Напразни усилия на Горанов: Патриотите не подкрепят заема

Внесеният законопроект създава впечатление за нещо нечисто, констатира Валери Симеонов
Обновена: 25 фев 2015 13:56 | 25 фев 2015 12:38, Камелия Цветанова
88
Напразни усилия на Горанов: Патриотите не подкрепят заема
Валери Симеонов. Снимка: архив, БТА

Депутатите от Патриотичния фронт няма да подкрепят искането на правителството за вземането на нов заем в размер на 8 милиарда евро.

Тежката дума на коалицията, която стои зад правителството, но този път рязко му се противопостави, беше произнесена от съпредседателя на ПФ Валери Симеонов.

Още по темата
Така се оказа, че усилията на финансовия министър Владислав Горанов да убеди Патриотите в нуждата от заема са били напразни.

Позицията на ПФ така и не беше ясна до днес. Миналата седмица по искане на Патриотите беше отложено вземането на решението от парламента, като основният им мотив беше нуждата да чуят експертни становища, а вчера Горанов отново говори с тях.

Симеонов днес обясни, че депутатите от ПФ вече са изслушали видни икономисти, които са ги убедили, че плащането на стари дългове не подлежи на съмнение и е нужно.

Според него обаче след обсъждане и анализ са възникнали въпросите има ли резерв при прогнозирането на дължимите вноски при погасяването на дълга и какви са обществените нагласи и очаквания, свързани с действията на правителството.

На първия въпрос от ПФ са получили сравнително добра обосновка, но се е оказало, че на втория има пълно разминаване с реалността.

„Смисълът на всяко управление е подобряване на живота на хората. В случая опитът за прибързано гласуване предизвика преобладаващото отрицателно мнение сред хората“, коментира Симеонов и добави, че реално проектът за ратификация на договора на правителството е бил получен в парламента два дни преди насрочването на гласуването.

Отделно подозрения буди и фактът, че обсъждането на вземането на дълга съвпада с ненавременната акция за санирането с пари от държавния бюджет, както и със спирането на влакове, смята той.

„Внесеният законопроект създава впечатление за нещо нечисто, което трябва бъде пробутано в суматохата и към настоящия момент българските данъкоплатци не са убедени в намеренията на правителството“, настоя той.

Симеонов коментира, че възникват и въпросите защо заемът не беше включен в програмата за управление на правителството, защо липсват действия за наказания на виновните за КТБ, ощетили държавата, ще се търси ли отговорност на виновните предишни правителства за тежащите днес външни и вътрешни дългове, защо няма развитие на производството.

„На тези и други въпроси за първите три месеца на управление не можем да дадем отговор и ние на нашите избиратели“, обобщи Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
7
 
5
 
! Отговори
Не е справедливо, преди 9 години
заради 3000 човека, заемащи научни длъжности (част от тях са некадърни връзкари), да съществува мастодонтът БАН с имоти за 5 милиарда,плюс още около 5000 човека, на които бюджетът дава заплати, за да вършат помощна и администр.работа за удобството на онези 3000 "учени"!Сред имотите за 5 милиарда, с които се разпорежда БАН,са онези имоти за 300 хиляди евро,които са били дарени на БАНИ преди 9септ.- като им ги върнат, те ще са достатъчни за дейността на издателството - да печата научна литература
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, колко мъка има по този свят и колко слепи се опитват да се правят на такива с поне по едно око. Някак си този заем ще мине дали ще е 16 или 15 но ще мине.Вземете четете малко преди да пишете защото заемът е при ниска лихва 2,4% а не 10% както обичате да смятате(защото е по-лесно). Политическите игрички в парламента не са от сега или утре а идват и местни избори и видите ли те от правителството са лоши ние не искаме този заем ама после ако нещо хубаво стане ей ни нас ние сме .. демагози!
48
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО!Национално отговорно поведение.
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народ с традиции и хилядолетна история!Но още преди 100 години Славейков е казал, че сме народ без култура *** народ!!!И го доказваме щом най-големия доказан *** управник Борисов беше върнат на власт!Не сме народ, не сме народ, а *** и с туй ще да свърша! 1875г.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като е против да си свали подкрепата от правителството изцяло, не само да се облаго от активите от това че подкрепя!
45
3
 
6
 
! Отговори
Сред тези 3000 учени преди 9 години
от БАН има доста талаш-майстори - такива ще бъдат принудени или да се стегнат и да напишат свестни лекции, или ще останат без работа - и с пълно право!Във всеки институт има поне по 1,2,3 висшисти, които са изградени научни работници, но някой от злоба не ги допуска до научни длъжности. Ако идат във ВУЗ, ще станат асистенти и ще е по-добре за тях.Тогава вече ще функционира само възстановената БАНИ - там учените не са на заплата, а плащат членски внос.Да им върнат отнетите имоти,справедливо е!
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За съжаление най-вероятно през април във месеца на шегата ще му мине номера на Будалисов и предателите и ще заГРОБят България да плаща 32 милиарда щото толкова ще са с годишната лихва от 10%-та за 7 години!
43
3
 
27
 
! Отговори
extremist преди 9 години
Никой уважаващ себе си патриот няма да подкрепи тази нова кражба! Опа- "Заем" исках да кажа
42
2
 
8
 
! Отговори
Колко от българите преди 9 години
са наясно, че от всички, работещи в БАН, само около една трета са на научни длъжност? Защо бюджетът хрантути останалите? Знаете ли, че когато се пенсионира обикновен висшист без научна степен, ако е с връзки, се урежда на администр.работа в Центр.управление на БАН на половин ден, но заплатата,която взима Е ПО-ГОЛЯМА от онази,която е получавал, докато е работил в институт на БАН?Около 3 000 "учени" могат да се разпределят в общо 53-те ни висши училища, в някои от които не достигат преподаватели?
41
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно са прави да не подкрепят!!!!! За 1-та година управление на БСП държавата започна да се възстановява и фискалния резерв се качи с 2 милиарда от кото 1 милиард беше взет нов заем но фактите са си факти 7 милиарда остави БСП!Сега бай Буда хитрунгелски не стига, че вече взе 4 милиарда заем от които само 2 милиарда отидоха за КТБ ами сега иска и още 16!И парите които са на депозит в *** са дадени от ЕС та да не ви лъжат, че са на държавата!!!!
40
1
 
24
 
! Отговори
Гер Бер преди 9 години
Десен съм ама тоя заем мирише на задкулисие от 50 км. Ако искаш заем внасяш го за разглеждане, обяснявяш как ще се инвестират (а не изпапкат) тия пари и т.н.
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Касабов беше пиян ... Явно му е много мъчно, че не може да подкрепи заГРОБващия заем и се е напил от мъка.
38
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде, отидоха паричките на роската за въоръжаване.
37
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците имат 100 милиярда евра заем и какво.Умряхали.О6те искат.
36
3
 
1
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Много не обичам да казват няма нужда като приемат, че има нужда. Сега да предложат те колко и от къде да се реже нали са в управлението.
35
0
 
5
 
! Отговори
Гледайте Парламента преди 9 години
аха да стане боя и пуснаха Ути! ееее
34
1
 
24
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 9 години
Антибългарското правителство на БОСТАН иска да загроби България с убийствено голям заем !Реално заемът не е 16 000 000 000, а с лихвите надхвърля 27 000 000 000 лева и ще бъде връщан 30 години !30 години, българи !Ще го връщат и вашите внуци !
33
4
 
1
 
! Отговори
kasabov преди 9 години
sider aga se zasegna.mnogo tunkoobidna si volenke,daje powe4e ot tiq kifli deto te sledwat w mizernata partiika
32
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Симеонов за6то не върви6 тогава вънка до Мая Манолова и Воленсидерефенди,вътре тогава няма6 работа.Като не подкрепя6 заема.
31
7
 
2
 
! Отговори
И защо да подкрепят? преди 9 години
Дори социалистите признаха, че някакъв заем трябва да се вземе - дотам сме я докарали. Но не чак 16 милиарда. Преди да сдадат властта, преди 25 г., онези ни оставиха дълг 10 милиарда, който с лихвите се удвои. Досега го изплащахме, знаем какво ни костваше.Само че, всеки мислещ човек ще се запита защо да се тегли дори по-малък заем, след като е възможно да се ползват налични ресурси? Защо Бойко не продаде от имотите на БАН за 4 милиарда?! Останалите са им достатъчни!Така няма да връщаме заем!