е конфискуване на имуществото и изгнание извън пределите на Отечеството ни. Васил
94
3
 
32
 
! Отговори
Вуки преди 10 години
Ако Мики Маус стане председател, няма да имаме Парламент, а Дисниленд!
93
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Михаил Миков е най-добър за поста Шеф на Дървената Мафия.
92
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мая манолова поне е по мъжествена от рози мазник. Явно комунистите искат да е толкова мазно от най високата трибуна дори.
91
4
 
27
 
! Отговори
помнещ преди 10 години
беровото правителство пасти да яде:)
90
4
 
36
 
! Отговори
ужас преди 10 години
столетницата - БСП май страда яко от старческа сенилност. Тоя ли е най-качествения от елита им? Ако е така - оставам без думи.