Няма пряка военна опасност за страната ни заради Близкия изток

Правителството следи ситуацията, има готовност за евакуация
19 апр 2024 09:05, Елка Василева
8
Няма пряка военна опасност за страната ни заради Близкия изток
Снимка: архив, БГНЕС

Във връзка със ситуацията в Близкия изток министър-председателят Димитър Главчев и правителството е в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Към момента няма пряка военна опасност за страната ни, се казва още в съобщението.

Израел е нанесъл удар по територията на Иран, съобщи американски служител пред Си Ен Ен тази нощ.

Още по темата
Няколко дрона бяха "успешно свалени" от иранската противовъздушна отбрана рано тази сутрин, но няма информация за възможна ракетна атака "засега", каза говорителят на иранската космическа агенция, предаде Франс прес.

„Понастоящем не е имало въздушна атака извън Исфахан и в други региони на страната“, каза Хосейн Далириан в съобщение, публикувано в „Екс“, след информация от американска телевизия за нападение на Израел срещу Иран.

Израелски ракети удариха обект в Иран, съобщи телевизия Ей Би Си нюз късно в четвъртък, позовавайки се на американски служител, а иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната, дни след като Иран извърши ответен удар като изстреля дронове срещу Израел, предаде Ройтерс.

Иранската информационна агенция Фарс съобщи, че е била чута експлозия на летище в централния град Исфахан, но причината не беше оповестена.

Иран спря полетите над градовете Исфахан, Шираз и Техеран, съобщиха държавните медии.

Международното летище „Имам Хомейни“ в Техеран беше затворено за всички полети до 07:00 по Гринуич, според съобщението до пилотите, публикувано в база данни на Федералната авиационна администрация на САЩ.

Израел заяви по-рано, че ще отвърне на атаката на Иран, извършена в събота вечерта. В нея участваха стотици дронове и ракети, изстреляни за отмъщение след предполагаем израелски удар срещу нейния посолски комплекс в Сирия. Повечето от иранските дронове и ракети бяха свалени, преди да достигнат израелска територия.

Анализатори и наблюдатели изразяват опасения относно рисковете войната между Израел и Газа да се разпространи в останалата част от региона, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Велес преди 1 седмица
...."Правителството следи ситуацията, има готовност за евакуация"....- Кво, кво, кво? При опасност правителството ще се евакуира? Де късмет де... Ами... ние?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
3 вида плакалници В БЪЛГАРИЯ : НЕДОВОЛНИ ОТ САЩ, НЕДОВОЛНИ ОТ ЕВРОПА, НЕДОВОЛНИ ОТ РУСИЯ, И ВСИЧКИ ЗАЕДНО НЕДОВОЛНИ ОТ НАСТОЯЩЕТО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО. ЗАРАДИ ТЯХ 4 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ОТИДОХА ДА РАБОТЯТ В НЕУВРЕДЕНИ УМСТВЕНО ДЪРЖАВИ.
5
0
 
1
 
! Отговори
че кога преди 1 седмица
пък е имало заплаха,никога и няма и да има,света ще свърши,но на българите и косъм няма да им падне от главата,това е от както свят светува,нали господ е българин
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уточнете : За сега !
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЕРДЕ ЯМБОЛ НЕРДЕ СТАМБОЛ АДСКИ МЪДРО ЗАКЛЮЧЕНИЕ ЕВАЛА
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
според сащ има, щото 'близкия' изток за тях е 'средния' изток
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Цяла нощ сънувах кошмари.Не спах добре.Сънувах,че цяла тълпа от деца от Газа са дошли и ги гоних от хола.Много тъno...тези израелци правят глynocти,а после ние сънуваме кошмари.Сърца нямат ли?Даже и на други държави се хвърлят.