"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото

Майки и инвалиди се мъчат на метростанция "Сердика"
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 19 юни 2015 08:15, Александър Попов
157
"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото
Снимка: Dnes.bg

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ще се спрем на една недомислица на метростанция "Сердика" в София. За нея ни сигнализира Ирена Милошева.

"Обръщам се към Вас с молба да отразите една голяма недомислица на метростанция Сердика - няма предвиден асансьор за инвалиди и детски колички. Ако човек, който е в инвалидна количка, слезе на тази метростанция и желае да излезе в посока Витошка, няма възможност. Аз съм с бебе и вече два пъти се налага да търся полицията, за да вдигнат количката по стълбите.

А полицаите, съчувствайки, ме съветват да слизам на метростанция НДК. Станция "Сердика" е най-голямата и най-натоварена станция, недопустимо е да не е достъпна за хора в неравностойно положение. Количка с бебе тежи около 15-20 кг, но как се повдига човек в инвалидна количка, който тежи 70-80 кг? Смятам, че проблемът има изключително социално значение, особено за инвалидите, а от друга страна ми се струва, че е лесно разрешим, стига да се отрази медийно", пише читателката ни.

Ние отидохме на мястото и наистина установихме, че съществува подобен проблем. Асансьор има само от страната на "Княз Борис I" и "Мария Луиза". Към булевард "Витоша" има само ескалатор, което възпрепятства качването на бебешки и инвалидни колички. Което означава неравнопоставеност за определена група хора. Темата за достъпна среда обаче е "бодлива" от десетки години и всички мерки, които се вземат са половинчати или недостатъчни.

За метрото може да се каже един вид - радвайте се, че има асансьори. Но така ли трябва да бъде?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 28 А пари окаде ще да докарат "филанкишиеви" и сие
19
7
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 8 години
Метрото щеше да бъде завършено в този си нефункционален, некачествен и лъскав вид от всеки, дори и от филанкишията. Борисов и Фандъкова нито си мръднаха пръста, нито имат принос към метрото, освен да режат лентички, личен пиар и я денег по банкети.
18
5
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
липсата на ВеЦе-та са нужните % , които са отишли по предназначение ,за да потръгне проекта. И тая фирма Мобиком още ли я има !? гледам някаква рекламка на покрива,върна ме в 90-те
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 21Да трябваше ДПС и БСП да го построят след 20 години да видите качество и чудо.
16
6
 
20
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
Сам го каза - 100 годишно! Нашето е чисто ново, но по функционалност - 100 годишно!На Борисов и ГЕРБ всичката им работа е такава - много шум и лъскавост, а под опаковката евтино и недоумислено. Ще се чудим и маем как бързо ще се руши това некачествено построено метро и как ще поглъща милиарди за поддръжка като 100 годишното лондонско. Борисов и Фандъкова не си и мръднаха пръста да подобрят нещо в проекти те, а оставиха целия строеж на самотек така, както беше и от времето на Софиянски.
15
5
 
10
 
! Отговори
Деян преди 8 години
До опетковСъгласен! Като иде някой в МОЛ Сердика не му прави впечатление, че асансьорите са само от едната страна в МОЛ-а, а от другата са само ескалатори и по тях също трябва да се влачат колички. Ама нали е МОЛ. За него или хубаво, или нищо.
14
9
 
12
 
! Отговори
Деян преди 8 години
Нека, някой бил/ живеещ в Англия/ Лондон да си каже дали на всякъде в 100 годишното им метро има асансьори? Според мен и това, което съм видял - НЕ! Ама нали си е наше и нихилизма ни ще е дорде се самоизатрием и самоподарим на чуждоземната ***, на която се кланяме, а ние не сме по зле от тях. Просто се мразим един друг и не обръщаме внимание на доброто и хубавото, а на лошото и скандалното, защото това лесно се "продава"/ пробутва на необразования чиляк.
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно варненската група е решила този саит да го прави поръчков жълтур удобен за *** и всякаква ***.
12
10
 
6
 
! Отговори
Спиро преди 8 години
До АнонименКато не ви харесва, чий го крепите в сайта, а?
11
4
 
15
 
! Отговори
опетков преди 8 години
Решението е просто: Ползваш асансьора от другата страна и се придвижваш отгоре по равното. Малко акъл, но навреме да ти дойде. Малко ще заобиколиш, но ще се разкършиш.
10
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бащицата, Слънцето, метро ви построи, сега пък асансьор липсвал, сигурно Орешарски е виновен.
9
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес БГ направете експеримент да разберете как скапвате настроението на четящите сутрин. Аз не живея в столицата но преди една седмица ползвах този асансьор и метрото като цяло и смятам че е супер. вашите "позитивни", "статии" се изчерпват със снимки на котки и руски простотии. Не сте журналисти признайте си
8
6
 
3
 
! Отговори
Спиро преди 8 години
До АнонименПомияр е на майта си синчето просто
7
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СпироЯ питай *** дали е така *** смръдлив
6
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо никой не обърна внимание, че НА НИТО ЕДНА МЕТРОСТАНЦИЯ НЯМА ТОАЛЕТНА?Вярно е и това, че проблемът се отнася за цяла София, но можеха да се съобразят при проектирането и строежите на станциите!
5
10
 
3
 
! Отговори
Спиро преди 8 години
До АнонименА ти си един жалък и *** ***, бегом от тук
4
6
 
29
 
! Отговори
Rumen преди 8 години
Метрото в София е недомислица - има по-дълги и по-къси спирки и е едниственото метро в света, където ТИЧАШ СЛЕД ПОСЛЕДНИЯ ВАГОН, защото спирката е по-дълга. Други спирки са по-къси и няма как да се удължи влака, просто корупция. Все пак се строи с офертите по най-ниска цена. Тя не включва инвалиди и майки с деца!
3
0
 
38
 
! Отговори
рая лукова преди 8 години
Скоро пътувах със сина ми, който е бебе, и бях решила да слезем на НДК, но асансьорът, който е връзка между линия 1 и линия 2 на метрростанция Сердика, не работеше! :-) В този смисъл, необходимо е, освен да има асансьори, същите да работят!
2
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес."бг" е един ЖАЛЪК експеримент
1
3
 
23
 
! Отговори
M преди 8 години
Няма нищо изненадващо в това, особено като се има предвид факта каква недомислица е самата държава, в която живеем.