Дългият път към еврото – остава ли 1 януари 2025 г. реална възможност?

България вече е реално забавена, посочи Георги Ангелов в "Брюксел 1"
Обновена: 31 мар 2024 07:28 | 31 мар 2024 07:25, Красимир Ангелов
111

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проектозакона за приемане на еврото у нас. Голямата цел остава датата 1 януари 2025 година. Остава ли реална тя?

"България вече е реално забавена, защото не изпълнява критериите. Знаете, че предишната цел за Еврозоната беше да влезем от 1 януари 2024 г., после беше 1 януари 2025 г., но вече е очевидно, че изпускаме и този влак. В този смисъл инфлацията си е проблем, но по-големият проблем е, ако изпълним инфлацията и нямаме правителство и парламент, които да извършат необходимите реформи и мерки, можем да изпуснем последния влак, както се казва", коментира старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов в студиото на "Брюксел 1".

Той допълни още, че преди години България е вървяла заедно с Хърватия към приемане на еврото като официална валута, но когато хърватите са влезли в Еврозоната, ние просто не сме имали правителство и парламент.

"Първо трябва да имаме устойчиво ниска инфлация и четирите критерии трябва да са устойчиви. Ако върнем 3 години назад и 3 години в прогнозите си, ние трябва да имаме устойчивост, не означава да изпълним само за 2 месеца и следващите 2 месеца можем отново да нарушим критериите, след като влезем в Eврозоната, или след като дадем прогноза. Има нещо много по-притеснително, което забелязах. Нека не си затваряме очите, че в отчетите на бюджета за 2023 г. имаме планиран Брутен вътрешен продукт от правителството, което е в оставка, което надхвърля 191 милиарда лева, а реалният брутен вътрешен продукт на страната е 183,7 милиарда лева. Разликата е 7,5 милиарда, която на касова основа естествено, че ще даде регулативна величина върху дефицит и дефицита на касова основа едва ли ще бъде 3 %", каза бившият председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански.

Двамата допълниха, че това няма значение за Еврозоната, но има значение дефицита на начислените на база за следващия период.

"В докладите на Европейската централна банка и на Европейската комисия ще пише, че не сме изпълнили всички критерии. И двата доклада обхващат периода май 2023 г. до май 2024 г. Оттам ние трябва да разберем, че те се отнасят на средногодишна база. Когато се отнасят на средногодишна база, ние не можем да искаме инфлацията да бъде такава, каквато трябва да бъде, съобразно критериите, защото сме поне с два или три пункта над тази инфлация, която трябва да имаме. В тези доклади се записва и как се движи икономиката в страната", добави още Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR.

Когато стане въпрос за превалутирането - трябва да знаем, че банковите ни сметки автоматично ще се превалутират.

Целия разговор гледайте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
ШОФЮОРИТЕ И ШОФЬОРКИ преди 2 месеца
Хайде ВАЛЕ. Какво си направил бе приятелю ? ИЗОБЩО НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ. ТЕЗИ ДРУЖБЕНЦИТЕ СА МИ ГОЛЕМИ ПРИЯТЕЛИ. Както и дружбенките. ТЕ СЪЩО ПРАЗНЯВАТ В НЕДЕЛНИТЕ ДНИТЕ. АМИ, нека да е с ХАЙДЕ СИБИЛЕТО.
39
4
 
12
 
! Отговори
ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 2 месеца
НПО ни управляват. ЕС иска да се докопа до фискалния ни резерв, който крепи борда и ще се освободи под формата на свежи пари - МИЛИАРДИ! Имаме най ниското съотношение дълг към БВП. И ставаме солидарно отговорни за спасяването на Гърция, Италия, Португалия, Испания.
38
0
 
4
 
! Отговори
МИЛИАРДЕР преди 2 месеца
Тези от СЕГАШНИТЕ ПРОСТО НЯМА КАК ДА ЗНАЯТ, колко големи приятели са ми. ДВЕ ГОДИН СМЕ ИМ СЛУЖИЛИ. ТЕЗИ ОТ МИНИСТЕРСТВАТА, народните ни събрания и многото им правителства да ходят да носят патрони, СНАРЯДИ, а може и ПВО-ТА В УКРАЙНА.
37
4
 
16
 
! Отговори
НЕ на еврото. НЕ! преди 2 месеца
БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА Е ГОТОВА ЗА ЕВРОТО ПОНЕ ОЩЕ 10 ГОДИНИ. ОТ 01.07.2023 проценът на задължителните минимални резерви по привлчените от банките средства от резиденти и нерезиденти е 12 %. При влизане в Еврозоната този процент става 1 %. , т.е. с 12 пъти ще се увеличи паричният мултипликатор, което ще доведо до инфлационен натиск. Като добавите и очакваната спекула на българските алчи търговци и се сетете как хубаво ще го.. сещате се нали?
36
1
 
1
 
! Отговори
ХАЙДЕ СИБИЛЕ преди 2 месеца
СПЕЦИАЛНИТЕ МИ ПОЗДРАВИ СА ЗА МНОГОТО МИ ПРИЯТЕЛИ. Просто няма как да ги изброя всичките поименно. Все пак, ще ги започна с г-н ДРАГОМАНСКИ, а ще ги завърша с г-н ВАЛЕРКАТА ВЛАДИМИРОВ. ТЕ СА МИ ТОЛКОВА ОГРОМНИ, че тези финансистете им от БНБ и МФ-те им, просто не могат да си ги представят тези неща.
35
3
 
6
 
! Отговори
Илияна Раева преди 2 месеца
Какво правим с Клуба на богатите?Точно така.Само го миришем
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
49- отвори сайта на ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА И ТАМ НАПРАВИ СПРАВКА- ИМА БЮЛЕТИНИ, ОТЧЕТИ- ОТВАРЯЙ И ЧЕТИ- ДОБРЕ Е ЗАЩИТЕНА ПАРИЧНАТА ЕДИНИЦА ЕВРО.
33
3
 
9
 
! Отговори
Фокстрот преди 2 месеца
Нашата колониална администрация не решава нашите проблеми. Тя е нашият проблем.
32
6
 
9
 
! Отговори
НЕ преди 2 месеца
На еврото!
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашенецът си иска лева, ама жилищата си продава в евра... на балонни цени.
30
0
 
8
 
! Отговори
РАЯ преди 2 месеца
НЕ, НЕ НЕ! И НЕ ТРЯБВА! ТАМ СА БОГАТИ, ПОРАДИ НЕКОРУМПИРАНОСТ СТРАНИ! МАТЕРИАЛЪТ, КОЙТО УПРАВЛЯВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ Е АЛЧЕН. НЕОБХОДИМО Е НОВО ПОКОЛЕНИЕ УПРАВЛЯВАЩИ!!!!!!!!!!!!!
29
0
 
9
 
! Отговори
До 26 преди 2 месеца
Ако не правиш разлика между евро и Еврозона - не мога да ти помогна. А ако мислиш, че българите искаме евро - референдум и става ясно!
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
38- да така е- защото с рубли могат само в Китай да оперират и о, чудо- Руските банки препълнени с китайски юани, а търговията с тях върви трудно- в ЕС са блокирани над 300 милиарда евро активи на Руски банки, а дали можеш да изтеглиш нещо с карта издадена от Руска банка в Европа- не пускат нищо.
27
4
 
1
 
! Отговори
реджеб иведик преди 2 месеца
оставете това е евро то е ясно че родната маХията не иска вкарването на евро банкнотите че няма да може да пере парички на воля и техните слуги им припяват срещу заплащане че били против и родината ни щяла да загуби независимостта си?!?!?!....защото сега сме били независими...мбахахаххаха....ами по важното днес е неделя и да ни "информирате"за цените на борсите с колко се покачват...и само вие закъснявате да ни"информирате"как цената на какаото по цял свят се вдига...мбахахах сензационно
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На международния икономически форум в Хайнан, КНР, руският представител заяви, че към днешна дата почти 100% от стокооборота м/у Русия и Китай е в национални валути.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
30- и как ще ги откраднат милиардите които служат за гаранция на БГ лев към еврото и кой направи инфлация над 2000%, я попитай ГУГЪЛ какво се случи на БГ през червената Виденова зима- как др. Румен Гечев като мин на икономическото развитие ни направи със заплати от няколко дл- а те обраха активи за милиарди и сложиха началото на червената Олигархия- рожба на Кремъл- - да вдига и маха удобни/неудобни правителства- ...гугъл помни и Ицака пред камерите на БНТ- ..ало Маджо..
24
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изобщо не ми пука нито за еврото , нито за шенген и т.н.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
26- Как ти стана ясно че Българите не искаме в еврозоната и еврото?! Та ние имаме валутен борд от 1997г първо за марката а после за еврото- ако не го искаш кажи и махат валутния борд защото някои не го искали!
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ей,тея не спират да си правят сметките как да окрадат милиардите,които са гарант по валутния борд и как да стават кредитни милиардери.После който отиде на протест ще му спират онлайн дигиталното евро както направиха в Канада на протестите по време на пандемията.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чий път е тоя към еврото? На продажните политици? Че еврото не е желано от българите - това ясно - защо иначе колониалната администрация да забранява референдума! И то в нарушение на Конституцията!