$1 млн. за вината на Слънцето

Финансирали учен за идеята, че глобалното затопляне не се дължи на човека
Обновена: 24 авг 2011 20:23 | 29 юни 2011 17:10,
51
$1 млн. за вината на Слънцето
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учен, работещ в полза на хипотезата, че промените в климата се дължат на Слънцето, а не са резултат от човешката дейност, в продължение на години е получавал пари от нефтени и газови компании, съобщиха от Greenpeace.

Астрофизикът Уили Суун работи в научния отдел за Слънцето, звездите и планетите в Харвард-Смитсонския астрофизически център в Кембридж. Той е един от най-известните противници на теорията, че глобалното затопляне е следствие от огромните количества въглероден диоксид, изхвърлян при изгарянето на гориво.

Суун е публикувал редица трудове, в които доказва, че популацията на полярни мечки по никакъв начин не е пострадала от повишаването на температурите.

В прессъобщението си Greenpeace публикува данни за източниците на финансиране на изследванията на Суун. Информацията е взета от отчета на астрофизическия център, който се публикува в съответствие със закона за свободата на информацията.

От него става ясно, че от 2001 г. насам Суун е получил повече от 1 млн. долара от различни нефтени и газови компании. Общата стойност на финансирането до момента е $1,033,100.

Освен това Суун  е получавал пари и от фонда на Чарлз Кох, който спонсорира изследвания, провеждани от учени, които са противници на теорията за опасността от глобалното затопляне.

Самият Суун признава, че е получавал средства от тази организации, но отрича ангажираността си. В коментар пред Ройтерс той заявява, че спонсорите по никакъв начин не са оказвали натиск върху проучванията му.

„Ако от Greenpeace ми бяха предложили пари за изследвания, щях да приема и тях”, коментира Суун.

Различни компании често спонсорират научни изследвания в различни области. Като източник на финансиране те са много важни за учените, тъй като през последните години средният размер на държавната помощ непрекъснато намалява.

Скандалът е втори поред на климатична тема. През 2009 г. хакери изложиха на показ в мрежата кореспонденция между учени, занимаващи се с глобалното затопляне. Тогава експерти видяха в писмата признаци за фалшифициране на данните с цел да бъдат преувеличени последиците от климатичните промени.

Скандалът бе наречен „климатгейт”. Учените опровергаха нападките, твърдейки, че подозрителните цитати от кореспонденцията са извадени от контекста. До средата на 2010 г. назначените за разследване на случая две комисии не откриха фалшифициране на данни в работата на учените.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Температурата в София е 18 градуса. Ей такова лято искам!!
29
3
 
6
 
! Отговори
??? преди 12 години
Като са казали глобално затопляне това не означава на всякъде да стане 20 градуса, а означава че ще има драстични промени в климата, като 10 в София или сняг през юли и други странни климатични явления.
28
4
 
2
 
! Отговори
25 преди 12 години
Ami to ako se izsledvashe tvoqta samo oblast shteshe da se kazva lokalno zatoplqne! Tuk govorim za GLOBALNO! umrql bil ot stud! Bezmozy4no syshtestvo
27
3
 
2
 
! Отговори
do 22 преди 12 години
Apuk ti si super razli4en ot vsi4ki i imash informaciq ot izvanzemnite nali? Znaeh si 4e si mnogo specialen
26
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Глобалното затопляне го има и е очевидно!Само *** би се вързал, че изследваният били преувеличени! Няма какво да говоря!То всичко си пише!
25
0
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
А един министър наричаше работещите в БАН за 300лв. заплата "феодални старци".
24
2
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
е стига де, със и без глобално затопляне, не разбрахте ли че нефта ше го изгорим до капка? дилемата е следната - да ползваме колкото си искаме и да си свиркаме, или да ползваме с тежко чувство на угризение, като мастурбиращ монах и да развиваме психози. варианта не позлваме НЕ стои!
23
13
 
9
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Какво глобално затопляне бе?!?!Баси лъжците, гадни използвачи и смукачи на кинти от найразлични програми!Днес 29 юни сутринта в София беше 10 гр.!
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както казваше един автор "Дай ми една торба пари и до утре ще ти представя "научни доказателства ,че водата е продукт на вашето въображение"Който плаща, той поръчва музиката е изводът. Това важи 100% и за този сайт
21
10
 
24
 
! Отговори
Чоека преди 12 години
Глобалното затопляне е теория за прости хора. Големи пари играят в тази преекспонирана версия за планетарния климат. С цялата наука на земята не могат да кажат след 5 дни дъжд ще вали или няма да вали, тръгнали да си правят вятър на устата с глобалното затопляне. Вие и много други хора на планетата сте като гъби които попиват информацията от малкия екран или лан кабела и никой нищо не подлага на съмнение.
20
1
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 12 години
Едномилионно доларово намигване от страна на спонсорите е получил, за това накъде да си насочи проучванията и твърденията.
19
2
 
3
 
! Отговори
Боце преди 12 години
Важно е да се знае,че не само нашите"феодални старци" са по далаверата.Разликата с "ония" е ,че нашите са безплодни и изкуфяли.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сеа от тва глобално затопляне умрех от студ през лятото...
17
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То Глобалното затопляне е факт от половин милион години.Ако и грийнпийсовците бяха толкова древни, сигурно щяха да обвиняват неандарталците, че са открили огъня и така са нарушили природния баланс.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До автора на статията "Като ти си виновен за глобалното затопляне, а не слънцето, бягай да плащаш такси"
15
2
 
8
 
! Отговори
Спонги преди 12 години
Наука се прави с пари. 1 000 000 $ за 10 години са една твърде мизерна сума за сериозни научни изследвания. Greenpeace обикновенно се заяждат с големи корпорации. Глобалното затопляне е факт, както е факт и изместването оста на въртене на Земята. През 19 век холандците са измислили кънките и са се пързаляли с тях по каналите. Гълфстрийм се е изместил малко и в средата на миналия век Холандия става най-големия оранжериен производител, далеч преди да се заговори за глобално затопляне.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи, неможейки да обори доказателствата на учения тази оргарнизация обявява спонсори на изледванията с цел да компроментира. Доста подмолно. И на мен нми е много интересно кои са източниците на финансиране на ГриинПиис. И какви са реалните ползи от тази оргарнизация?
13
6
 
14
 
! Отговори
некъв читател преди 12 години
Само ако бяха така усърдни в разкриването на спонсорите на другата страна, щех да повярвам в "глобалното затопляне" - което все по-често се проявява като захлаждане, ама карай:))) Още по-абсурдна е тезата, че аз и съседа сме го били причинявали:))) Едно изригване на Слънцето е достатъчно да спре тока на цял континент, ама иначе не влияело на климата, хахаха, аз и съседа Пешо сме били виновни, разбираш ли. А особено Грийнпийс е толкова *** организация, че няма накъде повече:)
12
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
Не знам дали осъзнавате какво всъщност се крие зад тази новина... Платената наука е едно от съвременните и най-гнусни "достижения" на човека. Съвсем скоро обикновения човек ще е доста отдалечен от знанието, което ще си остане само за отбран кръг от хора, а за другите статийки от рода на "лъскайте в 12:15, за по добро храносмилане"... Населението затъпява, образованието се влушава, а такива купени "учени" направляват мнението на хората, които и да искат нямат достъп до никаква информация..
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В прессъобщението си Greenpeace публикува данни за източниците на финансиране на изследванията на Суун.Аз да съм на Суун ще им извадя списъка на спонсорите на Greenpeace.