Новите 240 депутати се заклеват днес, ще подкрепят ли Рая Назарян за шеф на НС?

От тази подкрепа ще стане ясно дали ще са успешни преговорите за кабинет
19 юни 2024 06:41, Александър Попов
180
Новите 240 депутати се заклеват днес, ще подкрепят ли Рая Назарян за шеф на НС?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание днес от 9:00 часа.

Съгласно основния закон на страната първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител - Силви Кирилов от "Има такъв народ".

След това народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Депутатите ще подпишат и клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият - Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64.

Според разпределението на мандатите, обявено от Централната избирателна комисия, първата политическа сила в новия парламент коалиция ГЕРБ-СДС има 68 депутата, ДПС - 47, "Продължаваме промяната - Демократична България" - 39, "Възраждане" - 38, "БСП за България" - 19, "Има такъв народ" - 16, и"Величие" - 13 народни представители.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На първото заседание се избира председател на Народното събрание и заместник-председатели.

ГЕРБ-СДС вече посочиха тяхната номинация - Рая Назарян. Според Бойко Борисов от парламентарната подкрепа за тяхното предложение ще стане ясно дали има смисъл разговорите за съставяне на правителство да продължат.

От ПП-ДБ дадоха заявка, че няма да подкрепят номинацията на Рая Назарян, отказ за подкрепа дойде и от БСП. Социалистите ще имат своя кандидатира в лицето на Борислав Гуцанов.

С началото на новия парламент ще се даде и старт на процедурата по консултации при президента. Държавният глава ще повика на "Дондуков" 1 седемте политически партии в новия парламент. Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат, като папката ще се връчи на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: парламент
Още от Политика
Ваня Григорова: Няма да допусна да бъда нечия брошка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
1
 
! Отговори
шиши преди 6 дни
тази и за тоалетната не става
151
0
 
0
 
! Отговори
над 40-годишни преди 6 дни
Депутати, министри...... - само над 40-годишни да бъдат!
150
0
 
1
 
! Отговори
Гжегош Лято и Шармах преди 1 седмица
ХУБАВОТО СТОЙНЕ. ХАЙДЕ ХАЙМАНИТЕ МУ, той ни научи на валутните пазари. ФУТБОЛЪТ НИ СИ ГО ЗНАЕХМЕ, НАЛИ ДЕТЕЛИНЕ. Просто си има неща в тези животи, които не се ЗАБРАВЯТ. Такива като приятелите от детството ни. Както и приятелките ни. А НИЕ, като бяхме малки някой жалеше ни, ме попита Дидо. Ами, жалил ни е, никой не ни е. ЗА ТОВА И НИЕ НИКОГА И НИКОИ НЕ ЖАЛИМ. Така ни е научил. ЗА ТОВА И СИ ГО ПОМНИМ И УВАЖАВАМЕ. КАКТО И НАС НИ.
149
0
 
1
 
! Отговори
Ловеч, 2024 преди 1 седмица
От хайманите му на Радко съм. Тези, неговите футболисти ме познават. Защото са си като мен. От по-големитеса ДетелинЗлатков, Вальо Марко, Анчо и другите. От тези с мен са ТИНКО КОЧЕВ, Петйр Стоименов, Цапето Найденов, Красимир Костов, Лютвито от Дръстене, Дидо Димитров, Мустафа, Цанко и другите. Не му беше лесно с нас. От хаймани футболисти ни направи хора. За това и сме му благодарни. Когато мълчеше, бат ДЕНЬО НИКОЛОВ говореше вместо него.
148
0
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор преди 1 седмица
Хайде чичовците и лелките от поредното ни НС, давайте правителство. Ще ви играм кючек пред парламента ви. След като им взема парите на тези от БНБ, които ви обясняваха, че не разбирам нищо. Може и гюбеци да им мятам на тези от ДПС-то им. След като им взема заплатите. Давай чичо, давай по-голяма банка като Европейската. Тази Централната им във Франкфурт. Бил съм в Германията им преди 42 г. После и ефрейтор от УБО-то вни ме произведоха. НЕ СЪМ ОТ КУКИТЕ ИМ. Те са прости.
147
0
 
1
 
! Отговори
ЛЯТО, 2024 преди 1 седмица
Давай чичо Бойко, давай чичо Деляне, ДАВАЙ ЧИЧО КИРИЛЕ, хайде давай и ти на тези от порредните лидери. Давайте правителства. Може и пари да давате. Ке ви играм КЮЧЕК БЕ ЧИЧКОВЦИ. Можеи гюйбеци да ви врътна. След 13 юли в хотел Парк в Бургас. Там ще ги играя, а ще ги пея само на сексито им Цецка. Ами, голяма приятелка ми е мацето. Тя също ще пее с мен. Парите от концерта ще си ги разделим. Охранителите са ми приятели. Въпреки, че не искат да ми говорят. Само бай Стефан.
146
0
 
1
 
! Отговори
Еврозона, 2022 г. преди 1 седмица
Бай Митьо искаше да ми даде гайдата си и личната си карта само за 5 лева. В БИЗНЕСА СИ ИМА ЕДНО ОСНОВНО ПРАВИЛО. От гении не се краде. А той е или беше. Както и другите двама. ПРАБАТА МИ БЕШЕ НАЙ-ДОБРАТА. За това и ги пея. А и, говоря с хората, които имат дарба. Тези 240-те не са от тях. ХАЙДЕ ДА СА ИМ ЧЕСТИТИ БЮДЖЕТИТЕ. А и заплатите.
145
0
 
1
 
! Отговори
ПЕВЕЦ преди 1 седмица
Все пак, ако трябва да ги класирам. По годините им. Бай Митьо от ВРАЖДЕБНА С ГАЙДАТА СИ. АКОРДЕОНИСТА на МИРОСЛАВ ТОШЕВ И МИШКАТА НА ХРИСТО ЙОСИФОВ, С ТРОМПЕТА. ПРОСТО СА СИ ВИРТУОЗНИ МУЗИКАЛНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ, затова и ми е трудно да ги оценя обективно. А и, ПРИЯТЕЛИ. ЗА ТОВА И ЩЕ МИ СВИРЯТ.
144
0
 
1
 
! Отговори
Той ще ги опее преди 1 седмица
От техните нови депутати и депутатки, избори, правителства, сглобки и не коалиции, с г-н Илиев, бай Стоян не може да се разберем кой да го води хорото около езерото. Важното е да да си го прибира ножа, когато ме види. За това и сме си приятели с него. Той е от южняците, а аз от севрняците ни. БЪЛГАРИ СМЕ СИ. Човекът е пенсионер, принуден да роботи като охранител, за да не е от бедняцитекато политиците ни. Хайде бай СТОЯНЕ.
143
0
 
1
 
! Отговори
ПЕВЕЦ, отнаподните преди 1 седмица
Тези от новине ни изобщо не ме интересуват. Мисля си за тримата най-добри български музиканти. А те са бай Митьо от Враждебна, този с гайдата си, акордеониста от Берковица и Михаил Йосифов с тромпета си. Други да ги оценяма и подреждат. Най-добрети ни финансисти са управителите на Короната и Никар. Ами, аз изобщо не съмвиновен, че те са ми приятели. Само този от берковица не го познавам лично. ЩЕ ГИ ЗАПЕЯ. Защото съмси българин и ги зная.
142
0
 
1
 
! Отговори
bULGARIAN преди 1 седмица
Големият ми приятел от Коронното обменното бюро ми я разбра мъката. Както и аз неговата. За това и сме си такива приятели. Както и с г-н ГЕОРГИ ОТ НИКАР. ЩЕ ИМ ГИ РАЗБИРА СЕ. Хайде тези с гайдите, краринетите и акордеонистите. ТАКИВА КАТО НАСД ЩЕ ИМ ПЛАЩАМЕ. Азна г-н МИТЬО ОТ ВРАЖДЕБНА. ДЕПУТАТИТЕ МУ ПУСКАХА ПО 20 ИЛИ 50 СТОТИНКИ. НАЙ-СОБРИЯТ НИ ГАЙДАР ИСКАШЕ ДА МИ ДАДЕ ГАЙДАТА СИ дори и личната си карТА. Ами на мен не ми трябва нито личната му, тя си е неговата, нито пък гайдата.
141
0
 
1
 
! Отговори
ВАЛУТНИТЕ преди 1 седмица
Колко са нови само те си знаят. За мен, новите ми приятели са си старите чейнджадии катно г- Георги от никор и собственика на обменнотго бюро Crownл С тях си го правя БИЗНЕСА НА ВАЛУТНИТЕ НИ ПАЗАРИТЕ. НЕ СЕ КАЗВАМ НИТО Божков, нито пък ще ме арестуват. ХАЙДЕ СРЕТАНЕ ЙОСИЧ. Само ние с него си знаем защо българите ще викаме силно за СЪРБИЯ. КАКТО И РАБОТЕЩИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОЛЕПНИТЕ НИ ОБМЕННИТЕ НИ БЮРА. Ами, те са ми големи приятели, както и дружбенците и дружбенките. за разлика от тези в БНБ-то им.
140
1
 
4
 
! Отговори
Гърб преди 1 седмица
Тази ли е новата рaзпoрeтинa на Богобойко?
139
0
 
2
 
! Отговори
Ефрейтор от УБО преди 1 седмица
Ами, нали си имаме парламент или 50-то НС. Дори и министри си имаме, че и премиерка. Даже и политически лидери имаме. те да го поканят. Те са по-важни от мен. Моята покана си е лична, от един обикновен българин. Защото го разбирам, а не само сънародниците му РУСНАЦИТЕ ГО РАЗБИРАТ. ТЕ И ЗА ТОВА СА МИ ПРИЯТЕЛИ. ВЪПРЕКИ, че не го знам езика им перфектно.
138
0
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 седмица
Българията ми ще ЗАПОЧНЕ ДА ПРАЗНУВА не когато имаме правителство. Редовно, стабилно или служебно, А КОГАТО Г-Н ПУТИН дойде на посещение. тук. За да разбере, ЧЕ НЕ ДЪРЖАВАТА НИ Е ВРАЖЕСКА, а политиците ни са прости и глупави. Лично ще го посрещна. Не съм нито премиерка, НИТО ПРЕЗИДЕНТ, нито пък политик. НЯМА ДА ИМА МЕСТА НА АЕРОГАРАТА НИ В СОФИЯ. Той не греши за УКРАЙНА, но за Българията ми не е прав. Просто си я познавам. ТЯ СИ МИ Е РОДНАТА и милата. ХАЙДЕ Владимире.
137
0
 
2
 
! Отговори
Докторска степен преди 1 седмица
На мисирките му, тези от Софийския им университет, както и на социолозите им, да го научат българския. ИНЖЕНЕР ОТ ХИМИЦИТЕ НИ СЪМ. Както и г-н ВАЛЕРКАТА РУСИНОВ. Да си ги редактират, А НЕ ДА СЕ ЧУДЯ, дали е г-н ВАЛЬО. Ами, с нега сме си приятели от доста години. КАКТО ВЕЧЕ И СЪС СЕКСАПИЛНИТЕ МУ.
136
0
 
2
 
! Отговори
Юни, 2024 преди 1 седмица
Каква милост за Борисов ? Вече се обърквам дали става въпрос за крадливия дядо Симеон или за мутрата от Банкя. Те дъщерите им са толкова пияни, че не могат да си кажат имената. Както и бащите им, които се мислят за лидери. Този пък от ИТН дори и дъщеря си няма. Хайде да им е честита новата 2024.
135
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
никаква милост за борисов.
134
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ХАЙДЕ МЯТАЙТЕ ЕФТИНИТЕ КЮФТАЦИ,ДА ВИ ПРЕСЕДНАТ ДАНО !!
133
0
 
3
 
! Отговори
a преди 1 седмица
някой знае ли Бойко дали е разговарял с подполковника ?