След санкциите на Русия: България и Полша получават газ от съседите

"Гарантираме, че решението е с най-малко въздействие", каза фон дер Лайен
28 апр 2022 07:10, Петя Славова
365
След санкциите на Русия: България и Полша получават газ от съседите
Снимка: БГНЕС

Полша и България получават газ от съседите си в ЕС, след като руският държавен енергиен гигант Газпром им врътна кранчетата, каза ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от АФП.

"Ще гарантираме, че решението на Газпром има възможно най-малко въздействие върху европейските потребители", каза фон дер Лайен.

Още по темата

"Днес Кремъл отново се провали в опита си да посее разделение между държавите-членки. Ерата на руските изкопаеми горива в Европа е към своя край".

"Газпром" обяви спирането на доставките на газ както за Полша, така и за силно зависимата България, след като не получи плащане в рубли от двете страни-членки на ЕС.

Миналия месец президентът Владимир Путин обяви, че Русия вече няма да приема плащания във валути, различни от рублата, в отговор на икономическите санкции на Запада срещу Москва заради нейната инвазия в Украйна.

Фон дер Лайен предупреди вносителите от ЕС, че освен ако в договора за доставка не е упоменато плащане в рубли, плащането в руска валута ще противоречи на санкциите.

„Това би било нарушение на санкциите, носи и висок риск за компаниите“, каза тя.

Фон дер Лайен уточни, че "около 97 процента" от всички договори на ЕС изрично предвиждат плащания в евро или долари".

В понеделник предстои мащабна среща на енергийните министри от целия блок, на която ще обсъдят ситуацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо качил овцете на влака и тутууу тутууууу отиват да си правят селфи с труповете в Буча. Скоро по билбордовете ще ги видите.
199
2
 
24
 
! Отговори
до 247 преди 2 години
С достойнство ли ще си платят пенсионерите сметките? Имаме над 2.5 милиона пенсионери. Живи ще ги погребат Киро и Асен.
198
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей бранддии, за Американски корпорации, дали сте чували нещо? Някой ще ни копае газа и няма да печели?Вие от коя планета сте?
197
17
 
5
 
! Отговори
А преди 2 години
Кървавият руски ботуш се опитва да ни смачка шията. Венсеремус Муууунчо
196
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До САЩВиж ся мой човек, Путин сам си го направи това нещо, САЩ само хвърлиха въдицата, както направиха със СССР в Афганистан, впоследствие СССР фалира :))
195
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 234 А ти пък си ги чел ли договорите клоун? Всички страни казват,че нямат право на смяна на валутата... само ти панелния гном си се изпъналл да зашитаваш русия. Да не си им адвокат:))) Като неискат да плащаме да се го държат те губят също. Човек трябва да има малко достойнство, а не като русофилитее цял живот роби наведени. Айде да спират газа на цяла Европа, що спират на теб само ? На единствената държава , която Недава оръжие?
194
1
 
9
 
! Отговори
Гной преди 2 години
Абе откажете се от всичките си зависимости. Откажете се да спите, да дишате и да се храните. А за полирането на разни части на тялото да не говорим. Защо се оставяте да бъдете изнудвани от една фашистка ДНК молекула.
193
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. ние не можем да купуваме газа директно с рубли, но можем да го получаваме чрез посредници, които ще плащат в рубли... 22 Септември трябва да се зачеркне от календара, защото независимостта ни е вече една кръгла 0!!!
192
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То излиза,че е по-лошо да те управляват учили в Харвард отколкото банкянски пожарникар...толкова нагъл Министър-председател не сме имали ..дано да се махнат скоро и да си идат у Харвард...
191
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е заради рублите. Заради посещението на Киро в Украйна е и заради оръжието. Както виждате Полша, точно там се стоварват доставките за оръжие и България-от където тръгват доставките. При Путин символиката е навсякъде. Той е вманиачен по символиката. Харвардските измамници ще търгуват газ с комисионни. За това не отвориха втора сметка в Газпром. Никой не ги кара да плащат в рубли. Те си плащат в евро, а Газпром си ги конвертира парите. МОШЕНИЦИ, ОСТАВКА!
190
0
 
14
 
! Отговори
До 232 преди 2 години
Това ли ви е независимостта, че във Враца американски фирми търсят газ с концесия за 30 години? Те ще ни продават после, на каквато цена преценят.
189
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехеееей, колко много умни хора по форумите... Браво. Маски Ви сложиха - мълчахте. Затвориха виъ бизнесите - мълчахте. Дискриминационни сертификати Ви сложиха - мълчахте. Експериментални ваксини Ви биха - мълчахте. Газът Ви спряха - мълчите. Сега е време да си пукнем всички заедно. Възраждане направиха протест... Само 2000 човека. Какво да искаш да се промени,да стане по - добре?
188
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, не се чудете, купувайте газ чрез посредник, така както продавате оръжие на Украйна чрез посредници!
187
12
 
1
 
! Отговори
Ясно е преди 2 години
Радев готви преврат за да сложи на власт копейкин, фуражката и ***. Че са още гладни
186
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 222Не зная кой етъп и кой умен. Но факт е, че ще гладуваме без работа на тъмно, студено и в мръсотия. Между другото в Германия вече обсъждат изключването на газта за битовите потребители, за да има за промишлеността.
185
3
 
10
 
! Отговори
Без обиди преди 2 години
До АнонименДлъжни сме, защото тука живеем, и те, Русия, са почти съседи географски. Ако живеехме в Мароко, щяхме да купуваме от Алжир, и много по-удобно щеше да е. Стига безумия.
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 222Ти пък кви договори не си нарушавал или си нарушавал... Да не си го чел лично тоя договор? Ама на онея така казаха.... Утре ако ти кажат, че по договора от 734 си бурят?
183
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евахти заблудените хора има тука, кой го еня за нас? Разберете се България им трябва, защото Русия е отсреща, да ни употребяват като Украйна. Кой разбрал, разбрал. Чакайте, от Урсулата да ви компенсира.
182
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 226 Дори и да е така Сащ винаги излизат прави. Още преди 15г казаха че трябва да направим алтернатива на руския газ, защото сме зависими и могат да ни слагат на колене. Ето че тези дни дойдоха . Какво самти виновни Сащ, че тука предатели 20г неналравиха 100 м трасета за алтернативен газ ? Охльов гледаш пред носа си... за това си толкова беденн.
181
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже, сега разбирам защо са толкова тотално неграмотни управниците ни. Само като чета излиянията на любителите на Кире и осъзнавам че Харвард е един голям въздух под налягане. Хубавото на цялата ситуация е че виждаме нещата такива каквито са, без грим и без маски. И между другото, следващия път като си избирате някой който изглеждал добре за таковане, да знаете че накрая ще бъдете натаковани. Но пък вие за това си ги избрахте!