Радев: Климатично неутрална икономика трябва да е факт, но има своите рискове

С нея богатите ще стават по-богати, а бедните – по-бедни, посочи президентът
25 май 2021 22:25, Красимир Ангелов
205
Радев: Климатично неутрална икономика трябва да е факт, но има своите рискове
Снимка: БГНЕС

Без допълнителни мерки решението за намаляване на парниковите емисии в ЕС рискува да направи някои държави-членки по-бедни и неконкурентоспособни. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Брюксел по време на срещата на върха на Европейския съвет.
 
На фона на приетото през декември решение за намаляване на емисиите на парниковите газове с над 55% до 2030 г., липсата на допълнителни мерки, които да защитят държави като България, означава богатите страни да стават още по-богати, а бедните – още по-бедни и неконкурентоспособни, посочи държавният глава.

Президентът подчерта, че идеята за климатично неутрална икономика трябва да стане факт, но тя има своите рискове. За да се върви към реализация на решението за емисиите, се изискват сериозни инвестиции, които трябва да се предоставят "от тези, които ни тикат в тази посока", защото България няма ресурсите да го направи, посочи още президентът.

Още по темата
Той допълни, че безропотното следване на това, което вече е прието, означава съвсем скоро ние сами да се откажем от базовите си мощности, защото поддържането им ще стане непосилно. Това, по думите му, ще доведе до редица сериозни проблеми и ще окаже сериозен ефект върху най-уязвимите социални групи.

"Ние сме длъжни да защитим, доколкото можем в тази ситуация, нашия интерес и да убедим европейските ни партньори, че ако някой иска, а то вече се иска, заложено е в документите, да постигнем това като национална цел, трябва да ни подкрепят изключително сериозно, иначе проблемите при нас ще бъдат огромни“, заяви още държавният глава.
 
Президентът Радев изтъкна и че при заложените промени България рискува да загуби автономност, защото 50% от енергийния микс на страната идва от въглища и това ни прави независими от ресурси, технологии, хора.

"Ако това изчезне, ние трябва да го заменим с нещо друго. И начинът на неговата замяна ще води до това да загубим автономност", посочи той и подчерта, че нямаме национални решения как да развиваме енергетиката си, както и стратегия с хоризонт 2030-2050 г.

"Затова искаме в Плана за възстановяване и устойчивост да залегнат такива проекти, които по възможно най-бърз начин да допринесат за построяването на необходимите мощности, които да бъдат и на съвременно ниво, да отговарят на зелени изисквания и да гарантират ефикасност, ефективност и най-вече автономия на нашата енергетика, от която имаме голяма нужда", коментира още президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С една дума бутат ни в устата на мечката ! Щото с течна газ е ясно че не могат да ни задоволят нито пък с друга Радев е по аналитичен от дибелия пожарникар
121
2
 
2
 
! Отговори
Мрън мрън преди 3 години
Мрън-мрън, има промени - но друг да работи.Според изказаното мнение от Радев, Ние българите само наготово да получаваме продукти. Надявам се да чуя че има да покажем как може да се реагира преди климатичните промени да почнат и гордо да покажем индустрия която не зависи от постоянно замърсяване.Сега чета само мрън мрън не ни се работи мрън мрън други да работят. Нека гордо да покажем как се работи при климатично неутрална индустрия
120
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя и климатолог стана, бреййй. Не минава и ден без да даде мнение
119
2
 
1
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
До АнонименТази титла "***" е само моя, разбрахте ли бе....Мояяяяяяяяяаааааа
118
1
 
0
 
! Отговори
ВандерлейЛюксембурго преди 3 години
До ЛелееТоя, ако разбира от всичко, представяш ли си Мастър Експерта по Всичкология (там тенис, футбол, икономика, международни отношения, пътно строителство, драйвинг, финанси, пожарогасене и т.н.) как се смее :) Радев е пълен аматьор пред великия Стратег и Всичколог - Негово сияйшество Бой Кобо Рисов
117
0
 
0
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
До 163 АЗР - правилно си го рекъл дедовото но те разбраха само 5%- толкова са мозъчните в таз държава. Аз пък вместо бюлетина ще пусна в урната 5 лева за да подпомогна следващите избори. Те дедовото ще продължад до 2037 година защото народеца когато е на ръба и осъзнае,че губи крехката си демокрацийка,ще реагира и правителствата ще траят кратко. А северните, те няма да ни изтърват никога ама аааабсолютно никога!!!
116
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хайде, пак 'специалисти' по всичко тръгнали да се изказват. токът е само много малка част от енергията, която съществува и потребяваме и не може да се използва насвякъде (самолети, подводници, металообработване и т.н.). трябва и друго гориво... а т. нар. 'енергетика' (измислен в соца термин) далеч не е неутрална или зелена икономика, а също малък микс от цялостната картина. НЕУТРАЛНА означава потребяване без промяна на количеството - вода, въглища, храна, без тотално намаляване от потребление
115
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Около 100 документа с имитиран подпис на Бойко Борисов е установила прокуратурата. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска пред bTV. Разследването за над 100 общински имота в София, откраднати с фалшиви подписи, печати и документи, започна през 2008 г. след случая с брата на зам.-шефа на ДАНС Иван Драшков - Петър Драшков, взел терен с фалшив подпис на Борисов.
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** от кога взе да разбираш от икономика!!!
113
3
 
6
 
! Отговори
AZP преди 3 години
Изборите на 11 юли ще са съдбоносни. След тях ще стане ясно накъде ще върви България - към Русия, мафията и корупцията или към развитите демокрации, към диктатурата или към достойнството на свободните хора. Чалгата (ИТН), БСП, президентчето Радев и "Мутри вън!" не трябва да поемат съдбините на Родината ни. Те ще я сринат за вечни времена и тогава плачещите от и за демографската криза ще разберат какво значи емиграция и трайно обезлюдяване. Българи-у нас и в чужбина-опомнете се!!!
112
0
 
3
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 3 години
Бързо влезе в евро атлантическата риторика натовския генерал
111
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабаит се пише с Т, ама това се разбира чак на 16 стр. на Винету.
110
1
 
3
 
! Отговори
Румба преди 3 години
Надявам се, че ситуацията е критична
109
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев в Брюксел е все едно Бай *** тръгнал по Европа.
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да стане България климатично неутрална икономика токът трябва да се направи 1 лев за киловат и събраните парите изцяло да отиват за строителство на държавни соларни централи.Също да не се издават разрешение за строеж, да не се одобрява проект и да не се дава акт 16 за ново строителство ако сградата не е санирана и няма соларни панели за ток и топла вода на покрива.Само с тези две неща можем да станем зелена икономика за по малко от 10 години.
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът Румен Радев на аудиенция при папата. Вече друг ще галят там!
106
8
 
20
 
! Отговори
Лелее преди 3 години
Тоя опротивя още повече, откакто взе да разбира от всичко... искрено се надявам да не го търпим още 5 години...
105
8
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 52 икономиките ще станат с нулеви въглеродни емисии и няма да има страна която да не го направи - неа зависимо колко е бедна.За България АЕЦ Белене е насъщна като хляба.
104
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде, и той се е навел пред световната мафия. Не, не трябва да е факт, което обаче не означава, че не трябва да пазим природата. Но тезата за причинени от човека климатични промени е абсолютна глупост, която обслужва само интересите на мафията. Въпреки, че е военен, президентът може да се ограмоти. Не е от най-простите.
103
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се мъчете с тази военна хунта. Насила хубост не става. Щом по мирен начин не успяхте да направите богата и демократична европейска държава, изобщо няма да успеете с фатмашката тоталитарна республика.