Нито лев за депутат, ако не стъпва в пленарната зала!

От НФСБ поискаха наказание за законотворците и ако не гласуват
Обновена: 25 фев 2019 15:34 | 25 фев 2019 14:45, Камелия Цветанова
43
Нито лев за депутат, ако не стъпва в пленарната зала!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След като депутатите от БСП бойкотираха парламента и през миналата седмица нито един от тях не влезе в пленарната зала, от мнозинството обявиха, че ще променят правилника за работата на Народното събрание, така че отсъстващите да не получат заплата.

Още по темата
Съгласно действия народните избраници си взимат по 1/3 от възнагражденията, дори и да не ходят на работа. Това по груби сметки прави над 1000 лева на месец, което според мнозинството не е справедливо.

За да се сложи край на тази практика от НФСБ внесоха в деловодството на Народното събрание промени в Правилника, съобщиха от пресцентъра на партията.

Те искат при неоправдано отсъствие от три поредни или общо пет пленарни заседания за съответния месец на народния представител да не получава никаква заплата, а и да остане без парите, които му се полагат за гориво, за представителни разходи.

Според депутатите от НФСБ този начин на определяне на възнаграждението е по-справедлив, като законотворецът ще получава заплата само ако участва в пленарни заседания или при отсъствие по уважителни причини.

Освен това, обосновано е при отсъствие на три поредни или от общо пет заседания през месеца да не се поемат допълнителните разходи на народните представители.

От НФСБ предлагат също така, ако народен представител участва в по-малко от половината гласувания в едно пленарно заседание – да му се удържа половината от надницата.

Депутатите на Валери Симеонов настояват още да се създаде нов текст в Правилника, в която да се регламентира максималния брой процедури по начина на водене по точка от дневния ред за работа на НС, на които една парламентарна група има право.

"За съжаление, през последните години, а особено – през последните месеци от работата на Народното събрание, се наблюдава груба злоупотреба с тази процедура. Тя се използва за политически декларации, лични обяснения междуличностни нападки, но не и за да бъдат посочвани нарушения при воденето на заседанието. Считаме, че с предложеното ограничение ще се дисциплинират както отделните народни представители, така и парламентарните групи да не злоупотребяват с тази процедура и по този начин да не се отнема парламентарно време за дебати по същество", заявяват в мотивите си вносителите от НФСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а повечето пък ,които присъстват в залата са само фигуранти , стоят там само за заплатата и подкрепят решенията на вожда индианец Винету
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле мале,ако го приемат с обратно действие,както са свикнали,Доган и Пеевски ще трябва да връщат доста парички на държавата.Но докато отсъстваха само те двамата на никого не му правеше впечатление......
37
0
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Предлагам депутатите да се събират в НС веднъж на три месеца за една седмица. Нямат работа и измислят само глупости, които са единствено срещу народа.До сега се обгрижва само бизнеса.Почти всичко социални придобивки които имахме отпаднаха.Бизнеса експлоатира безнаказано и се подиграва с работниците.До кога ще мълчим ?
36
1
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
До Анонимен 26 Прав си приятелю.Предполагам че си гласувал ЗА референдума на Слави. 120 депутата и 1 лев на глас. Тогава щеше да видим с какво ще купуват гласове.Не харесвам Слави , но единствен той до сега се опита да промени статуквото. Указа се обаче че избирателите са лош матрял.
35
0
 
6
 
! Отговори
Чоки.. преди 5 години
Нима разчитат на тези заплати ли,депутатите ? На заплати разчитат хора,отрудени ,които се бъхтят по цял ден ,за сметка на тези хрантутцяни,които ни ковят съдбата.
34
0
 
1
 
! Отговори
KOKO преди 5 години
NAISTINA,TOJA DEBEL PEEVSKI I DOGAN,KOITO SAMO PO IME SE VODI V PARLAMENTA?!?!?! NO,V ABSURDISTAN E TAKA. NIE SAMI SI GI POSJAHME-SEGA SHTE GI ZANEM!
33
0
 
8
 
! Отговори
fifi преди 5 години
Докога ще са 240 хрантутника,по-малко-повече работа
32
6
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
СЛЕД КАТО НЯМА ОПОЗИЦИЯ ИЗЛИЗА ЧЕ ГЕРБ ОТЧИТА САМО ПРИСЪСТВИЕ БЕЗ РАБОТАТОВА ПОВДИГА ВЪПРОСА И ЗА ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ;
31
0
 
19
 
! Отговори
ТЕЦ преди 5 години
Недейте бе Пеевски ще умре от глад като Доган без заплата.
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До дърт - А как "наказаха" ГЕРБ когато бойкотираха?Чадо, резето падна! Да не са проспали случая! Да бяха ги наказали!
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз предлагам дупeтатитe да гласуват намаляне на партийните субсидии на 1лв/глас, както поискаха хората на референдум
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те някои само заради имунитета са там. #КОЙ е присъствал само на клетвата :D
27
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"366 дни в годината ще стоя в зала в НС и само ще натискам копчетата като робот. квото кае Бойко, тва шъ натисна!"--------А Боко ще кае тва, което му кае амбасадата.Ба.му демокрацията?!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
видя се, че и 120 могат да вършат същата работа. какви са тез 1/3 от заплати - работиш, не работиш...? да остават 120 депутата, и никакви ти ми там самоотлъчки. не ти се бачка - отиваш си....................извинението е само болничен лист.
25
4
 
17
 
! Отговори
дърт преди 5 години
А как "наказаха" ГЕРБ когато бойкотираха?
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НФСБ са се превърнали в някаква НАКАЗАТЕЛНА ИНСТИТУЦИЯ.основният им метод е НАКАЗАНИЕ.Наказание, наказание, рушене, събаряне, гонене, отнемане на граждански права... Това ли е Фронтът за СПАСЕНИЕ на България?!Страшното е, че на българина тази агресивност му харесва.
23
0
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
едно е сигурно че партиите в този парламент вече ням с какво да ме привлекат като гласоподавател,не разпознавамсебе си в нито една и нямапричина да получат моя вот със това си поведение далеч от политици и на ниво квартална седянка с няколко квартални хайвани за лидери,качеството в БГ политика е на по ниско ниво от много държави от третия свят
22
16
 
16
 
! Отговори
панчо преди 5 години
БСП има поведение на дете с крив сурат,поведението им е повече от безотговорно манипулативно и рекетиращо,в безсилието си да намерят подход към това което искат да се случи се тросват като разсърдено дете с отнета близалка и бягат от къщимай доста са поизгладнели че отдавна не са били в далаверата
21
2
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Плащат гаргите !!! Ще ни раздадат по едно червено куфарче и нанай си проблем.
20
0
 
20
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
а дилян пеевски колко ли е прибрал от заплата без да стъпва в парламента?