Проф. Михайлова: Много сме близо до нови избори през лятото

Важно е новото НС да постигне съгласие по основни приоритети
11 апр 2023 10:22, Елка Василева
66
Проф. Михайлова: Много сме близо до нови избори през лятото
Снимка: архив, БГНЕС

България се намира много близо до нови избори през лятото, заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова.

Още по темата
"От това, което се вижда като реакции в рамките на една седмица, изглежда да сме близо - само две политически сили говорят и то говорят така, че разбираме, че не могат да си говорят. Другите мълчат. Разбира се, утре може би малко ще просветне с първия ден на парламента, но рискът да има нови избори е на хоризонта и знаете ли - лошото е, че ние сякаш започваме да свикваме с това“, каза Екатерина Михайлова.

„Важно е новият парламент да постигне съгласие по основни приоритети, а те са ясни - евроатлантическата ни принадлежност - там ли искаме да сме още или нещо друго искаме? Мисля, че изборните резултати говорят, че мнозинството иска да е там. Голямата цел е да запазим мира и да останем демократична и финансово стабилна страна. Въпросът е как ще бъдат формулирани и това е работата на хората, които се занимават с политика - да покажат рисковете, а да не се заиграват с дребни игрички. Ако трябва да дам съвет към политиците е - седнете и направете приоритетите - това, което смятате за страната, че е важно", заяви тя.

По думите ѝ бюджетът за тази година е заложен на карта, а преговорите за правителство трябва да минат първо през преговори за политики.

Проф. Михайлова определи предстоящия избор на председател на 49-ото Народно събрание като "не толкова трудна задача" и напомни, че Конституцията изисква това да се случи на първото заседание на новия парламент.

Тя прогнозира, че процедурите по връчването на мандатите няма да се проточват.

"Бързо свикване на парламент не значи бързи консултации и бързо връчване на мандата, но всички знаци сочат в тази посока. Президентът притиска политическите сили, защото сроковете започват да бързат. Конституцията не е казала в какъв период от време трябва да проведе консултациите, има различни модели. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще започнат. Едва ли ще се бавят така, както беше в предходния парламент", каза проф. Михайлова.

Тя предупреди също така, че политическата криза поставя под риск демокрацията у нас.

"Опасно е политическите сили да оставят властта в ръцете на президента, защото това руши инструментите на демокрацията. А когато институциите спрат да работят, винаги се намират юнаци, които скачат на коня и повеждат със знамена и лозунги в незнайна посока. Случвало се е в другите страни. Нима в Германия не се е случило точно това преди години, когато идва хитлеризмът?", допълни проф. Михайлова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
Мумията се завръща преди 1 година
Тая (или тоя) с какви очи се е изтъпанил(а) да ръси мозък ?! Гробокопачите на България !
47
0
 
2
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Малей, тая професорка ли е станала, бе.
46
2
 
2
 
! Отговори
gogo преди 1 година
по - вероятно е изборите да са 3 в 1 - септември - заедно с местните и референдума : )
45
3
 
6
 
! Отговори
Дон Кихот преди 1 година
Демокрацията Санчо прилича на тая застаряваща мома....готова да бута паметници и да загроби България за да угоди на ЕВРОАТЛАНТИЗМА !!!!!НА вратата дупеДава гол не дава-т.е. България разпродава но ЕВРОАТЛАНТИЗМА защитава !!!ДжендъриОтВсичкиСтраниСъешавайте се ...!!!!!!!!
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказва се че около мен всички познати са , професори , академици или доценти ... В България , от глава на населението ние сме 1-ви в света по брой на академици , професори и доценти . Да не говорим , че всички публични личности са ''ЗВЕЗДИ'' ..ЕС пасти да яде !
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОФЕСОРКИ-колибарки !
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1/Кога ще събаряте паметниците / ама всичките/ , ПАК ? 2/ Кога ще теглим заеми за НАТО , ПАК ?МЕРСИ !
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че е СДС , за да кажем вече че с новите ''ценности'' , народа живее много ''по-добре'' !
40
2
 
10
 
! Отговори
мдааа... преди 1 година
Костовистите пак изпълзяха от дупките си....!!!!
39
1
 
7
 
! Отговори
еле па тая...! преди 1 година
От коя дупка изпълзя?
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кАК беше ,...''ВРЕМЕТО Е НАШЕ'' , и ''КОЙ НЕ СКАЧА Е ЧЕРВЕН'' ,... а който скаЧА , няма акъл !
37
2
 
5
 
! Отговори
уфььь... преди 1 година
Когато МУМИИТЕ започнат да врачуват не ни чака нищо добро...!
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая ''демократка'' , защо не каже защо СДС не си празнува празника на 10 . 11 . 1989г. , а се крият КАТО МИШОЦИ !
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Аман от избори..Ами то , другият псевдо-''генерал'' с каФяWITE чорапи от Банкя бРъка работата , тия чекмеджета не свРъшиха ли !? На изборите се видя кой КУПУВА ГЛАСОВЕТЕ !
34
2
 
5
 
! Отговори
звездите и говорят: преди 1 година
И тая баба е гледала на боб ...
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помните ли тази другарка от НДСВ? Мумията се завръща.Тези от НДСВ ни уредиха да плащаме пренос превоз на тока докарване и пречистване на водата. А пък един пуляв си направи огромен хотел на морето. А пък един Мадридски пъдар открадна имотите на бг народа и изсече горите. Сега леко полеко се опитват да се завърнат на държавната ясла че огладнеха бая години са без субсидии. Тази мумия дали си мисли че народа ще гласува за унищожителите си?
32
3
 
6
 
! Отговори
Аман от избори преди 1 година
Кажете нещо по-позитивно. Пак ли ще сервирате властта на оня със зелените чорапи?
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне за едно нещо я уважавам Екатерина Михайлова ОСТАНА СИ МИХАЙЛОВА! Не като онази раз/ поре/тина Надежда (хубавото Наде )бивша Михайлова сега Нейски.Защото в тоя живот ако имаш семеен морал нямада тръгнеш да чу /.каш приятеля на съпруга си и после да се омъжиш за него защото има продуценстка къща (сводническа агенция за артисти )от мутрички .
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Класната го казва, значи е верно!
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПППДБ+ изгарят с още 100 хиляди, Кокорчо може да си вземе някоя драг кралица да се поуспокои малко, че много нервен го дава щял да определя бъдещето на държавата, айде бегай такива шмунцери да определят бъдещето ни няма нужда.