Русия прехвърля две дивизии на изток за атака преди да дойде US-оръжието

Целта е да се превземе Часов Яр
2 май 2024 12:25, Петър Бойчев
304
Русия прехвърля две дивизии на изток за атака преди да дойде US-оръжието
Снимка БГНЕС

Има план Русия да предислоцира две дивизии от Запорожие в Донецка област за засилване на настъпателните операции. Това ще позволи на войските на Москва да напредват, докато Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не получат военна помощ от САЩ. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава УНИАН.

Според ISW руснаците ще се опитат да прехвърлят 76-та или 7-ма въздушнодесантна дивизия от района на село Роботино в Запорожка област в Източна Украйна. Това ще им даде възможност да се възползват от текущия "прозорец на уязвимост“ в Донецка област.

Според анализаторите сега руските войски се опитват да използват тактическото проникване северозападно от Авдеевка, за да постигнат по-широк пробив в района и засилват настъплението си, за да превземат Часов Яр.

На Авдеевско направление руснаците са създали относително сплотена групировка от сили, състояща се предимно от части на Централния военен окръг (ЦВО) и 1-ви армейски корпус на т.нар. "Донецката народна република“ ("ДНР“). Въпреки че са изтощени от интензивни настъпателни операции през последните няколко месеца, елементи от 76-та и 7-ма дивизия може да послужат като ударна сила за продължаване на атаките в региона.

"Руските войски създадоха по-слабо сплотена групировка на силите на Бахмутско направление, която по-специално се състои от елементи на няколко дивизии и въздушнодесантни бригади. Предислоцирането на елементи от 76-та и 7-ма дивизия в тази зона може да засили продължаващата настъпателна операция за превземане на Часов Яр“, се казва в доклада на ISW.

Според анализаторите руското командване може да прехвърли части от тези две дивизии на линията Купянск-Сватово-Кременная, където войските им са възобновили настъплението по цялата фронтова линия.

Руснаците се опитват да консолидират целия този сектор под отговорността на Московския военен окръг и предислоцирането на 76-та и 7-ма дивизии може да не е толкова полезно, колкото в случай на по-интензивни бойни действия, които се водят в момента в Донецка област.

Както добавя ISW, всяко предислоциране на тези части ще позволи на руснаците да засилят настъпателните операции и да оказват нарастващ натиск върху ВСУ, независимо къде се намират.

"ISW не прави оценка в коя област е най-вероятно да бъдат предислоцирани въздушнодесантните сили, ако е вероятно такова предислоциране изобщо да се случи.

Институтът ще продължи да наблюдава докладите за възможно предислоциране на елементи от 76-та и 7-ма дивизия, тъй като това представлява значителна опасност за способността на ВСУ да забавят руските настъпателни операции в Източна Украйна през следващите седмици преди пристигането на американската помощ за сигурност“, заключава Институтът за изследване на войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от Общество
Окончателно: Край на рекламата на хазартни игри в медиите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
0
 
1
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
днес.бг, видя се, че едно заглавие не можете да напишете без грешки. Дори когато грешката ви е показана, не можете да я оправите. Това и за оценкта по български *** 0 не става бре...
251
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"американската помощ за сигурност :)))) Айде още един с гугъл преводач ,който не чете ...
250
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде и тоя е зле по география... Отвори някоя карта и разгледай.
249
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До вгз Преписват буквално каквото им дават срещу заплащане от Украйна. Понеже са малоооуммни, не могат да разберат, че каквото за укро пропагандата е "на изток" за нас не е така.
248
2
 
9
 
! Отговори
090 преди 1 седмица
...РФ ще завземе Часов ЯР, после Харков и Одеса.. незаконният Зе ще избяга в Британия, но много да внимава да не стане като при Троцки, уж безопасно в Мексико, а секретарът му го гътна с ледокоп..
247
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво става с контранаступа на Зелебоб? Той преди да започне така наречесния прословут контранаступ, се хвалеше че през май ще си пие биричките на плажовете на Крим. А има и друг проблем кримчани не щада виждат и знаят.
246
1
 
8
 
! Отговори
до Смех преди 1 седмица
Който не знае историята е обречен да я повтори. Благодарение на руския княз Святослав I България пада под византийско робство. Благодарение на агресивната политика на руснаците и заявките за попечителство над новосъздадената българска държава великите сили разделят България на две отделни държави с Берлиския договор. Благодарение на Сталин и апетитите му за влияние на балканите на България е отнето правото на излаз на Бяло море като беломорска тракия е поделена между Гърция и Турция. Пак се кла
245
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
некой знае ли колко бтг са в една дивизия? че тая резка смена на мерните единици малко ме притеснява
244
2
 
6
 
! Отговори
241 до 242 и 243 преди 1 седмица
Ходил съл в Сърбия.Уж са приятели с Русия и там е толкова скъпо колкото и у нас.Даже дизела е по скъп.Ядрено гориво не купувам,та затова не му знам цените,нито колко е добро или не е добро!За храната-900 милиона лева/6 милиона=150лв/мес/30=5 лева дневно.И то за български продукти повечето.Това,че търговците са чужденци кой да е виновен.Нашите *** изкрадоха парите и един магазин не направиха! Обзалагам се,че ако бяха направили щеше да е по скъпо!Защото всички са руски възпитаници!
243
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прехвърля от Запорожие в Донецка, което е на изток. Отвори картата и погледни преди да правиш забележки. Да иначе си прав като цяло Украйна е на запад от Русия.
242
5
 
7
 
! Отговори
вгз преди 1 седмица
Скъпи днес.бг. Внимавайте какво пишете. "Русия прехвърля две дивизии на изток..." Не ви разбирам. Русия ще отваря нов фронт, към Япония? За Русия фронта е на запад.
241
7
 
6
 
! Отговори
До 241 пак от Смех преди 1 седмица
Забравих да ти обърна внимание на американските тецове Мариците, новото ядрено гориво от Уестингхаус, което е по-скъпо и гадно от руското. Ами Дъндито дето ни плаща 1,5% концесионна такса? Тоя тръгнал за дизела да се тръшка. Глупенд3р!
240
7
 
8
 
! Отговори
До 241 от Смех преди 1 седмица
Ако знаеш колко пари си снесал на американски компании, тоя дизел ще ти се стори евтин. Нямаме никакво производство, плащаме на западни фирми над 900 млн. лв. месечно за храна, изтичащи през веригите. Имаме некви самолери на хартия за милиарди и си купихме стари модели лека бронебойна техника на цени като за световно. Та ти за дизела се къхариш! Нямаш представа западняците и САЩ колко кинти ни точат като кръвта на агънца! Може да го разбереш като идеш у съседите и видиш колко им е по-евтино!
239
4
 
4
 
! Отговори
до 241 преди 1 седмица
Наври си го дизелавгъза...даева миндилаъидаева....нал си независим бе ибрикчияпосолствен...капитализъм за колкото искат за толкова ще го продават...като не ти изнася не купувай купувай от хамериката
238
10
 
5
 
! Отговори
до 237 преди 1 седмица
Русофобията ми сама дойде като сметнах как руснаците са вдигнали 6 пъти цената на дизеловото гориво. През 1999 година беше 52 стотинки ,а сега е над 3 лева! Да се задавят дано с тези пари и ано САЩ най нови оръжия да дадат на украинците,та във Владивосток да ги натикат дано! Путин на въже 2 месеца да виси и гарги месата му да кълват дано!
237
8
 
9
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 седмица
ОРЪЖИЕ ОТ САЩ ЗАПОЧВАТ НОВИТЕ СЕРИИ ,,УМИРАЙ БАВНО УКРАЙНА,, !!!!
236
2
 
2
 
! Отговори
Конфуций преди 1 седмица
Две дивизии е дила българската армия допреди 1989-та.
235
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аууууу, уплаши ги ус оръжието, което се доказа като неефективно и не веднъж. Треперят им гащите от страх на руснаците от ус оръжията и безстрашните урки в атака.
234
6
 
18
 
! Отговори
Смех преди 1 седмица
Да го кажем така: русофобията у нас бе нагнетена от родните политици, умело крадящи за себе си, но оправдаващи се с руска намеса. Реално над 70% от българите са русофили по природа. Самият факт, че издигнаха Шиши като политик с пари от Козяк, говори много за това кой финансира русофобията у нас. Доста хора се подлъгаха по тази пропаганда, идваща от САЩ. Същото е и в ЕС. Купени от САЩ политици там сеят русофобия, а глупаците се връзват. Гледайте откъде идвар парите и ще разберете причината!
233
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Путинистан всьо в порядке