Премиерът Денков: Мерките срещу демографската криза започват да дават резултати

Според него демографската политика трябва да бъде сред най-важните приоритети
31 окт 2023 12:00, Красимир Ангелов
183
Премиерът Денков: Мерките срещу демографската криза започват да дават резултати
Снимка: Правителствена информационна служба

Мерките в борбата с демографската криза вече започват да дават първи резултати, похвали се  премиерът акад. Николай Денков по време на среща по темата с евродепутата Сергей Станишев.

Последните две редовни правителства стартираха редица мерки, които да осигуряват по-добри условия за работа, по-високи възнаграждения и подобряване на репродуктивното здраве на българите. Именно ниската раждаемост, ниското заплащане и миграция са трите основни причини за демографската криза в България, сочи проучване по поръчка на Станишев, с което той запозна министър-председателя.

Сред предприетите мерки е увеличаването на размера на минималната работна заплата от 650 лв. през 2021 г. на 933 лв. от 1 януари 2024 г. За да се подпомогнат двойките с репродуктивни проблеми, финансирането от държавата на инвитро процедурите бе увеличено от 5 000 на 6 000 лв. с бюджета за тази година, съобщават от правителствената информационна служба.

Средствата за здравна профилактика също бяха увеличени. От Министерството на здравеопазването (МЗ) разработват и профилактичен календар. В сферата на образованието продължават дейностите по стартиралата през 2022 г. националната програма „Заедно в изкуството и спорта“, благодарение на която учениците спортуват, развиват творчески дейности и се социализират. Програмата за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища е продължена. За периода 2024 – 2026 г. ще бъдат отпуснати още 240 млн. лв., за да се осигурят достатъчно места за всички деца в детските ясли и градини. Първите резултати от тези мерки се виждат от ръста на коефициента на плодовитост (т.е. средният брой живородени деца на една жена във фертилна възраст) у нас. За периода 2013 г. – 2021 г. той се увеличава плавно от 1,48 на 1,58, а данните на НСИ от миналата 2022 г. сочат съществен скок на 1,78. Коефициентът на плодовитост е бил най-нисък през 1997 г. – 1.09.

Подходът трябва да бъде системен, подчерта акад. Денков. "Демографската политика трябва да бъде сред най-важните приоритети. Тя би могла и трябва да бъде основа при разработването на управленската програма на правителството за периода след 2024 г.", заяви премиерът.

Станишев обоснова необходимостта от политически консенсус за демографията. Министър-председателят предложи провеждането на национална конференция относно демографските проблеми и техните възможни решения в началото на следващата година с участието на представители на всички партии, социалните партньори и евродепутати. „Търсенето на решения е общонационална задача, а не партийна“, подчерта Денков.

Демографията да бъде новата национална цел пред страната, се съгласиха министър-председателят и Сергей Станишев. Сред предложенията на евродепутата за допълнителни мерки бяха разширяване на Националната програма за майчино и детско здраве към МЗ с мерки за всеобхватна грижа за майката и плода при бременните жени, въвеждането на Национална профилактична програма за жените и мъжете във възрастовата група 18-40 години.

Беше обсъдена и идеята за определяне на висока политическа фигура, която да носи пряка отговорност за ресора и да координира работата на кабинета по тази тема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
164 Борисов и Пеевски не са във властта. ПП,ДБ крадат вече от 3 години, с милиони, милиарди. Още не са дали отчет, къде са 8-те милиарда и къде са лев четата, които плащаме след всяко зареждане с гориво. Сега си разадоха милиарди на свои фирми, от плана за развитие и растеж.
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Влизането на ДС и реинкорнацията на мракобесните служби в политиката, чрез децата им, нагли, алчни за власт и пари, сигурно не са мерки срещу демографската криза, тъкмо напротив. Много хора са отвратени от това и ще напуснат България, а напусналите я, няма да се върнат.
157
0
 
3
 
! Отговори
Теодоро преди 6 месеца
Хаха,егати смешника!! Оставка съд затвор!
156
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Току що се върнах от БГ. На мои 3 познати порасналите деца - 6 на брой, вече 30+ годишни, никой няма свои деца! само 2 мъже от тях живеят все още в БГ 1 съжителства, друг е сключил брак преди 3-4 години. Жените пък са в Австрия, нидерландия и Англия - изучени висшистки, но без деца. И един мъж в САЩ и той не се е размножил. На друга позната от 3 отгледани деца, само едното има свое 1 дете. Ние от 4 първи братовчеди имаме общо 3 деца. Това ви е демографския резултат. Никой плодовит не иска деца
155
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Те някои достатъчно се увеличиха, та ако още ще ги увеличаваме
154
3
 
9
 
! Отговори
Джо преди 6 месеца
Лъжат, хората въобще не ги интересуват. Важното е Борисов и Пеевски да могат да крадат.
153
0
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
До 146 "Докато не се изравни стандарта с европейския,младите хора ще бягат навън!" - ми изравнявай бе! Щот с про'с'таци на МРЗ, дет гласуват за ЕС и чакат ЕС да им я изравни с европейската, това няма да стане.
152
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 месеца
Хахаха... след няколко години като останат ромите и тук там някоя християндемократка кат Урсулата, прирастът ще стане 5-6%, а раждаемостта даже 7-8...
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сергей е добре - има четири, ама леворезбарите като терзиев, асен василев, хекимян и другите от шаката като спят с мъже как и кой да роди ?!?
150
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ТОЗ НЕЕ ДОБРЕ С ГЛАВАТА
149
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Егаси, тия за половин година пребориха демографската криза, слава на ПП-ДБ!
148
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
тая държава си замина отворете си очите! *** са вече над 50% от населението! ще чакаме да работят и плащат данъци на кукуво лято
147
0
 
8
 
! Отговори
питам преди 6 месеца
Дянков и тези от ПП започват да раждат ли ? Киро и кокорчо ще се карат кой е бащата ,така ,че май не става .
146
1
 
11
 
! Отговори
AХА преди 6 месеца
Никоя бяла държава няма положителен прираст.Западняците премахнаха традиционното семейство и решават проблема с внос на мигранти.Така ще стане най-вероятно и тук,все пак сме като колония.България ще има нормална раждаемост,само благодарение на араби и турци,няма как българите да имат такава...
145
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Когато Дянков и другите управници започнат да се возят в трамвая, вместо в бронираните лимузини на НСО и започнат да си броят стотинките в скъсаните джобове, тогава да ми разправят каква е ситуацията в България и защо хората бягат от тази територия. Дотогава живят в тяхна си измислена реалност и не знаят как живеят българите.
144
1
 
21
 
! Отговори
иванова преди 6 месеца
е все сме имали смешници във властта, ама като този -не!
143
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Който е искал да има деца, ги е направил независимо от неадекватните опити на държавата да провежда някаква социална политика. Тези мерки по никакъв начин не влияят на решението на семейство дали и колко деца да има.
142
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ама не думай, че кога имаше време да видим и резултати даже. Откриха ли се нови фабрики и заводи, каквито има в Европа, в селата, не само в градовете , същата тази Европа, която контролира нас , а там си има всякакви производства. Това ли е решаване на демогравска криза, или може би защото известен брой хора се връщат на село, защото нямат работа в града и са бедни и нещастни.
141
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аз пък мисля, че резултатите от тежките наркотици започнаха да дават резултати...от ПП/ДБ са в нещо средно на алкохолен делириум и кокаинов екстаз! С две думи, изгърмели са им бушоните,и отдавна дават на късо....!!
140
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Как се справяме с кризата? Я да опише по-подробно . Масово сме почнали да правим деца, че мерките по принцип ще прозвучат нецензурно.