БСП скочи срещу вземането на нов дълг от 8 милиарда евро

Правителството не взима заема зад гърба на НС, контрираха от ГЕРБ
Обновена: 11 фев 2015 12:09 | 11 фев 2015 12:09, Камелия Цветанова
82
БСП скочи срещу вземането на нов дълг от 8 милиарда евро
Снимка: Reuters, архив

БСП остро възрази срещу искането на управляващите да вземат нов дълг в размер на 8 милиарда евро.

Това е недопустимо и означава, че всяко живородено дете ще трябва да плаща по десет хиляди лева в следващите десетилетия, коментира социалистът Румен Гечев, който е зам.-председател на парламентарната бюджетна комисия.

Той се възмути и от факта, че ратификацията на договора за дилърство, одобрен от правителството, е в дневния ред на извънредно заседание на бюджетната комисия, насрочено за днес.

Още по темата
Това е недопустимо пренебрегване на парламента, обвини той.

Договорът между държавата и четири международни банки - "Ситигруп глоубъл маркетс", Ейч Ес Би Си, "Сосиете Женерал" и "Уникредит," е подписан от правителството на 6 февруари. С него България смята да емитира нов дълг от 8 милиарда евро през следващите 3 години, като средствата ще послужат за рефинансиране на държавния дълг, за покриване на очакваните бюджетни дефицити, както и за гарантиране на нивото на фискалния резерв.

Румен Гечев обаче беше категоричен, че ако парламентът го одобри, това означава да се подпише празен чек на правителството, защото, по думите му, не става ясно за какво е новият дълг.

Според него това ще застраши финансовата стабилност на страната, защото ще качи външния ни дълг.

Гечев възрази и срещу факта, че се предвижда HSBC също да е агент по договора, а банката по думите му е компрометирана.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обаче отрече твърденията на БСП, че правителството взима заем зад гърба на НС.

„Това, което Гечев твърди, не е вярно. Начинът, по който се иска ратификацията, е както винаги. Тези 16 милиарда лева са за три години. 14 от тях са за рефинансиране на стари дългове и останалите от тях са за финансиране на дефицити, както са предвидени за 2015, 2016 и 2017 година“, настоя тя.

По думите й дългът не ражда дефицит, а той е начин да се финансира дефицит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: БСПдългГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
13
 
! Отговори
ББкъде са милиардите преди 9 години
Станишев, при който България имаше 6 % ръст и той увеличи ДВОЙНО доходите на хората, даваше коледни по 150 лв, увеличи раждаемостта, намали безработицата, емиграцията, ОСТАВИ на Герб 8,5 млрд фискален резерв, 1,5 млрд резерв в Здравната каса, 1,5 млрд в Сребър. фонд.Борисов и Герб ги профукаха при замразени доходи, като задлъжняваха държавата с 2 млрд годишно, ограбиха незаконно резерва на Здр. каса и я оставиха с 0 (нула) лв и след мандата оставиха фиск. резерв с 1 млрд. под задължител. минимум
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Емитираните дългове и държавни книжа от времето на Бат Станишко тепърва ще почваме да ги плащаме.Само дето май от Герб предлагат да ги плащаме с нов заем... което в белите страни при договорена много ниска лихва не е лош вариант, но не трябва да се прекалява. Явно Бойко тоя мандат не иска да повтаря пак за коланите, че много "социални" сфери го намразиха по онова време точно заради коланите и орязването на някой разходи.А държавната администрация си расте ли расте... до кога?
38
0
 
14
 
! Отговори
До 45 преди 9 години
Протестиращите от "Протестна мрежа" са във властта.Бойко си ги купи,мушмороците му с мушмороци.Не очаквайте от тях да възразят.Всички,които са вътре ни правят на ***.Този път много яко ще се нагушат защото сме прости и си мълчим.Миналата година ни изпробваха с 4 милиарда-ние си мълчим.Тази година взеха 8 милиарда-ние пак си мълчим.Сега ще вземат 16 милиарда и ние пак ще си мълчим.Затова ще ни яхат докато ни довършат.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Ало, къде са протестиращите от Протестна мрежа? Нали се пънеха, че не искали децата им да плащат дълговете на Ореха? Сега тези неколкократно по-големи дългове, не са ли интересни за тях? После не били платени протестите. Смешници."Абсолютно вярно! И се питам същите въпроси - защо при едни и същи действия от страна на политиците, ответните реакции на обществото са различни. Определено намирисва на поръчкови протести.
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи,няма да го вземат зад гърба на народното събрание,защото вече са се договорили с ДПС да ги подкрепят.Остава само една формалност-да си ги гласуват.Да ви е честит новия заем,българи.Вие си ги избрахте,вие си го заслужихте.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще взимаме нови заеми, за да изплащаме стари заеми?!? Е те точно така тръгнаха гърците по пързалката...
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, къде са протестиращите от Протестна мрежа? Нали се пънеха, че не искали децата им да плащат дълговете на Ореха? Сега тези неколкократно по-големи дългове, не са ли интересни за тях? После не били платени протестите. Смешници.
33
0
 
13
 
! Отговори
СВРЪХ СКАНДАЛНО преди 9 години
Според мене това си е чиста кражба като КТБ 4млр. ,а сега Борисов и Менда взимат кредит от 16 милиарда,явно Б.Борисов е новият Фердинанд Маркус-филипинският диктатор който избяга на Хаваите с милиарди откраднати долари!
32
9
 
0
 
! Отговори
САМО ТАКА ГЕРБ! преди 9 години
ВЗИМАЙТЕ ЗАЕМИ ---ДА ГИ ПЛАЩАТ КОМУНИСТИТЕ!ПЪЛНИ СА С ПАРИ ПО ШВЕЙЦАРСКИТЕ БАНКИ!КОЛКО МУ Е ДА ПЛАТЯТ ЕДНО ЯКО ЗАЕМЧЕ ОТ МВФ??!!!ПАРТИЯТА ДАВА ,БЕ....НАРОДА СЪЩО!!!!НАЛИ --"КОЛКОТО ПОВЕЧЕ--ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ "...ХА,ХА,,ХААААААААААА
31
0
 
8
 
! Отговори
Погребаха България преди 9 години
След като Виденов запази АЕЦ Козлодуй, през 1998 г. СДС (управляващи) и ДПС, техни съюзници, гласуваха за затваряне на 4 реактора на АЕЦ Козлодуй. БСП беше против затваряне на реакторите и 2 дена имаше спорове в НС, но СДС, ДПС и следващите от НДСВ, оставиха България с 2 реактора, чийто срок изтича след 2 и 4 години. СДС и ДПС приеха и Конвенцията за малцинствата, която не е приета от държави като Франция и др. и Костов заяви:"Днес погребахме българския национализъм". И България, ще добавим ние.
30
10
 
2
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
"смятайте колко заеми изтеглиха ГЕРБ при предишното уплавление и сега + 8 млрд.бюджетен излишък от Станишко + 1.5 млрд. от НЗОК = около 27млрд. лева ще ни струва ГЕРБ"А на теб колко ти платиха от БСП да пишеш такива глупости?
29
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, Бойко, само така! Не се поддавай на манипулации и тегли заеми без притеснения - ние сме с теб
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мента Стоянова много лъже!
27
1
 
8
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Честито, българи ще плащаме още заеми взети от новото управление. То така е лесно. Взимаш заем, след това получаваш някаква комисионна и след това издаваш управлението и гледаш сеира на новото управление което трябва да връща твоите заеми. Така ще стане и сега. лошото е, че ние и нашите деца и техните деца ще връщат тези парички. Трябва ни Пиночет , който да оправи работата, като ги вкара на топло.
26
4
 
14
 
! Отговори
Ж.Вид. изплати3,5млр преди 9 години
Жан Виденов за 2 години управление изплати 3,5 млрд. външен дълг. Той отказа да затвори реакторите на АЕЦ "Козлодуй" под предлог, че металът им е износен, предизвика международна проверка, която доказа, че металът е много по-здрав, отколкото се е предполагало. 1995 г. беше много добра икономически, но през 1996 г. заради сушата, СДС спретна зърнена криза, като приватизираните от СДС силози с жито в Добруджа пращяха от зърно, но отказваха да продават на държавата, като я изнудваха за високи цени.
25
2
 
11
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 9 години
И АЗ МОГА ДА БЪДА ПРЕМИЕР, КАТО ТЕГЛЯ НЕПРЕКЪСНАТО ОГРОМНИ ЗАЕМИ ОТ ЕВРЕИТЕ СРЕЩУ СКРИТИ ЗА НАРОДА ЛИХВИИ ТО ... ДОСТА ПО-ДОБЪР ПРЕМИЕР ОТ ТИКВУН
24
2
 
18
 
! Отговори
БАСТА преди 9 години
СПРЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ СОЦИАЛНАТА ИЗДРЪЖКА на 2,5 МИЛИОНА БУРНО РАЗМНОЖАВАЩИ СЕ *** ТЪРТЕИ с ПО 10 -20 ДЕЦА НА ВСЯКА "САМОТНА" и "ТРАЙНО-БЕЗРАБОТНА" МАЙКАПАРИЧКИ САМО ДО 3-то РАЖДАНЕ И САМО СЛЕД 18-г. ВЪЗРАСТ, ЗАВЪРШЕНО СРЕДНО И ТРУДОВ СТАЖ
23
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Истината е, че примерно при правителството на Жан Виденов, което повечето смята за лошо правителство, външният дълг на България намаля много. Банките, които някои му вменяват като вина, всъщност бяха фалирали още преди Жан Виденов, но това удобно се пропуска. Това, което Жан Виденов наистина сбърка е, че не каза истината за състоянието на държавата още в началото на управлението си или най-малкото казаното не се чу.
22
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 9 години
Историята се повтаря.Идва на власт правителство, което от името на България взима нови кредити народа поразхлабва колана и това се смята за добро правителство. После идав на власт правителство, което е принудено да плаща взетите кредити, народа е принуден да стегне колана и това се смята за лошо правителство. Всички правителства досега бяха такива и топва може да се проследи по нарастването или намаляването на външния дълг. За България добро и лошо са точно обратното на това, което е в действит
21
18
 
5
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Щом като некадърник като Румен Гечев , който активно участва във фалирането на държавата при Жан Виденов ръси мозък и морал много сме го закъсали. Този човек е толкова зле , че не може да бъде коментиран .