Дългият път към еврото – остава ли 1 януари 2025 г. реална възможност?

България вече е реално забавена, посочи Георги Ангелов в "Брюксел 1"
Обновена: 31 мар 2024 07:28 | 31 мар 2024 07:25, Красимир Ангелов
111

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проектозакона за приемане на еврото у нас. Голямата цел остава датата 1 януари 2025 година. Остава ли реална тя?

"България вече е реално забавена, защото не изпълнява критериите. Знаете, че предишната цел за Еврозоната беше да влезем от 1 януари 2024 г., после беше 1 януари 2025 г., но вече е очевидно, че изпускаме и този влак. В този смисъл инфлацията си е проблем, но по-големият проблем е, ако изпълним инфлацията и нямаме правителство и парламент, които да извършат необходимите реформи и мерки, можем да изпуснем последния влак, както се казва", коментира старши икономистът в "Отворено общество" Георги Ангелов в студиото на "Брюксел 1".

Той допълни още, че преди години България е вървяла заедно с Хърватия към приемане на еврото като официална валута, но когато хърватите са влезли в Еврозоната, ние просто не сме имали правителство и парламент.

"Първо трябва да имаме устойчиво ниска инфлация и четирите критерии трябва да са устойчиви. Ако върнем 3 години назад и 3 години в прогнозите си, ние трябва да имаме устойчивост, не означава да изпълним само за 2 месеца и следващите 2 месеца можем отново да нарушим критериите, след като влезем в Eврозоната, или след като дадем прогноза. Има нещо много по-притеснително, което забелязах. Нека не си затваряме очите, че в отчетите на бюджета за 2023 г. имаме планиран Брутен вътрешен продукт от правителството, което е в оставка, което надхвърля 191 милиарда лева, а реалният брутен вътрешен продукт на страната е 183,7 милиарда лева. Разликата е 7,5 милиарда, която на касова основа естествено, че ще даде регулативна величина върху дефицит и дефицита на касова основа едва ли ще бъде 3 %", каза бившият председател на Комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански.

Двамата допълниха, че това няма значение за Еврозоната, но има значение дефицита на начислените на база за следващия период.

"В докладите на Европейската централна банка и на Европейската комисия ще пише, че не сме изпълнили всички критерии. И двата доклада обхващат периода май 2023 г. до май 2024 г. Оттам ние трябва да разберем, че те се отнасят на средногодишна база. Когато се отнасят на средногодишна база, ние не можем да искаме инфлацията да бъде такава, каквато трябва да бъде, съобразно критериите, защото сме поне с два или три пункта над тази инфлация, която трябва да имаме. В тези доклади се записва и как се движи икономиката в страната", добави още Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR.

Когато стане въпрос за превалутирането - трябва да знаем, че банковите ни сметки автоматично ще се превалутират.

Целия разговор гледайте във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
10
 
! Отговори
Вън от ЕС и НАТО преди 2 месеца
Най-добре ще е, на 1 януари 2225 годинка.....
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А дреме ли ми изобщо? Всички се изxoдиха да ни убеждават, че нищо нямало да се промени за нас ако сме приемели еврото. Полза или вреда - същите roв на!
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 20: да те оборим? Да не правиш разлика между Евро и Еврозона е като да не правиш разлика между жена си и козата си.
17
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво да кажем останалите Българи- които искат най после да се въведе Еврото- че ни писна от валутния борд и сега също плащаме в евро, но БГ еврото се нарича лев- оборете ме моля!
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако имахме политици а не продажници, щяхме да кажем че ще помислим за Евро едва когато влезем в сухопътен шенген.
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А до кога може да продължи валутния борд- въведен в БГ след червеното управление на БГ от БСП- 1997г
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой сериозен икономист би се съгласил, че страните в еврозоната са самостоятелни като ресурс и действие за каквото и да било? Кой сериозен икономист ще си заложи името да твърди, че икономиките на водещите стрни в еврозоната са в добро състояние? Защо не говорите за подхода на Италия към собствения си дълг, например?Не само се търпи да е с огромен дефицит, а и всички ги е страх от спукването на балона.И въобще ЕС е слон на глинени крака, защото е над 75% от сектор Услуги, почти няма производство
13
3
 
27
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Стига с това евро, бе! 90% от хората не го искат. Полша, Чехия, Унгария, Дания, Швеция и Румъния си карат с националните си валути. В Румъния обявиха, че до 2030 няма да говорят за евро. В Чехия казаха - ще приемем еврото тогава и само тогава, когато доходите ни се изравнят с немските! Защо не пишете хърватите в момента как пищят?
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
натискът към нас да приемем еврото е огромен, това никога не е за добро. И как иначе като дълговете в еврозоната вече минават 80% от тяхното БВП и си търсят да делят сметката на повече.
11
2
 
24
 
! Отговори
НЕ преди 2 месеца
на еврото!
10
5
 
9
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
Само окраинските джихадисти искат да живеят в ко чи на. Нормалните хора искаме да се развиваме, да живеем по-добре и да няма война.
9
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еврото по змисъл е функция на долара. Неговият създаетел е получил Нобелова награда за тази изврътня. Това е част от плана за подчиняване и обезличаване на нациите под знамето на ревоюцията на оцелелия от непознатите за новите поколения войни, изтребили огромно количество население и също прокудили от родните места също огромно количество човеци. Обезличаванео на нациите е новият Вавилон. въобще не е метафора. Природата НЕ ТЪРПИ еднообразие, еднородност, еднотипност. Огледайте се, ПРОГЛЕДАЙТЕ !
8
6
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 2 месеца
Неминуемо било. Ами то неминуемо ще умрем. Защо не си живееш живота си, а се правиш на умен.
7
18
 
3
 
! Отговори
Фют преди 2 месеца
Само руzките джихадисти искат да живеят в ко чи на. Нормалните хора искаме да се развиваме, да живеем по-добре и да пътуваме навсякъде по-света.
6
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еврото по замисъл е функция на долара. В САЩ предстоят катаклизми. Неминуемо е. Много-много отдана, още преди около 50 години, доларът излиза от договореностите: нито има златно, нито друго материално покритие, нито има контрол върху количествата му по света.Става плашило. Нескучайно индийската рупия е забранено да се изнася, за да не се загуби контрол върху държавата.Но САЩ са държава на пролетарии, ДА! това е държава, създадена и живееше от хора БЕЗ основни знания, единствено за оцеляване сега
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди много години ликвидирахме 4 блока на АЕЦ "Козлодуй", унищожихме своята промишленост, селското си стопанство, за да изпълним необходимите реформи и мерки, да затворим глави за приемането ни в ЕС. От височината на днешния ден питам: С какво и с колко подобрихте благосъстоямието на българския народ? Къде е гаранцията, че еврото ще защити нашия народен интерес, а не интересите на корпорациите?
4
17
 
5
 
! Отговори
НямаСгига ЦелияРушня преди 2 месеца
5 Еврото е проблем за мафията защото ще налага стриктен контрол Европа над прането на пари.Саво руските бок лу ци ви очакват фалити и други кофти екстри.
3
9
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Стига с това евро. Искат да закопаят нацяло българския народ. Нещастници явно само вие ще имате голяма полза от еврото. Най бедната държава се напъва за еврото. Какво печели народа от това. Още по голямо обедняване. А вие нещастници се борите само за власт и пари. Проклети да сте.
2
17
 
6
 
! Отговори
РимоКатолик преди 2 месеца
Честит Великден и да го на бия на руските у рви у съвецките пи444ки
1
13
 
6
 
! Отговори
Пи444каВиМутрофанова преди 2 месеца
Рашисткииибоклуциии