"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото

Майки и инвалиди се мъчат на метростанция "Сердика"
Обновена: 4 май 2016 15:38 | 19 юни 2015 08:15, Александър Попов
157
"Експериментът в Dnes.bg": Недомислица в метрото
Снимка: Dnes.bg

Тази седмица в "Експериментът в Dnes.bg" ще се спрем на една недомислица на метростанция "Сердика" в София. За нея ни сигнализира Ирена Милошева.

"Обръщам се към Вас с молба да отразите една голяма недомислица на метростанция Сердика - няма предвиден асансьор за инвалиди и детски колички. Ако човек, който е в инвалидна количка, слезе на тази метростанция и желае да излезе в посока Витошка, няма възможност. Аз съм с бебе и вече два пъти се налага да търся полицията, за да вдигнат количката по стълбите.

А полицаите, съчувствайки, ме съветват да слизам на метростанция НДК. Станция "Сердика" е най-голямата и най-натоварена станция, недопустимо е да не е достъпна за хора в неравностойно положение. Количка с бебе тежи около 15-20 кг, но как се повдига човек в инвалидна количка, който тежи 70-80 кг? Смятам, че проблемът има изключително социално значение, особено за инвалидите, а от друга страна ми се струва, че е лесно разрешим, стига да се отрази медийно", пише читателката ни.

Ние отидохме на мястото и наистина установихме, че съществува подобен проблем. Асансьор има само от страната на "Княз Борис I" и "Мария Луиза". Към булевард "Витоша" има само ескалатор, което възпрепятства качването на бебешки и инвалидни колички. Което означава неравнопоставеност за определена група хора. Темата за достъпна среда обаче е "бодлива" от десетки години и всички мерки, които се вземат са половинчати или недостатъчни.

За метрото може да се каже един вид - радвайте се, че има асансьори. Но така ли трябва да бъде?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 37. ТИ ЕНГЕЛЕЗИТЕ ЗА ХОРА ЛИ ГИ БРОИШ?
39
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Асансьор както сами сте написали - има и работи. Лично аз съм го ползвал с бебешка количка. Не виждам къде е проблема, нито сензацията.Или може би сънувате асаньори до всеки ескалатор?! В кое метро по света го има това?
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно ми е как стои въпросът в моловете? ;)
37
3
 
8
 
! Отговори
а преди 8 години
Отидете и на спирката на централна гара - с не по малко обществено значение според мен. Няма нито един асансьор към подлезите водещи към метрото, централната ЖП гара и централната автогара. Поправка - има много асансьори и кабинки за тях, но никога не са работели. Когато го пуснаха питахме защо поне релси за колички няма на стълбите - ами защото има предвидени асансьори :)
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne pishete gluposti, giveem v 21 vek i tova sa elementarni iskania, a ne pretenzii...kolko pari se usvoiha ot evropeiski programi, kade sa? taka 4e tova ne e mrankane, a nesto elementarno i logi4no, ama v BG koga imalo logika...
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
hubava rabota, ama bulgarska, narodat go e kazal nai-dobre. kato ne znajat kak se strojat metrostanzii, da doidat v zapadna evropa i da se nau4at, tija kauni vrazkarski....koi znae koi vrazkar si e napalnil djoba s pari za toja *** deto e napravil...eto zatova sam navan, ne zastoto sam po-stastliva, a zastoto mi e pisnalo ot ***
34
5
 
11
 
! Отговори
Момо преди 8 години
В Париж минават с детски колички през ескалаторите(и нагоре и андолу). В България как не можете - не знам.За инвалидните колички е друго.
33
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей, брей, загрижили се, че нямало асансьор, ами само ескалатор и хората в неравностойно положение са ощетени. Ами да ви кажа честно, аз по време на прехваления ви соц дори и това не съм виждал - едни прости лайснички за слизане да се сложат, ама не слагаха. Тогава всеки се оправяше кой как може и никой не мрънкаше и не се оплакваше, това също си го спомням
32
8
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 8 години
Нямам намерение нищо да бутам ;) Но например майка ми ме е отгледала в най-големите кризи, когато освен че мизерията е била нещо обичайно, метрото е било далечен мираж, пък никога не се е оплаквала толкова, нито жените от нейното поколение са с нагласата, че всички са им длъжни!
31
2
 
5
 
! Отговори
до 33 преди 8 години
Тоалетната си е задължителна, колкото до наркосите и проститутките ако се подържа и има човек да събира символична такса например 30-50 стотинки проблема с наркомани и *** няма да има!
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същата "недомислица" е факт и на една от най-натоварените метростанции - "Люлин". Има само един асансьор, който е от страната на Била / Технополис, за да може инвалидът, като си тръгва с пълна торба хр.продукти в едната ръка и нов 40" 5D телевизор под мишница да може да слезе.
29
0
 
7
 
! Отговори
М преди 8 години
С малката подробност, че има асансьор от линия 2 към касите на линия 2. Изкарва те директно в подлеза. Вече от подлеза до Шератон или банката няма излизане, с асансьор. Въпросния асансьор на линия 2 е в ляво от тунела към линия 1, малко скрит. На видеото, на 52 секунди в ляво от червената табела.
28
4
 
7
 
! Отговори
Ivo преди 8 години
V Anglia 90 procent ot spirkite v metroto nqmat asansior, takche duhai !!
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 34Ти що не вземеш да побуташ бебешка количко по павета, дупки и стълби да ти дойде настроението.
26
0
 
14
 
! Отговори
А в Европа !?! преди 8 години
Разбира се, че е неудобно и неприятно за хората инвалиди/възрастни. Предполагам, че е имало причини да не се направи това съоръжение.Който е имал възможността да пътува с метро в някои европейски държави е видял, че и там съществува този проблем. В Лондон и Париж например на някои станции (особено ако се прекачваш) дори няма и елеватори, коридорите са тесни, ходи се много и с багаж е просто кошмар. При нас с малки изключения се мисли за инвалидите ив метрото и това не е малко !
25
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи, писна ми вече от тези великомъченици МАЙКИТЕ! Всеки ден мрънкането на различна тема ;)
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоалетна не трябва да има за де не се застояват ***. после ще искате някои да гони наркоманите. ще искате да е чисто. угодия няма
23
5
 
14
 
! Отговори
Софиянец-пенсионер преди 8 години
Злобата на червения ***, че София се развива и става по хубава при управлението на ГЕРБ не му дава спокойствие. Другари искате или не София ще се развива към по добро , а БСП ще се свива за по добро на България. Поклон пред всички Софиянци , че през тези 25 години никога не гласуваха за БСП и така помогнаха нашия град да стане по добър за живеене .
22
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Забравили са да споменат и за липсата на обществена тоалетна, особено но толкова натоварена и голяма метростанция, като Сердика!
21
0
 
6
 
! Отговори
Me4o преди 8 години
Всъщност на изхода до хотела (бившия "Шератън", сега май се казва само "Балкан" или нещо такова) личи, че е отделено място за асансьор, но по някакви причини (сигурно финансови) и досега не са го сложили..