Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс

Той надви и британеца Тайсън Фюри
19 май 2024 07:15, Нели Христова
115
Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс
Снимка: БГНЕС

Украинецът Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс в тежка категория при професионалистите. В зрелищен мач в столицата на Саудитска Арабия Рияд той победи британеца Тайсън Фюри с поделено съдийско решение от  115:112, 113:114 и 114:113, съобщават от Gol.bg

Така Усик стана първият боксьор, който обединява поясите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO) от британеца Ленъкс Люис, който бе безспорен световен шампион между ноември 1999 и април 2000 година.

След победата си над Фюри Олександър Усик има 22 победи в 22 мача на професионалния ринг, 14 от тях с нокаут. За Фюри това бе първа загуба след 34 успеха (24 с нокаут) и едно равенство в първите му 35 срещи.

37-годишният Усик стигна до успеха, след като се представи по-добре във втората половина на мача и най-вече в деветия рунд, когато прати Фюри в нокдаун. В първите шест рунда на мача британецът бе този, който имаше предимство, но не успя да го задържи и съдиите отсъдиха в полза на украинеца.

Мачът започна доста предпазливо от страна и на двамата боксьори, но в последната минута на първия рунд Усик успя да пласира ляв прав удар право в лицето на британеца.

С подновяването на играта във втория рунд Усик още веднъж намери главата на Фюри с лявата си ръка, което вече бе сигнал към по-високия с 15 сантиметра Фюри да влезе сериозно в мача. В края на рунда той също успя да пласира няколко добри удара и за пръв път започна да скъсява дистанцията при боя.

Третият рунд на мача бе напълно равностоен, а в началото на четвъртия Фюри за пръв път стартира по-активно. Той пробва да пробие защитата на Усик със серия от удари в торса на съперника си, но украинецът бързо възстанови позиции. Усик обаче получи и първата аркада в мача над дясната си вежда.

Петият рунд също бе много добър за 35-годишния Фюри, като той продължи все по-настоятелно да търси удари ниско в тялото на Усик. Малко преди края украинецът се оплака, че едно от крошета е попаднало под пояса му, но официално предупреждение за британеца нямаше.

В средата на двубоя умората започна да наляга Усик, докато Фюри, който влезе в мача с 18 килограма по-голямо лично тегло, изглеждаше много по-свеж. Британецът успя да пласира и много тежък десен ъперкът, който намери брадата на заложилия три колана в мача Усик.

В мача обаче настъпи нов обрат в осмия рунд, в който Усик за пръв път успя да пусне кръв по лицето на Фюри. Той намери носа на британеца и това сякаш се оказа повратният момент в двубоя.

В деветия рунд Усик вкара много болезнено ляво кроше в главата на Фюри, след което и още няколко удара на видимо зашеметия британец. Той изпадна и в нокдаун, като единствено въжетата и гонгът за края на рунда го оставиха в двубоя.

Усик продължи да бъде по-решителният в действията си и в десетия рунд, макар в него да нямаше такова изявено предимство.

Финалните два рунда на мача преминаха при изравнено надмощие, като нито един от двамата боксьори не успя да наложи явно предимство. Затова голяма роля имаше и умората от тежките първи десет рунда, което остави решението за това кой е победителят в срещата изцяло в ръцете на съдиите.

"Благодаря много на моя екип, на моето семейство и на моята страна. Слава на Украйна! Това е велик момент, велик ден. Нямам думи за случилото се", каза единствено Усик след мача.

"Искам да благодаря на Господ за този фантастичен мач. Вярвам, че спечелих този мач. Олександър е отличен боксьор, той спечели няколко рунда, но смятам, че аз спечелих повече. Ще се видим отново през октомври, когато е реваншът", пък бе отговорът на Фюри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 седмица
против украйна съм, но сега бях за фюри, все пак славяни сме
84
2
 
3
 
! Отговори
Нагласен мач преди 1 седмица
За мен мача беше нагласен. Поредния реверанс към Укроландия. Фен съм на Фюри, което след този боксов мач ме прави путинист и русофил.Хахахаха.Но ако някой ми беше казал че след удар в лицето Фюри ще залита няколко рунда щях да се смея. Много. Виждал съм да му правят лицето на кайма и пак да не сваля гарда.Я някой укрофен на новия "шампион" да ми обясни какви бяха тия странични замахвания и удари с китка по "залитащия" Фюри в последниет рундове. Жалко че Фюри се е съгласил да участва в тоя ЦИРК.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кво ми слагаш минус , бе ***! Прочети коментарите! 80 процента са за политика, други 10 процента на комплексари, дето нищо не разбират от бокс ( не че другите 80 процента не са такива). И само 10 процента от всички коментари са от хора, които разбират от спорт и бокс в конкретика. Ако ви качат на ринга всичките "експерти", дето сте слагали ръкавици само зимата да не ви мръзнат ръчичките, ще сте прекрасна гледка!
82
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крайно време е, тези, които са били освободени от физически възпитание, да спрат да пишат коментари по спортни теми. Особено, когато става въпрос за бойни спортове. Защото страданието и болката са основни компоненти в бойните изкуства. И ако се наложи да покажете "великите" си знания и умения на ринга или на татамито (а не на клавиатурата, което ви е много удобно) , ще напълните памперса преди мача. Или ще ви изкарат ла'йното за 30 секунди. ;)
81
5
 
9
 
! Отговори
Славянофил преди 1 седмица
Путинофилът е толкова прогнил, че и бокс не може да гледа нормално и навсякъде търси конспирации. Като спечели украинеца и веднага вижда "нагласени мачове" и "цирк а не бокс". Я ходете си допивайте двулитровката бира от вчера и не тормозете нормалните хора с психичните си отклонения.
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 86 Какво не мислел за реванш бе. Буквално се разбраха още вчера за реванш и вероятно ще е октомври. Фюри беше буквално на 5 секунди от нокаута ако не го беше спасил края на рунда.
79
4
 
5
 
! Отговори
Славянофил преди 1 седмица
Усик до преди войната беше много мек по отношение на Русия. Настояваше за търсене на дипломатично решение и уважаване на руснаците, като активно се противопоставяше на анти-руската реторика. В момента мрази путинска русия и путин на макс, както всеки друг. Поредния пример за това, че руската пропаганда действа само на над 45-годишни българи с начален стадий на алкохолизъм и достатъчно свободно време да киснат по цял ден из социалните мрежи.
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
2. ... който си мисли, че като напише, че гледал как две гимназистки се бутат - ще му порасне оная работа с 1 милиметър. Без коментар повече от мен.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1.Усик на пресконференцията след мача. Няма точно да цитирам, щото не ми се занимава. Само ще перифразирам. "Работя от септември месец 2023 година за този мач. Пропуснах Нова година, рождения ден на сина ми, раждането на дъщеря ми, всички семейни празници, за да тренирам!.." (Не искам да намесвам политиката, говоря само за спортиста!). И се явява поредният малкопиshковец-коментатор, който...
76
0
 
6
 
! Отговори
До Боксер преди 2 седмици
"Сигурен съм , че наблюдавахме боричкане между гимназистки за някое момче. " - Сигурен съм, като ти чета "експертния" коментар, че някой тийнейджър от националния отбор по бокс ще помете ринга с теб в първия рунд. Ако въобще посмееш да излезеш на ринг.
75
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
74
6
 
7
 
! Отговори
А украинската свинкя преди 2 седмици
Alyona-Alyona защо не и дадоха Евровизия?
73
13
 
9
 
! Отговори
Бау преди 2 седмици
След този резил - спектакал, Евровизия ми изглежда съвсем в рамките на приличното...!
72
11
 
7
 
! Отговори
Боксер преди 2 седмици
Сигурен съм , че наблюдавахме боричкане между гимназистки за някое момче. Та само ги погледнете и двамата титулувани уж боксьори - единият дълъг и дебел-сланините му висят , другият - по-прилично изглеждащ , но и двамата нямат физика на боксьори. Смешни бяха ! Боксът стана развлечение за махленските пичове.
71
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами той Фюри подсказа в пресконференцията, че има нещо нередно в цялата история. Той каза, че засега не мисли за реванш. Според мен това значи - нека войната в Украйна да свърши и тогава пак да видим кой е по-добрият. Освен това каза, че никой не е вечен и няма да се бие до 100г. Това според мен означаваше - ако искате да има реванш, приключвайте с войната или се отказвам. Не случайно преди срещата преди няколко месеца Фюри се "контузи" явно още тогава е почнал натискът и преговорите за изхода.
70
5
 
8
 
! Отговори
Koko преди 2 седмици
Драги сънародници с празни джобчета без 40 лв. за DAZN стрийма: отидете на crackstreams.ws и гледайте есента реванша безплатно. После ще ми благодарите..Слаба ракия сте в БГ. Пишете, че му подарили титлата на Усик заради Украйна?! Че бил нагласен мача?! Явно не сте гледали кво стана.Съдията спаси Фюри от чист нокаут. Ръцете му бяха долу когато Усик се засилваше за последна тупалка, която щеше да е и нокаут. Слава на Украйна и слава на Русия и руския народ и дано се отърват по-скоро от Владолф
69
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Но Фюри престана в един момент да играе! Явно наистина подари " победата" на Украинското Румънче!-:) Пич е Фюри!-:)
68
6
 
14
 
! Отговори
вгз преди 2 седмици
Беше ясно, че подкрепят Украйна да стане шампион. Единия е взел парички, другия - титла. Фюри титли не яде.
67
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Платиха или заплашиха на Фюри да легне, според мен. Той го подсказа още на кантара, като не пожела да погледне Усик в очите, като протест. На ринга Усик имаше странна усмивка на Мона Лиза преди боя. После в първия рунд Фюри беше удивително скован в краката, позволяваше Усик с късите ръчички да го достигне. В седмия рунд Фюри погрешка разклати Усик и повече не повтори "грешката" си. Честито на шампиона, може пък нещо аз да съм се объркал.
66
15
 
10
 
! Отговори
бай Ставри преди 2 седмици
2 в 1 Усик го тypнa хем на Фюри хем на pycoробитe! Евала!!!