Макрон отново заговори за сухопътни операции в Украйна с участието на Запада

Думите му всяха смут сред съюзниците на Париж
Обновена: 17 мар 2024 07:31 | 17 мар 2024 07:30, Камелия Цветанова
570
Макрон отново заговори за сухопътни операции в Украйна с участието на Запада
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон потвърди в интервю, публикувано снощи от вестник „Паризиен“, че сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са необходими "в някакъв момент", предаде Франс прес.

"Може би в даден момент – не го искам, няма да поема инициативата за това – ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили", каза Макрон.

Още по темата

Той е дал това интервю в петък, след завръщането му от Берлин, където се срещна с лидерите на Германия и Полша.

„Силата на Франция е в това, че можем да го направим“, добави президентът.

В германската столица Макрон се срещна с канцлера Олаф Шолц и полския премиер Доналд Туск в демонстрация на единство между трите държави.

Многократните декларации на Макрон, който отказва да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, всяха смут сред съюзниците на Париж начело с Германия и предизвикаха почти единодушното неодобрение на опозицията във Франция, предаде БТА.

В интервюто си за „Паризиен“ президентът отхвърля всякакви разногласия във френско-германския тандем по този въпрос. „Исках да дойда в Германия много бързо, за да не предизвиквам дебат за стратегическите различия, които може да съществуват: те не съществуват“, обяснява Макрон.

"Никога не е имало разногласия между канцлера и мен. Имаме много общи възгледи за целите и ситуацията. Различен е начинът на прилагането им", продължава той, подчертавайки "стратегическата култура" на двете държави.

„Германия има стратегическа култура на голяма предпазливост, на ненамеса и се държи на разстояние от ядрената енергия“, обяснява той. „Модел, който е твърде различен от този на Франция, оборудвана с ядрени оръжия запазила и укрепила професионална армия“, каза отново Макрон.

Френският президент добавя, че се е отказал от пътуване до Киев, за да отиде в Берлин в петък и да се срещне там с Олаф Шолц и Доналд Туск.

Той увери, че ще се срещне с президента Володимир Зеленски в Украйна преди средата на този месец.Това пътуване вече веднъж беше планирано за февруари и след това отложено. Сега Макрон казва, че посещението му ще се състои през следващите седмици.

Той също така подчертава допълващия се характер на помощта, която Франция и Германия могат да предоставят.

"Германия харчи повече от Франция, има повече бюджетно пространство, това е възможност. Франция може да прави неща, които Германия не може", заяви той пред „Паризиен“.

Макрон казва още, че "Не трябва да се оставяме да бъдем сплашени, ние не сме изправени пред велика сила. Русия е средна сила с ядрени оръжия, чийто БВП е много по-нисък от този на европейците, по-нисък от този на Германия, на Франция", подчерта Макрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още по темата: УкрайнаМакрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
424
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някой от пишещите тука обяснил ли си е как *** въглеродни, водородни и кислородни молекули биха могли, като се комбинират случайно, да станат разумни - осъзнати! и след това да използва това усещане, за да придобие вкус към кебапчетата, кюфтетата, таратора?
423
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това за шестата раса е класически пример за идейната деградация на евроатлантическата цивилизация. Хубаво е, че времената се забързаха, за да не се провлачи умирането на тази цивилизация с векове като Римската. Не можете да си ушиете дрехите, които носите на гърба си, а ми говорите за 6-та раса. Да не говорим за електроника, коли и т.н. Мерцедес изнесе производството си в Китай, а вие се възнасяйте, наистина е най-добре
422
3
 
21
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 2 месеца
Войни ще има докато съществуват наивници дето да се водят по лъжливите приказки на разни политици и генерали. Като толкова са се загружили Макрон, Шолц, Урсъла,Зеленски, Байдън , Тагарев и компания да грабват по една пушка и да си уредят среща със Путин , Си и Ким на някоя поляна по техен избор. Да се стрелят един друг докато не си изчистят противоречията помежду си. НАС обикновенните хора да не ни месят в техните си спорове. ЗАЩОТО СЛЕД КАТО ОБЯВЯТ ВОЙНАТА ТОЧНО ТЕЗИ СЕ КРИЯТ В МИША ДУПКА....
421
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съвременният човек, човекът от бялата раса, като отиде в другия свят, нищо не помни. Човекът от новата шеста раса, когато идва на Земята всичко ще помни. Този общ ход на процеса, въобще, не може да бъде ускорен, защото има много хора, които са закъснели в своето развитие. Закъснелите ще останат за друга вълна. Едни ще се качат на последния параход, останалите ще чакат за другия параход.
420
4
 
20
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Имаме си приказка за стомната с вода и третия път.Първия път заради Фридрих Велики Мечката върша 50 години из Европа Жертви паднаха Полша и Финландия под нейна власт и над половин милион французи при похода на Наполеон в Русия,а казаците си пояха конете в Сена.Вторият път Източна Европа и Прибалтика бяха 45 години под властта на Мечока.Не е добре Мечката да се ръчка трети път,че може и да. не излезе от Европа поне век.Папата го каза - незабавен мир..
419
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нов Език: "-Ооо, флавилна грухталност... твоите микторации за мен са като плърдлени геблеточици по лъргедна пчела. Моля те, о, група - о, мое фунтиуще търлингдроме. И хупшожно ме подрангли с къдравите си биндълуърдли, че инак ти раздирам гоберизрастъците със собствените си блърдлекрунчеони шъ видиш ти! "
418
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво толкова ви е направила Русия на вас? Може би Украйна не провеждаше етническо прочистване на руснаци на територията си? Може би не забраниха руския език в Украйна? Може би не обстрелваше украинската армия Луганск и Донецк с ракети? И защо да не може една област населена с еднородно етническо население да реши сама съдбата си? Украйна е нужна на едната и на другата империи. А какво е нужно на украинците-война?!
417
4
 
14
 
! Отговори
Генерал Колев преди 2 месеца
Най-вероятно е ЕС войски да влязат в Украйна ако има военен преврат срещу Зеленски за да го задържат на власт след като путин вземе и Одеса и спре достъпа на Украйна до морето и тегли новата граница.
416
15
 
2
 
! Отговори
кратко и ясно преди 2 месеца
Блумбърг: за 2 дни Украйна унищожи 12% от всички производствени нефтени мощности на Русия, а в следващите два дни унищожи още 8%. Общо 20% за по-малко от седмица.
415
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макрон най накрая прогледна.Ама защо не го направи 2021/22г.Лилипутин го водеше за носа и бая го баламосваше.
414
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В името на екологията можете ли да накарате една индийка, африканка, арабка, латиноамериканка или един Илон Мъск да се ограничи с 2 деца в семейството, а с едно, а с нито едно подобно на много българи?! Излишните хора ги убиваме, нали?!
413
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В момента войната се води по въздуха, проводниците и жиците със скорост на честотата 5G по компютрите и телефоните!
412
0
 
12
 
! Отговори
Бахамата преди 2 месеца
Според ведите спането с възрастни жени измуква жизнените и психични сили на младия мъж. Подробно е описано в древната книга Градината на ароматите.
411
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъй като всичко се върши я името на екологията пак да питам: На всеки убит руснак колко новородени индийчета или африканчета се падат?
410
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 415. Аз не го разбирам много добре. Какво може да имат цветнокожите французи срещу руснаците? Едва ли ги боли за поражението на Наполеон.
409
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали е сигурен, че го иска?
408
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние много добре разбираме, че цветнокожите французи ще се борят с кеф срещу руснаците, но дават ли си сметка белите европейци, че руснаците са част от тяхната раса и тяхната религия? Бялата раса героично умира жертвайки се в името на смесената раса и явно по-вкоренените от Християнството други религии. Да питам само:КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ? След като се смесят расите може би няма да воюват?! Вземете Либерия: дошлите от САЩ цивилизовани афроамериканци превръщат африканските си събратя в роби.
407
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Диана: Ако бяхме по - мъдри преди 15 - 20 години и вместо да си прикрепим Българският Лев към Еврото, го бяхме прикрепили към Долара - Примерно един Лев да е равен на един Долар, то Сега щяхме да си имаме стабилна Българска Валута и никой нямаше да ни кара да си изхвърлим Лева като символ за търговски обмен в България и да приемаме Долара! Но за това си трябва Мислещи за Родината - за запазване на Българските Символи - Знаме, Герб, Лев и името България, а не парични вaгабoнти!
406
2
 
3
 
! Отговори
Говедовъд преди 2 месеца
До Кравар ЕвроатлантикМакрон главата не го слуша,ти искаш Путин да го слуша....
405
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Диана: Не забравяйте, че тази планета не е модел за рационална мисъл и онова, което се счита за здрав разум тук, кара останалата част на вселената да настръхва.