Милошев обсъди проблема с наемане на работна ръка от трети страни

Проведе работна среща с институциите
Обновена: 19 апр 2024 11:27 | 19 апр 2024 11:25, Инна Ангелова
18
Милошев обсъди проблема с наемане на работна ръка от трети страни
Снимка:Пресцентър на Министерството на туризма

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе работна среща с Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта г-н Смилен Вълов, Старши комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Миграция“ в МВР, експерти от Държавна агенция национална сигурност, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и Агенцията по заетостта. На срещата бяха обсъдени възможните решения за облекчаване на процедурата по наемане на работници от трети страни.

„В изминалите дни проведох редица срещи с представители на туристическия сектор и един от най-споделяните от тях проблеми бе този с бавната и тромава процедура при вноса на работна ръка от трети страни“, каза министър Милошев. По време на дискусията стана ясно, че най-много заявления за разрешаване краткосрочното пребиваване у нас и право на изпълнение на трудовата дейност постъпват от граждани от средноазиатските страни.

Представителите на институциите изтъкнаха, че разглеждането на заявленията е сложен процес, който отнема много време с цел проучване на кандидатстващите. Фактор при бавното обработване на заявленията е и недостатъчният административен капацитет, с който разполагат структурите за обработка на подадените заявления.

Сред възможните решения за преодоляване на част от създадените затруднения експертите от ведомствата посочват приемането на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България, който е внесен в Народното събрание и е дадена възможност краткосрочната виза за пребиваване до 3 месеца да бъде удължавана без да е необходимо работникът да напуска страната. Междудържавните спогодби и регулацията на фирмите посредници, които наемат работна ръка, също са сред вариантите, при които процедурата би била облекчена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Черноморските мутри не разбраха ли,че няма кой да дойде да им работи.Нека се информират колко струва самолетен билет от Непал или Бангладеш до България и ще разберат ,че няма икономически смисъл да работиш 3-4 месеца.WIZZ и RYANAIR не летят до тези дестинации.
15
0
 
8
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 седмица
Никой няма да ви спаси от болестното ви умствено състояние . При наличието на работници от български произход, които желаем да работим вие поддържате изкуствена нужда от чуждестранни работници . Това се дължи на вашето умствено състояние и недоразвитите .
14
1
 
1
 
! Отговори
Хубав виц! преди 1 седмица
Евтим Милошев е по-забавен от Кити Божанков и Криптомир АнаЛниев от трибуната, но дори и не успява да доближи чувството за хумор на Тиквуний и про100 ХараКиро... :) :) :)
13
3
 
1
 
! Отговори
до 11 преди 1 седмица
До Анонимен,първо заплатата в Европа е много далеч от тези 4000 лв.дето цитираш и втори с техните мизерни заплати плащат наем или ипотека,ток,вода,храна,а вие не си знаете имотите,за ток и вода че се плащат не сте и чували,храна си имате домашна,така че тези 1000 лв,ако предположим че са верни,а те не са и са мнооооого повече директно си ги слагате в банката ии под дюшека,защото нямате разходи,спрете да хленчите,защото наглостта ви е ужасна,и ако не бяхте жалки щящхте да сте смешни
12
1
 
6
 
! Отговори
AAA преди 1 седмица
Този по каква линия е министър? Еб***ти държавата!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Съсипахте държавата, а после търсите работна ръка от трети страни. Заради ГЕРБ средната в Европа е 4000 лв. ,а у нас 1000 лв. при същата покупателна способност.
10
0
 
6
 
! Отговори
Фънк преди 1 седмица
Сюреализъм! Любо Нейков - министър на финансите!
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като искат да плащат средноазиатски заплати да си изнасят бизнеса в средна азия.От къде на къде ще вкарват чужденци да подбиват заплатите на Български граждани?Тая държава България ли е или не е?
8
3
 
4
 
! Отговори
Горчив опит преди 1 седмица
Бай Тодор не наемаше, а докарваше тук групи от един етнос, които събираше от съседни балкански държави с надеждата, че това е работна ръка. Даде им гражданство, осигури им жилища, абонира ги за заплати. Някои наистина работеха, но повечето се правеха че работят, което си беше нормално за соца. Останалата вносна "работна ръка" се зае с друга задача, която също се толерираше и възнаграждаваше щедро, ако си от малцинствата - размножаваха се ударно и сега берем плодовете от онзи внос на работна ръка
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като нашите са мързеливи и некомпетентни и дори не искат да се научат - ще търсим другаде. Тук мат'ряла е лош.
6
2
 
19
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 седмица
Демонтирате си мафиотските ресторанти и хотели и си ги монтирате в държавите на тия,които искат да бачкат тук. Няма да търпим този злепоставящ България трафик с мигранти! Събирайте си чадърите,лъжиците,вилиците,душовете,проститутките,хазарта и директно в азиатските бърлоги! Мафия гнусна!
5
1
 
20
 
! Отговори
Общ работник преди 1 седмица
Хайде сега набалбукайте държавата с разни навлеци, дето мивка и тоалетна не са виждали. Па после да се чудим и тях как да разкараме. И всичко това заради нашите алчници, дето и марсианци ще докарат, но няма да платят нормални заплати.
4
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това са глупости, бях в чужбина от 2 месеца търся работа в БГ, пусках CV-та дори за рабта по морето- Никой и нищо... имам едва 2 неуспешни интевюта... Престанете да тръбите, че няма работници и младите ги мързи... Те просто търсят евтина работна ръка, а не да няма работници.
3
2
 
19
 
! Отговори
XYZ преди 1 седмица
Подмяна на генофонда благодарение на ГЕРБ и ВМРО ,те създадоха този закона за внос за да не плащат мутрите,при положение ,че има 200 000 безработни и безработицата не пада под 5 процента.
2
2
 
29
 
! Отговори
Защо ли преди 1 седмица
35г.работодателите се гаврят с работниците а сега нямало работници?!
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой е Милошев - тоз отдясно със дебелия врат ли :)))