Средната заплата за медсестра била 1253 лв., не по-малко

Пускат заплатите на всички болници в сайта на МЗ
87
Средната заплата за медсестра била 1253 лв., не по-малко
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Към юли средната брутна работна заплата на професионалистите по здравни грижи в държавните болници е между 1100 и 1500 лева, като средната брутна работна заплата за страната към второто тримесечие е 1253 лв. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев, след като от БСП настояха да обясни дали наистина парите за увеличение на заплатите на сестрите са били намалени от 50 милиона на 6 милиона лева.

Още по темата

"Сумата, която е била предвидена за заплати е 86 млн. лв., от които 36 млн.лв. се осигуряват през бюджета на Министерството на здравеопазването и те са за отдалечени болници, за белодробните болници, за психиатричните болници и за спешна помощ", обясни Ананиев, цитиран от БТА.
 
Останалите средства били от резерва на НЗОК.

Ананиев отсече, че никога не е ставало въпрос за отпускане на суми в размер на два пъти по 50 млн. лв. и веднъж на 30 млн. лв.

"Дали парите са дадени от държавния бюджет или от бюджета на касата, това са публични средства, подчерта още министърът и добави, че са дадени целево за болнична помощ и отиват и за заплати на персонала. "Винаги, когато сме желали да помогнем - и аз, и премиерът, и правителството, винаги сме се стремели това да бъде законосъобразно и никога не сме си позволявали да правим крачки, различни от спазването на закона", допълни той.

"Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лв., които гласува правителството на МЗ, ние щяхме да отидем на свръхнива на надфинансиране", каза още Ананиев.

"Когато излезе първото постановление на МС - за 30 млн. лв., тогава правителството реши, че трябва да направи втора крачка, за да се успокоят медицинските сестри. Когато се вземат решения от днес за утре, винаги се слага някаква възможност, каквато позволява бюджетът и преценихме с Министерството на финансите, че границата, която можем да си позволим, е до 50 млн. лв. Анализите показаха, че можем да предоставим само 6 млн. лв.", обясни още той.

До два дни болниците трябва да предоставят на МЗ информация за увеличението на заплатите на персонала. От следващия месец ежемесечно на интернет страницата на МЗ ще се публикуват данни за нивата на средните основни и брутни работни заплати във всяка държавна болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много са жалки анани и бокича, но никога не е късно да се излагащ се човек.
38
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А шефката на НАП взема годишно 124000 лева, като по време на хакване то на НАП е била в Перу на Мачу Пикчу.
37
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Герберастките крадльовци нямат нито срам, нито страх.Цялата власт е у тях и си правят каквото си искат.
36
2
 
49
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
Лакомията на мед .сестрите няма граници, депутатите изнемогват с 4хилки,а тия ми искат две минимални.Срама нямат,мед сестрите!
35
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
м-р Ананиев яде пържолки,аз ям варени картофки,начи двамата апваме пържолки с гарнитурка,да ни е сладко.
34
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Ананиев започна като Б.Петков да извърта нещата към средната РЗ. А СРЗ получават малко хора, предимно в големите градове.
33
1
 
28
 
! Отговори
Един преди 4 години
ГЕРБ са отдел кражби и продажби на бившата БКП! Нищо добро не може да се очаква от тях.
32
3
 
34
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Ето на това му се казва "г..н сурат".....Такова е цялото правителство,такъв е целият парламент.....А в случая с този дядо от снимката-ДЕМЕНЦИЯ в най-тежка форма...Всички с малко мозък в главата-към терминал 2....Тука спасение няма...
31
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постигате това което целите. Всичко осреднявате за да не се вижда че едни работят за по 50 бона други за 500 лв. Това направихте вие вземате огромни заплати и се криете зад осредняването да не вижда народа каква е лакомията ви ....
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 31.. Късно е за всичко! Трябва и ще до ХОДЯТ вече!-:)
29
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1200 ама ражотят по 16ч на ден. А онези тюфлеци в парламента 6000 и ходят един път в месеца. Хора събудете се, те трябва да работят за вас а не вие за тях.
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако тази " статистика " за средната работна заплата при сестрите. Се смята като статистиките.аз им викам стъкмистики .Като примерно аз получавам 200 лв.А друг 1200лв.И " зборуват" моята и чуждата заплата.И получават някакъв " процент" ЛЪЖЛИВ.Нямащ нищо общо с реалността.То не е честно! Малко парички от касата на ГЕРБ за предизборни бонуси! Е стига вече!-:)
27
3
 
18
 
! Отговори
до 19 преди 4 години
До Анонимен"...Хвалят се, че работят на 3 места - 3 по 1253 = 3 759 лв...."......................................................................Ами, отивай, щом знаеш как е.
26
2
 
37
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Понеже няма сестри, карат ги да вземат съвместителство и да работят до неусвест. С допълнителното заплащане, би могло да са 1000 лв. Но те си знаят как издържат. За това и качеството е наникъде!
25
2
 
20
 
! Отговори
НЕ Е НОРМАЛНО преди 4 години
ГЕРБ - КАК НЕ ВИ Е СРАМ ? ГЛАСУВАЩИТЕ ЗА ГЕРБ МОГАТ ЛИ ДА МИ КАЖАТ 3 ПРИЧИНИ ПОНЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГО ПРАВЯТ ?
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости.
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето българи само могат да сънуват такива заплати
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защо милицията на "демокрациите" не разследва джо байдън и фамилията му за порестъпления срещу човечеството. така ще стигнете и до основата на парите, с които се спонсорира цензурата в ес!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и нито дума в медиите на "демокрациите" за обединениeто на германия. сякаш алкашките са завзели еуто... :-)))
20
3
 
37
 
! Отговори
Лъжльо', преди 4 години
е тоя псевдоминистър, дето никога не е намирисвал медицина. Като завеждащ отделение взимах по 1350 лв, а сестрите по 500. Сега като специалист към отделението и с 30 год. стаж взимам 1000 лева. Лъжец си ти Ананаиев!!!