Параграф 22 ли е ситуацията между Борисов 3 и новия парламент?

Депутатите поискаха оставката му, но и да представи Плана за възстановяване
18 апр 2021 14:41, Петя Славова
488

Парагарф 22. Така най- точно може да се опише създалата се ситуация между кабинета Борисов 3 и новия парламент през последната седмица. Депутатите поискаха от премиера да представи плана за възстановяване, но  гласуваха оставката му, припомня Bulgaria ON AIR. Така, ако документът бъде представен в народното събрание и изпратен до Европейската комисия, може да бъде обжалван в Конституционния съд, твърди премиерът в оставка Бойко Борисов.

"На практика не е възможно да изчете в парламента до края на юли, ако искат да им го чета, затова ние в петък го депозирахме в деловодството на парламента и умолявам колегите най- отговорно- приемете го! Той е добре направен.", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още по темата

В Плана са описани стратегиите на министерствата и институциите. Разписани са и парите, необходими за изпълнението на задачите. Така, ако депутатите гласуват плана на ГЕРБ, следващото правителство ще трябва да се съобразява с него и да го променя в движение, съгласувайки с Европейската комисия. Възможно е обаче новата власт да изготви нов план.

"Уважаеми колеги, нещата са във вашите ръце. План може да бъде изпратен и от народното събрание. НС може да ми възложи да изпратя плана в ЕК", каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Кабинетът се отнасял отговорно и към здравната криза. Затова лидерът на ГЕРБ предложи до избора на нов кабинет, указания на министрите да дава председателят на комисията по здравеопазването в народното събрание д-р Александър Симидчиев. Разпускането на щаба било в следствия от гласуваната оставка и това, че в тази ситуацията министрите, избрани за депутати ще сменят министерствата с парламента.

"Този щаб се разформирова, за да може новата власт да си създаде адекватен щаб, каквито бяха заявките в парламента", обясни министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

"Злобата им, реваншизма им, която граничи с ..., айде няма да използвам епитет, стигна до там, че в петък толкова искаха да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета и сега тук възниква първия спор. Да, има член 111, ал. 3, от КРБ, който казва, че до следващо правителство този кабинет изпълнява своите функции. Само че ето как е било предишните години, аз си спомням при Станишев. Чак, когато има ново правителство се приема оставката на старото", допълни Борисов.

От ГЕРБ отхвърлиха и обвиненията, че фискалния резерв е стигнал минималния праг.

"Фискалният резерв къч 31.03 т .г възлиза на 7 млрд и 900млн лв. В началото на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд лв. Тоест ние имаме 2 пъти по- голям резерв от минимално изискуемия по закон". това заяви Кирил Ананиев

 Борисов не пропусна да напомни, че ГЕРБ е първа сила в 24 избирателни района.
"Събрали се старото БСП срещу мен- Таня, Мая и Корнелия. Време е да управлявате, управлявайте. Вече ние не сме ви нужни. Управлявайте! ", категоричен е Борисов.

Премиерът в оставка изтъкна и успехите на управлението в кризите- мигрантската и гръцката финансовата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега винаги съм гласувал за ГЕРБ и Бойко Борисов, но с това поведение напоследък много се изложи. Дезертира в най-важните моменти за партията, остави съпартийците си сами докато ги нападат отвсякъде. Не смее да покаже мъжество като отиде в парламента и се изправи срещу опонентите си. И това с излизането в отпуск беше много слаб ход. Да не говорим и за разпускането на НОЩ. В очите на хората изглежда като сърдитко, който не може да понесе по-слабите резултати на тези избори.
380
1
 
3
 
! Отговори
Ш преди 3 години
Най-голямата грешка на Бсп е, че принудиха Първанов да напусне партията. Сега щяха да са на другия полюс
379
0
 
5
 
! Отговори
До388 преди 3 години
Това че броиха гласовете ръчно не е "гаф" просто такива са техническите възможности за преброяване на гласовете в старата сграда засега,такъв момент като "държавата да остане без управление " Няма,за справка прочети какво гласи чл.111 ал.3 от Конституцията на България! Някакъв друг "гаф"ще споделиш ли с нас неуките?
378
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситуацията може да бъде Параграф 22 само за някои неграмотни гербаджии, които са неспособни да прочетат Конституцията:Чл. 111(1) Правомощията на Министерския съвет се прекратяват:1. С гласуване на недоверие на МС2. С приемане на оставката на МС3. При смърт на министър-председателя(2) Министерският съвет подава оставка пред новоизбраното Народно събрание(3) В СЛУЧАИТЕ ПО ПРЕДХОДНИТЕ АЛИНЕИ МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ИЗПЪЛНЯВА ФУНКЦИИТЕ СИ ДО ИЗБИРАНЕТО НА НОВ МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
377
6
 
15
 
! Отговори
скоро преди 3 години
Съвсем скоро ще се молите всички ГЕРБ да е отново на власт.
376
11
 
3
 
! Отговори
Бай Ставри Страстния преди 3 години
Кога ще ми пристане Малката булка от Банкя .
375
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам че,Чебурашката" грозника е активен и днес!-:) Явно още заповедта за уволнение,не я е получил Лично!!-:))) Ще я получи споко!!!
374
6
 
13
 
! Отговори
до 383 преди 3 години
Гафовете са поредица. Едва ли ще ми стигнат символите да ги изложа подробно. Първо при гласуването броиха на килограм.Митова ги изкара 208, а квесторите 200.Беше вайкане.Никой реално не знае колко са били депутатите.Второ избраха да гласуват оставката на Кабинета Борисов 3 без да са наясно, че така реално оставят държавата без правителство.Борисов си депозира оставката, но това не означава, че трябва да се гласува преди да е готов нов кабинет.Друг гаф са включените микрофони.Дончева се издъни..
373
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А " Странджата" другарчето му с резервен ник " Позитано" Какво казва?-:)))
372
9
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Обет на един осъзнал се ГЕРБЕР! От днес аз Тонката публично се отричам от своят вожд-Винету!
371
11
 
5
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Този,да се моли само за едно! Да не падне Гешев от власт ,който сам си го избра за Глав прокурор,при жив такъв с НЕ ИЗТЕКЪЛ МАНДАТ!! Та тръгвайки си,или изгонвайки го народа,да си тръгне спокойно,че "закона няма да го подгони" !Щото падне ли,и има вече такава възможност,намеквайки за промените в съдебната власт от новите депутати . То закона ЩЕ ГО ПОТЪРСИ вече обикновенният "гражданин" др Борисов!-:) Точно за това бяха протестите срещу Гешев тогава!Имаше и будни българи! -:)))И СА ПРАВИ!!
370
1
 
4
 
! Отговори
До 381 преди 3 години
Заплашват обикновения български народ
369
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До382Къде е гафът?Разясни на нас неуките?
368
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гафът с гласуването показа какво го чака занапред протестърското управление - некадърност и некомпетентност, а за гарнитура злоба до припадък. Айде, за тошко е лесно 1-2 банана и ще се успокои. Но какво ще ги правят пощръклелите Татяна, Мая и пр.?
367
9
 
5
 
! Отговори
До Стойо преди 3 години
Ами Стойчо,хората ще продължат да си бачкат,кой каквото умее,ама виж за подложките и форумните т'ролчета на ГрОбаджиите определено се задават,много, много трудно времена!Така че ако си от тях съвсем скоро ще го изпиташ на собствен гръб!
366
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато се избере нов кабинет,Тиквето е действащ премиер,и ако се наложи всеки ден ще дава отчет пред парламента за това какво е свършил през това време докато е още действащ такъв,пък било то и в оставка!Чалъмите на самодържец приключиха!
365
12
 
13
 
! Отговори
СТОЙО преди 3 години
всеки ден РЕВ РЕВ РЕВ какво ги чакало герберските ***, абе ХОРА вас какво ви ЧАКА - пак ще си бачкате по складчета на минималната заплата и ще пушите ротманс за 5кинта и кафенце от автомата...дори 10г да управлява Слави и БСП пак ще сте си същите, не се вълнувайте, за ВАС НЯМА ДА ИМА НИЩО
364
12
 
5
 
! Отговори
Шашнатия преди 3 години
Направо не мога да повярвам, то бива *** бива , ама чак болшинството, леле що кюлчета са пожертвани
363
14
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 години
Няма такъв манипулатор като Винету. Управлявайте казва той а всъщност той все още е премиер в оставка и реално той управлява. Цялата изпълнителна власт е в ръцете му плюс прокуратурата и пак се прави на умряла лисица, че ужким вече нищо не зависи от него.
362
16
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ХАХАХА , най-после ще си имаме министър председател в райран костюм .