Путин: Решението на СССР да прати танкове в Унгария и Чехословакия беше грешка

"Русия никога и никъде не е била колонизатор за разлика от западните страни"
12 сеп 2023 13:16, Елка Василева
597
Путин: Решението на СССР да прати танкове в Унгария и Чехословакия беше грешка
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нарече "грешка" решението на Съветския съюз да изпрати танкове в Унгария и Чехословакия, за да смаже масовите протести по време на Студената война, предаде Ройтерс.

Путин говори на пленарната сесия на Източния икономически форум във Владивосток.

Още по темата
"Това беше грешка", заяви той, отговаряйки на въпрос, свързан с възприемането на Русия като колониална сила заради изпращането на войски в Будапеща през 1956 г. и Прага през 1968 г. Унгарското въстание е потушено от съветските сили и много хора загиват в Будапеща. На Пражката пролет е сложен край, когато съветските войски нахлуват в Чехословакия.

Русия никога и никъде не е била колонизатор за разлика от западните страни, каза Путин. " Сътрудничеството ни винаги е било изграждано на равноправна основа или с желание за помощ и подкрепа"

През 2022 г. Путин изпрати десетки хиляди военни в Украйна, започвайки най-голямата сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Путин нарече днес Аркадий Волож, един от създателите на компанията "Яндекс", "талантлив човек", който има правото да изразява мнението си. Той направи този коментар, след като миналия месец Волож осъди "варварската" инвазия в Украйна.

Президентът увери, че няма да има деприватизации на компании в Русия. По думите му фактът, че прокуратурата работи активно по определени направления, по отделни дружества, не е свързан с никакви решения за отнемане на собственост.

"С вас виждаме как през последните години се промени и продължава да се променя световната икономика, включително и поради факта, че някои страни, на първо място западните, разбира се, собственоръчно разрушават системата на финансовите, търговските и икономическите връзки, която самите те създадоха и изградиха в много отношения", каза президентът, цитиран от ТАСС.

По думите му се ражда нов модел на отношения и интеграция, който вече не обслужва само Запада, а е за цялото човечество, за целия функциониращ и развиващ се многополюсен свят.

Според него Западът се опитва да възпре Китай, но ще се провали, а руско-китайските отношения са на безпрецедентно ниво. Путин каза още, че не очаква значителни промени в отношенията между Русия и САЩ, независимо кой ще бъде следващият американски президент. Руският лидер отбеляза, че мотивите за съдебните дела срещу бившия държавен глава Доналд Тръмп са политически и показват колко "гнила" е американската политическа система. (БТА, Любомир Мартинов)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


597
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
525
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А как Русия стана най-голямата страна в света -като колонизира всички малки страни и народи на изток от Москва Целият Сибир и дори Аляска
524
0
 
1
 
! Отговори
Tank Tiger преди 7 месеца
Това е висша форма на лицемерие! Нападаш суверенна държава, избиваш невинни хора и след това критикуваш системата на СССР , на която и самият Путин е продукт.P.S. За червения колониализъм няма какво да коментираме, самата България все още плаща за това си робско минало.
523
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гнила американска система, тя Руската е по-добра и демократична, мяташ в затвора доживот, ако някой иска да те измести или го самоубиваш.
522
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Комунизма наложен ни на сила от СССР какво е......Имало ли е избори в България ..Не.Тогаеа присъствието на руски войски в България кво е.
521
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Верно ли бе..........А аз си мислех , че живея в СССР .
520
2
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 8 месеца
Какво става с тикток бригадира ДонДон? Скоро не се е показвал с женски обувки и дизайнерски ризки на "фронта". Свършиха рублите ли?
519
1
 
10
 
! Отговори
Нов руски виц преди 8 месеца
гнома бакшиш направо стана смешен. Оня ден разправяше че руската икономика изпреварила германската...
518
1
 
16
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 8 месеца
Лицемерието на путин няма граници.Кой знае кога ли цитираният от него Аркадий Волож ще "скочи" от някой висок прозорец.Путин не прощава критики и русия не даваше и не дава свобода на бившите си подопечни,а сега и на Украйна. Комбинацията путин-русия е вредна за целия свят,но това е вече друга тема.
517
0
 
12
 
! Отговори
XX преди 8 месеца
Това предизвиква само смях ...
516
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Мхм, те в Прага затова горещо любят съветските освободители.
515
2
 
14
 
! Отговори
Недораслия бакшиш преди 8 месеца
откри топлата вода.
514
1
 
12
 
! Отговори
Абе не оставай преди 8 месеца
без лекарства...това е по важно.
513
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ***, "в рушкияПародиен център можеш да намериш други кукувици на приказка" , обидата е признак на безсилие и обидата не отрича фактите, които споменах, мога да изброя поименно фалшификати от историята и да ти дам линкове, факти, доказателства!
512
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пита, трапеза, порти и много други български думи , се срещат и са част от гръция език и турски думи имат в гръцкия език. Как тъй, превели египетските йероглифи от гръцки на древноегипетски, като самия гръцки език е създаден и оформен окончателно едва през 18 век? Много лъжи има в историята, болни хора са си фантазирали, психо болни от грандомания и снобизъм, същите измислиха и "тракизма" през 19 век, лудата спиритоманка Живкова и Ал. Фол!
511
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква "Гърция", като самите гърци започват се заселват от Азия на Балканите едва в най-късните векове и през 18 век създават първата си държава на Пелопонес и са се заселили в най-южните части на Балканите. Гърците са от Азия, родината им е била разположена в днешна Азиатска Турция! И ми е много дивно, как са "превели надписи" от уж гръцки на египетски, като самия гръцки език е създаван от фанариотите, които не са били точно гърци и се оформя през 18 век , съдържа и някои български и турски думи
510
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименКаква "Гърция", като самите гърци започват се заселват от Азия на Балканите едва в най-късните векове и през 18 век създават първата си държава на Пелоонес и са се заселили в най-южните части на Балканите. Гърците са от Азия, родината им е била разположена в днешна Азиатска Турция!
509
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен"Римска империя" никога не е съществувала и мога да го докажа абсолютно на 100%, това е една измислица, за да оправдаят заграбените територии и за да грабят още територии чрез тази измислица, "Римска империя" не е съществувала изобщо някога, измислица на болни хора! Пак повтарям, това са били френски и славянски територии и отделни феодални владения. Франция е заемала почти цяла западна Европа и е граничела със славяните и Русия до Наполеоновите войни!
508
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АнонименАбе я стиг лъжи, може да си пробутваш лъжите на някой профан непознаващ историята, такива държави като Германия, Италия, Австрия, изобщо не са съществували до около 17-18 век, това са били френски територии, славянски и руски територии, също и отделни феодални владения! Швеция и Дания, са германизирани славяни, шведите се заселват в Скандинавия последни, местното население на Скандинавия са славяни, руснаци, финландци, ескимоси(лапландци)! Франция е заемала почти цяла западна Европа
507
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
живелите по време на соца още сме живи да изчакат още малко години че тогава да лъжат.
506
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точен и разумен, както винаги.