Русия търси пробив за големите си проекти

Проф. Михайлова: България направи своя избор преди 10 г.
Обновена: 20 авг 2015 15:53 | 20 авг 2015 13:00, Анисия Иванова
169
Русия търси пробив за големите си проекти
Снимка: Bulgaria On Air

България направи своя цивилизационен избор преди повече от 10 години – това е членството й в ЕС и НАТО. Това каза пред телевизия България Он Ер проф. Екатерина Михайлова, бивш депутат и политик от СДС в коментар за ролята и мястото на страната ни в геополитическия пъзел, които редят Русия и Западът.

Страната ни като място, като история, традиции и политика винаги е била свързвана с Русия. И тъй като дълги години бяхме под шапката на СССР, нормално е да има остатъци от това влияние, които сега трябва да бъдат променяни и модернизирани – техника, оборудване, каза тя.

Още по темата

В момента Русия е в силна изолация заради ембаргото, наложено върху нея, и това дава своите негативни отражения върху икономиката и политиката й. "В момента тя има повече нужда от България, колкото ние от нея", смята Михайлова.

По думите й Русия търси пробив чрез страни, които са в ЕС и НАТО, търси пробив за големите си инфраструктурни и енергийни проекти. След пропадането на "Южен поток", а след това и "Турски поток", което беше игра на покер, тя изпусна част от големите си възможности, смята Михайлова.

"Но България не трябва да забравя, че има своите ангажименти към ЕС и НАТО и всеки проект, който ще се прави, трябва да върви в тези стандарти", убедена е Михайлова.

В момента цялото ни управление – и президентство, правителство, мнозинството в НС, поддържат ориентацията към Европа и НАТО. Това не означава, че няма политически сили и отделни политици, които се опитват да променят политиката.

"Не трябва да забравяме, че управлението на кабинета в момента е доста сложно. В него имаме и реформаторско настроена част, подкрепяща този цивилизационен избор, от друга страна има партньори (АБВ), които са с поглед към Русия по-скоро", обясни Михайлова.

Политическото деление на русофили и русофоби у нас не е ново, но нейното мнение е, че то трябва да спре и "да държим на цивилизационния си избор".

В същото време не трябва да затваряме мостове, защото ние имаме и други партньори. Светът се е отворил, той е много по-лесен за комуникация и България трябва да бъде отворена за целия този свят, смята още тя.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
se преди 8 години
Народа е излъган от политическата мафия за тези 10 години!!!
84
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проф. Михайлова: България направи своя избор преди 10 г.Стига бе, тази пък кога сколаса да стане проф.?Лелеее, по куче да хвърлиш - професор ще улучиш! Тези свещи ще трябва да палят на Сергей Игнатов за Закона за научните степени и звания който той измъдри!
83
9
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
147 Масово обедняване къде го видя това масово обедняване като в момента има ТРИ ПЪТИ повече МПС-та по улицата в сравнение с 1989 и те не се движат с вода все още . разбира се сега е друго едно време изборът беше между Лада и Москвич и тук таме някоя Шкода а днес едни карат стар Опел а други Ламбургини в това е проблема , не в нещо друго Но не може всички да са в Ламбургини сори
82
1
 
7
 
! Отговори
плевенски фазан преди 8 години
До Елементарно е...*** и опитай да минеш руската граница, ***.
81
4
 
9
 
! Отговори
ФАКТ! преди 8 години
Плоблемът на народа е, че демокрацията доведе до масово обедняване, хората хукнаха да се спасяват поединично и загубиха интерес към политиката. Така ***, платени от козяк завзеха властта и предадоха българия!!!
80
2
 
2
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
144 а това , че не четеш програмите си е твой проблем , човек може да бъде толкова *** колкото си иска . Въпреки , че точно тези точки за членството със сигурност са били разисквани надълго и нашироко , прокламирани по митинги , рекламирани на билбордове и плакати , така че не се прави на неразбрал . Това не е някой сложен юридически казус , който и да ти бяха предложили в програмата нищо нямаше да разбереш .
79
1
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
Волен Сидеров и Атака се появиха 2005 след като беше гласувано членството , така че дори и тях ги нямаше
78
0
 
5
 
! Отговори
Мойсей , преди 8 години
До Одисей 1смешник, никой не е гласувал точно за тази точка от програмите, камо ли пък някой да ги е чел!!!
77
4
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
От 142 а на практика това НС избрано 2001 подготви членството ни като и за НАТО и за ЕС депутатите гласуваха почти с пълно мнозинство от всички партии е имаше няколко пасували или с НЕ
76
6
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
140 Защото не стояха изобщо като казус дори и за наследниците на комунистите . На изборите за НС през 2001 година всички партии до една имаха залегнало в програмите си членство в ЕС и НАТО дори и БСП , може да е имало някоя малка партия против но на изборите да е събрала един файтон гласове , а изборната активност беше висока над 60% , така че народът е питан и отговорът му бе категоричен . Е не е както на Референдума в Крим , нали се сещаш че няма как да е , но е легитимен и е над 50% ЗА
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе ви ли стига боя по избори, че искате и в прав текст да ви се каже.Вижда се колко взимат антинато партиите. Русофилите или са мързеливи да си отделят в неделя *** от дивана или са си толкова.
74
1
 
6
 
! Отговори
читател преди 8 години
Цял ден осиране на козяшките платени ***!! ЦЯЛ ДЕН!!
73
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако русия из4езне дали ще го усетим или ще ни е се тази . Няма да ни липсва особено
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
търси ама няма
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин е най-добрия приятел на САЩ в момента.Имат си "идеологически враг" с който да плашат и сплотяват "свободния свят". Благодарение на Путин САЩ си вързаха гащите за транскоеканското търговско споразумение и си отхапаха от Русия голяма част от ес пазара.Реално Русия има икономическата мощ на Испания. на пазара на горивата една Норвегия стои два пъти по тежко.
70
11
 
11
 
! Отговори
Опорна точна номер 1 преди 8 години
"В момента тя(Русия) има повече нужда от България, колкото ние от нея."Това е опорната точка налагана от ***. За какво сме и ние на Русия, бе умници :)Ние сме една западна колония с марионетно правителство. Путин може да е всякакъв, но е изключително интелигентен и корав играч. Той никога няма да търси подкрепа от мухльовци и зависими политици като нашите.
69
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя травестит кога стана ПРОФЕСОР и по КАКВО? Или е толкова професор, колкото дядо Юлиян Вучков, Божо Димитров - и той, колкото Ж. Желев - доктор, Ив. Костов - доцент, разни генерали - инженери по-пожарна безопасност, а бе, край нямат тези учЕни ...
68
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Rусия е средновековен анахронизъм!Съвсем скоро ще си намери мястото- до СССР в историята.Комунизма е деформирал мозъците на много българи, те в глупостта си вярваха, че това е справедлива система, а се оказа, че комунистите са най-*алчните, крадливи отмъстителни животни.
67
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
120Явно си пропуснал изказването на твоя велик вожд Борисов, че ако не бил той и ако рекъл да си изтегли хората от протестите, нямало да има и 50 души на площада. Кажи сега тука пред всички, по колко лева на ден ви плащаха? Троловее са такива тебе.
66
5
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Тази е напълно откачена, ако смята че народа е направил избор и е избрал това ,което му натрапиха .Пълна откачалка ,защо занимават хората с такива ***.