Конфликти тресат ГЕРБ и коалицията, убедени са в БСП

Социалистите твърдо няма да подкрепят рокадите в кабинета
Обновена: 5 мар 2015 16:26 | 5 мар 2015 16:10,
33
Конфликти тресат ГЕРБ и коалицията, убедени са в БСП
Снимка: БТА

В управляващата коалиция и в ГЕРБ очевидно има конфликти, неразбирателство и липса на координация. Това обявиха от БСП в коментар на подадената от вътрешния министър Веселин Вучков оставка и решението на Борисов да назначи нов - вицепремиера Румяна Бъчварова.

Още по темата
Социалистите обявиха, че няма да подкрепят рокадите в кабинета, защото са опозиция, а отговорността за структурата на правителството трябва да е на управляващите.

„Не би трябвало да търсим дълбок смисъл в действията на определени министри и на премиера, очевидно става дума за за сериозен проблем и конфликт в рамките на управляващата коалиция и в рамките на самия ГЕРБ“, каза депутатът от БСП Кристин Вигенин.

Той и още двама социалисти – Жельо Бойчев и Чавдар Георгиев, участваха в консултациите, свикани от президента, с партиите в Народното събрание.

Вигенин допълни, че от оставките става ясно, че в ГЕРБ и мнозинството няма взаимодействие.

„БСП като опозиция няма пряко отношение към това кой ще е министърът, не смятаме да подкрепяме каквито и да е кадрови и други решения, те са отговорност на управляващото мнозинство“, каза още той.

Въпросът за рокадите във властта и бъдещите назначения на шефове на служби обаче не е бил тема на разговорите с държавния глава, стана ясно след срещата.

По време на нея социалистите са повдигнали темата за изтегления нов дълг от 16 милиарда лева и за санкциите срещу и от Русия заради войната в Украйна.

И пред държавния глава социалистите обявиха, че заемът е сключен в противоречие с Конституцията, закона за държавния дълг и решение на правителството. „Не сме очаквали толкова светкавично президентът да ратифицира закона, това не е отговорна държавна позиция“, каза Чавдар Георгиев. Той отново обясни, че тегленето на заема е риск, който крие опасности за страната.

Пред президента БСП са обявили и безпокойството си от това, че не се предприемат мерки за компенсация и подкрепа на предприятията и производителите, пострадали от санкциите на Русия. „Преките загуби за страната ни от тях за миналата година са около 50 милиона долара“, обясни Вигенин.

Той разясни отново тезата на БСП, че заедно с други държави-членки на ЕС България може да инициира отпадането на санкциите, още повече че и САЩ са признали, че те не са постигнали очаквания ефект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
10
 
! Отговори
кк преди 9 години
Не е хубаво да се потриват ръце и да се радваш на противоречия сред управляващите. От това страдат най-вече управляваните, т.е. НВ Народа.БСП като опозиция няма пряко отношение към това кой ще е министърът, не смятаме да подкрепяме каквито и да е кадрови и други решения, те са отговорност на управляващото мнозинство - това е глупава, много глупава позиция.А БСП като национално отговорна партия, безразлична ли е към провала на управлението?Не падайте до нивото но ББ и ЦЦ, драги социалисти!
7
7
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
не се бъркайте в работата на борисов не давайте оценки само гледайте сеирте сами ще се затрият
6
15
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Ами! Просто не знае какво да каже. Социалиста като няма спуснати опорни точки и става безпомощен.
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прецедентът има типична физиономия на мошеник на дребно - леко стиснати устенца и пресметливо присвити очички
4
6
 
14
 
! Отговори
Вурст преди 9 години
Ей това гейпарада в Президенството ли се провежда вече ?
3
12
 
5
 
! Отговори
Напомнящ преди 9 години
Тях пък кой ги пита
2
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представителят на руската партия у нас с ясно изразени ЛЕВИ наклонности говори това, което му се иска, но дори и той знае,че това са глупости.Глупости спуснати от техните руски господари.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
еи расим и хазарчето еи.....голяма работа сте