Путлер, фалит, депресия: Търсенията на руснаците в Google показват, че не са никак щастливи

ЦРУ се опита да се възползва от разочарованието
18 май 2023 19:33, Нели Христова
199
Путлер, фалит, депресия: Търсенията на руснаците в Google показват, че не са никак щастливи
Снимка: БГНЕС

Щастието на руската общественост е спаднало рязко миналата година след нахлуването на родината им в Украйна, според анализ на техните интернет търсения от екип от университета в Кеймбридж.

Изследването също така установява, че търсенията в мрежата, свързани с антивоенни настроения и опозиция срещу президента Путин, са се увеличили в Русия през първите месеци на войната. Броят им е скочил отново, когато неговият режим прибягна до масова военна служба.

Анализът предполага, че до април тази година общественото настроение в Русия е стигнал най-големия си отлив от началото на инвазията през февруари миналата година. През последното десетилетие изглежда, че руснаците са били по-нещастни само по време на най-лошата фаза от COVID кризата в страната през 2021 г.

Резултатите обаче също така показват, че икономическите санкции на Запада са имали ограничен ефект върху руските домакинства, като финансовите притеснения на потребителите изглежда се стабилизират през пролетта на 2022 г.

Анализът разглежда данни, събрани от 2002 г. насам от Google и Yandex, руската търсачка, проследявайки колко често определени думи и фрази се появяват в заявките за търсене. Те включват термини като "депресия" и "безсъние"  за оценка на личното благосъстояние, както и думи като "фалит" и "изгонване", за да се оцени състоянието на финансите на домакинството.

Проучването също така разглежда колко често руснаците търсят термини като "пацифизъм" и "без война", както и фрази срещу Путин – като "Путлер", комбинация от Путин и Хитлер – за да преценят до каква степен те обмислят политическо несъгласие.

Също така част от анализа са търсения на имена на открити критици на Путин, включително Борис Немцов, който беше убит през 2015 г., и Алексей Навални, който многократно е бил затварян и остава в затвора, както и антиавторитарни писатели като Джордж Оруел и Александър Солженицин.

Преди инвазията в Украйна тенденциите в търсенето в мрежата съвпадаха много с данните, публикувани от големи руски социологически организации. От началото на миналата година обаче картината на националните настроения от всеки източник се разминава.

Според руското социологическо проучване рейтингът на популярността на Путин е скочил до 80% по-рано тази година, като удовлетворението от живота според самооценката е близо до рекордно високо ниво. Обратно, данните от търсачките показват, че общественото настроение се влошава, докато търсенията на термини, свързани с "мълчаливото несъгласие", рязко се увеличават.

ЦРУ се опита да се възползва от разочарованието, като стартира нова кампания за вербуване на руски шпиони.

Във видео, публикувано в социалните медии в понеделник, агенцията отправя емоционален призив към руския патриотизъм и достойнство, като предлага на потенциални нови шпиони възможност да се борят срещу "съмнението, липсата на цел и потисничеството", създадено от войната и натиска на Путин несъгласие. Видеото използва реплики от уважавани руски автори, включително Толстой и Достоевски.

Путин не се споменава по име, нито пък Украйна.

Видеото завършва с инструкции как да се свържат с агенцията през портал в тъмната мрежа, наречен Tor, и показва жена, която се свързва с ЦРУ през телефона си, преди да се появи логото на агенцията. Служители на ЦРУ казаха, че видеото няма за цел да подклажда граждански вълнения в Русия, а да насърчава съпротивата срещу Путин сред руснаците, които искат страната да поеме по различен начин.

Д-р Роберто Фокс от университета в Кеймбридж, съавтор на доклада, каза: "Данните от онлайн търсенето са доказали, че са мощен инструмент за извеждане на вярванията и нагласите на националното население. За разлика от данните от социалните медии, онлайн търсенията представляват много по-широка част от населението."

"Търсенията в мрежата се смятат за лични и често отразяват вътрешни мисли и тревоги, които хората не биха искали да покажат. Такива данни дават представа за общественото съзнание в репресивните държави, където истината е скрита от мъгла от страх и дезинформация. Социологическо проучване от агенции в Русия показва, че войната е повишила морала, но нашите изследвания показват, че националното обществено настроение е близо до най-ниското си ниво от десетилетие.

Антивоенните и антирежимните онлайн търсения се увеличиха рязко около съобщенията за мобилизация, като повикването на застаряващи резервисти през май 2022 г. и заповедта за частична мобилизация от миналия септември. Имаше по-малки увеличения в периоди на повишени руски загуби.

Д-р Рула Нези от университета в Съри, друг съавтор на доклада, каза: "Обикновените руснаци са по-склонни да мислят критично за режима и да търсят онлайн опозиционни движения, когато се увеличават шансовете те или техните близки да бъдат изпратени да се бият на фронта."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
3
 
! Отговори
Динев преди 11 месеца
Да си гледат работата ,тясна е им територията,малко са изкопаеми те че ще седна сега да ги съжелявам ох горките,да си работят земята а там всичко пустее ходил съм там по дървените им села с черни пътища с алкохолици и болни бабушки
117
0
 
12
 
! Отговори
cazzo duro преди 11 месеца
Забелязал съм, че ако напишеш ***. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?До дежурните по путин:Момчета, от 120 различни айпита ще вляза и пак ще си оставя коментара. И всеки път като проверявам дали сте ме изтрили, ще слагам минуси на жужи. Така че, ползата от вашата " работа" ще е обратна.Хайде, със здраве. И вземете се разходете малко. Или си намерете свястна работа.
116
1
 
2
 
! Отговори
И Радеф е същият преди 11 месеца
А преди два дена и Лукашенко се върна от оня свят, бил е забелязан в МИЛЕКС 2023
115
3
 
1
 
! Отговори
Анонимka Урсола преди 11 месеца
що за дъно ударихме в БЪЛГАРИЯ, медиите вече се оцапаха яко по кълките!
114
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Време е всички НПО-то и чуждестранното финансиране на български медии да бъде обявено извън Закона.
113
17
 
6
 
! Отговори
Ирония преди 11 месеца
А ние тук се чувстваме чудесно с катастрофи, насилие и безнаказаност..
112
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поредния фейк и понеже е голямо нещастие да живееш в Русия етническите рускоговорящи немци, които са отишли в Германия.с официална покана и са там от 30 години масово се завръщат в Русия. И въобще тенденцията е масово от Европа и Америка да се завръщат. Ако не вярвате, ютуб е фрашкан свидеа, че хората се връщат преди западът окончателно да фалира. Америка е пред дефолт, а срине ли се кравария, ще повлече всичко останало.
111
23
 
8
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 11 месеца
А ние българите сме изключително щастливи, след като членувайки в тези два "братски" съюза, стигнахме състояние на нирвана, като най-болни, най-неграмотни и бедни и първи по смъртност. И, между другото, незнам колко са нещастни руснаците, но храната при тях е достъпна и качествена, а консумативите са стотинки. Писна ми от драскачи, натегачи, които пишат простотии!
110
21
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 11 месеца
След като прочетох заглавието на тая *** статия работата вече ми е ясна на сто процента,сащ им плаща яко на българските "медий" като този *** да плюят само Русия че е лоша а истината в друга изгнилият запад вече фалирал и е в смъртна агония!!!
109
33
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе, как си позволявате - Наркоман Зельо укроп фашистки
108
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Китай помоли западните посолства и международните организации да не използват външните стени на сградите си в Пекин за "политическа пропаганда". Редица западни посолства издигнаха плакати с украинското знаме и надписи на китайски и английски език, призоваващи за подкрепа на Украйна. Преди седмица китайското външно министерство им изпрати уведомление, в което призова да не се допуска "възникване на конфликти между държавите", а също така посочи необходимостта "да се спазват китайските закони и постановления", предаде "Киодо".
107
38
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Либерастите със сигурност не са щастливи.
106
40
 
15
 
! Отговори
МАРИЯ преди 11 месеца
С тая евтина пропаганда само увеличават подкрепата за Русия !
105
39
 
9
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 11 месеца
Не Русия е пред фалит а САЩ. Одобрението за Путин в Русия е 80% . Тези думички са които сте писали ги търсят Американците не Руснаците !
104
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путин е циpкa на газа на Русия!
103
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Значи немат яйцa от щастливи кoкoшки!
102
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Предположението че Русия е феникс е симптом на депресия и признание за упадъка на магучая!
101
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е па руснаците не са про'с'таци и роби като европейците.
100
17
 
7
 
! Отговори
Истина преди 11 месеца
то и ние не сме щастливи, но освен да вземем пуканки и да глеаме театъра на прокуратурата, парламента и останалите политици от 1вия ред няма какво да се направи. Изборите просто ти дават възможност да избереш други лошо актьори, но не може да избереш добри политици защото там честни и почтенни хора няма! Никой уважаващ себе си няма да отиде да стане политик сега, там са само кукли на конци!
99
2
 
6
 
! Отговори
гз преди 11 месеца
търсенето в гугъла показва , че европееца се къпе в злато