Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия

Русия е готова да води изтощителна война, каза бившият ни посланик в НАТО
29 мар 2024 11:01, Елка Василева
173
Заков: НАТО няма да се намесва и не цели война с Русия
Снимка: архив, БГНЕС

"НАТО още в началото на войната ясно заяви, че няма да бъде страна в конфликта, няма да се намесва директно и не цели по никакъв начин война с Русия. Можем да бъдем спокойни – решенията се взимат правилно и хладнокръвно, без излишни рискове, които могат да доведат до ескалация по отношение на страните членки". Това каза пред bTV Драгомир Заков, съветник на премиера по външната политика, бивш министър на отбраната и бивш посланик на България в НАТО.

Още по темата
По думите е малко хипотетично натовски армии да се включат във войната срещу Русия.

"Макрон каза, че не е изключено да се наложи войски да бъдат разположени в Украйна, което е различно от започване на война. Много е различно в какъв контекст се говори и в кой момент ще се случи – дали по време на активна фаза на война или в един период, в който има резултат от някакви мирни преговори. НАТО няма как да води бойни действия по собствена инициатива. Това обикновено се случва в защитна фаза", допълни Заков.

Според Заков тази година България би трябвало да покрие критерия на НАТО от 2% разходи за отбрана за БВП.

"Важно е това да бъде продължителна политика, тъй като армията ни има нужда от ускорена модернизация на база на уроците и, разбира се, войната в Украйна. Не може да говорим за съюзниците ни като чужди войски. Самата българска армия е натовска армия. Като граждани трябва да търсим къде е истинската информация. Необходимо е критично мислене", каза бившият посланик в НАТО.

По думите му войната в Урайна ще бъде продължителна и изтощителна.

"Трудно е да се каже как ще се развие тази война в следващите месеци и години, но определено готовността на руското ръководство е да води изтощителна война. Всъщност Путин не води война срещу армии и някаква въображаеми натовски войски в Украйна, той води война срещу европейските демокрации и демократичния път на Украйна. Едно е да водиш война по чисто военни причини, а друго е да я водиш по идеологически. Тук вече говорим за хибридна война, дезинформация, разделение в западните общества, целта е много по-широка", коментира Драгомир Заков.

А заради войната в Украйна ролята на европейските съюзници в НАТО се увеличава.

"На източния фланг имаме седем бойни групи, някои от тях вече са до равнище бригада, други предстоят да станат както и в България. Само в една от тях има водеща роля на САЩ, във всички останали – на европейските съюзници. Една от дезинформациите в общественото пространство е как НАТО е доминирано от САЩ. Това не е вярно", обясни той.

Днес отбелязваме 20 години откакто страната ни стана член на НАТО. По думите на Драгомир Заков Алиансът ни дава сигурност.

"В ситуацията, в която се намираме около нас с една пълномащабна война, която се води срещу Украйна от страна на Русия на няколкостотин километра от България, как би изглеждала България, ако не е член на НАТО? Как бихме се чувствали ние като държава, която няма тези гаранции за сигурност, които имаме в момента, гаранции за суверенитет, териториална цялост и възпиране на който и да било агресор? Сигурността води до всичко останало", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от Политика
Тагарев: Не даваме всичко от бойната ни техника на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За НАТО не знам какво цели, но САЩ със сигурен, че иска да вкара Европа във война с Русия.
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А каква стратегия ги гони в Черно море? Какво робжта имат САЩ тук? Дразнят мечката, поле Русия била агресор.
150
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пич стига говори глупости НАТО е до границите на Русия и това означава само едно или ще отстъпят и то значително или "... Защо ни е този свят ако я няма Русия?...". Все е тая дали и другите имат ракети или подводници - те няма да ги спасят, нито пък ще възпрат Русия да използва арсенала си, просто защото за руснаците това е въпрос на оцеляване и те нямат избор. За някои хора тук може заличаването на историята, скапването на образованието, здравеопазването, армията да са ок, но за руснаците не е!
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва ли да обяснявам, че ако някой изпрати войски в Украйна то няма никаква логика войната да се води само там. Запада многократно прекрачва границата защото той така си е свикнал - да ***. Дори и конфликта е плод на същото - на неспазването на не разширението на НАТО на изток. И сега какво очакват, че французи ще атакуват инфраструктура на РФ, а инфраструктурата на Франция няма да бъде атакувана ли? А после, като завалят ракети над Париж - това за защитна фаза ли ще ни го представят?
148
2
 
0
 
! Отговори
тоти преди 4 седмици
Нещата се оправят по малко ,Русия не иска война с запада,НАТО с Русия и защо тези браъя се млатят аааа,защо си разменят тела вместо подараци за децата...може ли 21век тези операции да сеят трупове ааааааа....що за Човешки същества са тези,нима си струва за една шепа ,,нацисти;;да се провецда операция ааааа,каде са МИРОТВОРЦИТЕ от запада,НАТО,ООН,разни правозащиници,Хага...нещастни *** само се гушат и прияждат от влас,а обикновени/мирни хора/ страдат,мрът,деца оставят сираци...ЩО ЗА СВЯТ Е!
147
0
 
3
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 4 седмици
До Анонимен 152: Докато тая Palestina, за която искаш free, подкрепя хамас и докато хамас не освободят заложниците - free - йок! 'баси!...
146
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На НАТО не им държи. Стряскат се на сън от Сарматите и Посейдоните. Къде отивате? Срещу ядрена сила номер едно... Всичко друго е пикаене срещу силен вятър.
145
4
 
3
 
! Отговори
До Банкеръ преди 4 седмици
а НАТО подводници нямат казваш, само рушландия хах
144
6
 
7
 
! Отговори
до 150 преди 4 седмици
всеки интелигентен българин, чел различна литература от комунистически учебници, не е с русия! Прочети какво казва Раковски, Стамболов, Ботев какво са казали за русия!
143
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НАТО може и да не цели война с росия, но русия цели да вкара Европа във война
142
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До пияница мистикВсеки трезво мислещ българин подкрепя Русия. Разбира се има и гьотфферени който подкрешят меките китки , като толкова мн ни рекламират либерастията , защо не правят референдуми за всеки въпрос касаещ външната ни политика?
141
0
 
4
 
! Отговори
сиромах преди 4 седмици
До 141:Ако си реалист огледай се,колко държави освен натовските и Сащ помагат с оръжие, специалисти по техниката и тогава говори,иначе излиза че правиш глупава пропаганда!Ако не беше това чуждо участие и огромното желание на Запада да се върне времето на колониалната експлоатация,разбиването на Русия и разпределяне на нейните ресурси!
140
3
 
6
 
! Отговори
До of 15 преди 4 седмици
Казваш слава на НАТО закрилник на слабите- аве човек ти наред ли си с главата ,я си сменяй дилъра ако си на нещо там ,а пък ако не си още по лошо ...
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тва мазно педалско личице да ми говори за отбрана и въоръжение.Вай, вай, клета България.
138
3
 
7
 
! Отговори
Банкеръ преди 4 седмици
Мдаа Руските подводници са гарант,че НАТо няма да напада Русия.От НАТо знаят за тях,но не знаят къде и кога ще изплуват капитаните им да се използват на мостика.При пряк военен конфликт ще никнат гъби навсякъде а това е абсолютно неприемливо за Вашингтон и Лондон.Украйна е нещо,,като вътрешен проблем за решаване от Русия.
137
0
 
1
 
! Отговори
нато преди 4 седмици
На този точно ще му кажат. Ама друг път.
136
2
 
7
 
! Отговори
сиромах преди 4 седмици
Заков,аман от шменти-капели!НАТО нямало да се намесва!Ами то вече е вътре с двата крака бе човече,то не бяха танкове,ракети ,снаряди,обмундирование,ПВО системи,специалисти обслужващи техниката дадена на хохлите и ако това не е намеса то здраве му кажи!Стига сте се опитвали да лъжете народа на България,този народ добре знае какво става и предполага какво още ще стане!
135
3
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
До Христо Христов === Виж сега другарю. Аз не знам как точно и кога се провеждат избори за ЕС и НАТО. Знам, че има избори за евродепутати. Но на тези избори ще участват и Изpaждане на максудския ром Копейкин, както и БСП на седесарката Нинова. И като си такъв радетел за БРИКС и срещи ЕС и НАТО увеличете си бройката бе, дрогаре комунисти :))) Вижте си само процентите на едни избори какви са ви. ГЕРБ и ПП/ДБ на 1 и 2-ро място :))) Евроатлантически партии :)))
134
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Една от най добрите стъпки беше присъединяването на България към НАТО и ЕС. Доходите и стандарта на живот се повишиха доста от тогава. Е, за копейките не де, те за това и плюват срещу държавата си, а не срещу мързела си.
133
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Правилно, по скоро колхозниците целят конфликт с НАТО ама нещо страстите последните 2 год им се охладиха рязко след като видяха, че 3 та год само с 30% от укрия не могат да се справят.