Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"

Балканите ще изправят Европа пред балканизация, предупреди той
26 юни 2024 11:30, Нели Христова
97
Радев: Най-големият страх на РСМ е да признае думите "българин" и "българско"
Снимка: БГНЕС

"Какво означава отпадналата необходимост за бойните способности на българската армия, за нейните отбранителни способности, ако се наложи. Трябва да поддържаме солиден капацитет. Моята позиция е пределно ясна - въпросът вече не е да за даването на оръжия, защото с повече, по-малко или без оръжие, виждаме, че отиваме към сходно развитие на нещата на фронта.

Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле, защото това е война, която се води с много хора. Липсата на хора като количество, подготовка и най-вече като мотивация". Това каза президентът Румен Радев във връзка с евентуалната нова помощ за Украйна.

Още по темата
Държавният глава ще обяви кога ще връчи първия мандат след края на консултациите, което е днес. В 11,00 часа Радев ще се срещне с "Има такъв народ", а в 13,00 часа - с "Величие".

Президентът коментира и поредицата от провокативни изказвания от новата власт в Република Северна Македония, насочени срещу България.

"Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата класа в тази страна е да признае самото съществуване на думите българин и българско в Република Северна Македония. Това е политика, насочена директно срещу европейските принципи и решения, взети с консенсус от всички държави членки, поетите от РСМ международни ангажименти и най-вече срещу собствените ѝ граждани, които ясно заявиха амбициите си за европейското развитие на страната.

Затова очаквам незабавни и конкретни действия, както от българското правителство, така и от европейските институции, за отстояване на европейските принципи и норми в процеса на разширяване, гарантиране на необратимост и устойчивост в утвърждаването на принципите на демокрацията и основните критерии в спазването на човешките права. Ако ЕС не се ангажира с европейската перспектива на Балканите, но на ясни принципи, норми и ценности, то рано или късно, Балканите ще изправят Европа пред балканизация", каза още президентът.                                                                                                                                                    
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от ЕС
Politico: България няма да е готова за членство в еврозоната през 2025 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Чичо Пейо от черешат преди 2 дни
Дръж се Бат Радко.Само ти нр си даде дупака за мангизи.В тебе ни остана единствената ни надежда.Тоя път може и да се прежалаля и да гласувам за теб.Не съм гласувал за никой от краят на времето на Ванката Костов.Дясната ръка на Андрей Луканов.
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това не само страх за рсм ,а голям страх за сърбия от където иднат и фашистите та Балканите
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Много си печен срещу Мицкоски, но пред партиарха превиваше гръб...
87
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
И ТОЯ МНОО ОБИЧА ДА С Е ПРАИ НА ПАТРЕОТ. КАТО ДРУГИТЕ КОПЕЙКИ.
86
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 84 Радев е участник в една много стара руска игра на Балканите, която я играеше основно ВМРО у нас: руските наколенки от двете странни (тогава двете ВМРОта - това в България, и това в РСМ, играят една много елементарна игра: постоянно правят националистически провокации в родината си, и след това "съседското" ВМРО ги използва, за да настройва България и РСМ една срещу друга). Радев сега прави същото - съска се на другите, за да им "подава топката" на раздора.
85
4
 
13
 
! Отговори
Дядката преди 2 дни
Майната им на македонските- те са с корави български глави , нямат оправянеНо Украйна да я приемат в ЕС е отвратително кошунство с жертвите на ВСВойна и България трябва веднага да напусне тоя профашистки европейски съюз ,ВЕДНАГА!
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
РУМБА, МИ И ТЕ КАТ ТЕБ РУСКИ КАВАЛИ БЕ!
83
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
До До iq 3.14ши3и, назад си с графика ли що ли? помоли учтиво за 50 коментара, а не ми се изфръгай да ти не звъни гладния реактор да ти обяснява кой съм
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Румъния разбира се не са само бг племена а са и кумани и др. в течение на хиляда годни са влезли и татар и др. и са влияли на бг там. Че даже и бг се вижда че може да изчезне само за 40-50 г. та какво да кажем ако са бг живеят в друга държава. Така и в Македония са няколко поколения вече въспитавани в омраза към бг вече 100-150 г.
81
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това е най-големият страх на господарите на Радев, руските му господари от Кремъл. Това е най-големият страх на създателите на Македония на гърба на българските кости. Най-големият стран на московските империалисти е обособяването на народностите и самоопределението им. Радев, фалшив генерал и мутра.
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен Румъния е Македония 2 създадена като отделна държава за да не е България обединена и силна и да я ползват срещу България Русия и Австрия. И тя ни напада даже в 1913 а и в ПСВ се бие срещу бг. Българи срещу други българи, които са яничере.
79
1
 
2
 
! Отговори
До iq 3.14 преди 2 дни
Импотентен Отворко къФ беше ти,та даже е нужно и някой нещо да ти обяснява?Сиктиррр оттук!
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Разглеждах стари документи, ясно се вижда преминаването от Кирилица към Латиница и към новия изкуствено създаден "румънски език" и се вижда как местното население, не могат да си служат с него и продължават да ползват Кирилица и български думи при писането или смесвайки ги или печатите и подписването на документите, продължава да е славянско. Четох и подробности за възстанията на местното население и боляри срещу новата "румънска" власт , как са потушени и доста други интересни неща.
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен Ами грешиш, унгарците са нападани и дори превземани от австрийците, Русия никога не им е сторила някакво зло на унгарците, че да имат проблем с Русия, даже напротив, произхода им на унгарците по официалната версия, е някъде от бившите северни територии на царска Русия и са с угро-фински думи в речника си.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
нека Радо да не взема решения вместо украинците, Украйна е тяхната родина и те ще вземат решения какво ще правят. Нека Родо да не прави с чужда пита помен а да си оправи хората от президентството защото пишат обезпокоителни неща за тях.
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен , Стига фанариотизъм. Ама моля ти се, извади ми тези Омирови и други "източници" , кога точно са създадени, кога, искам точно и конкретно определение с доказателства, кога и как са създадени, даже не питам от кого, защото ги виждам, че и уж стари карти от минали векове показват и др., а там съвременните наименования на местата и по други неща се вижда, че това са едни измислени фалшификати; разбира се, създадени с определена цел!
74
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
До Анониментва, което ще кацне, инж балкански, са сръбски въртолети на жълтите павета. дано да е по скоро, прочие
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да си гледат работата, те имат зор, ние нямаме! Сами ще кацнат в някой прекрасен ден!
72
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 дни
некой да обясни на тия дето пишат буквичките на зеления чорап, че докато използва "Страх" в ежедневната си риторика като държавен глава, за останалата част от света лудият шапкар е нищо повече от некв проруски ефрейтор
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Румънския е сбор от гръцки латински и бг диалекти а пишат на латински. Гръцки попове са слагани от султана и те четат на гръцки но е труден писмения и затова латински та толкова с великия влашкия румънси и пр. измислени езици. Но северна Румъния са повече унгарци та те пишат на латиница и мразят кирилица и после влизат след ПСВ в Румъния. Толкова за Румъния една държава искуствена с цел да е база срещу Русия и бг и срещу Австрия