Макрон отново заговори за сухопътни операции в Украйна с участието на Запада

Думите му всяха смут сред съюзниците на Париж
Обновена: 17 мар 2024 07:31 | 17 мар 2024 07:30, Камелия Цветанова
570
Макрон отново заговори за сухопътни операции в Украйна с участието на Запада
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон потвърди в интервю, публикувано снощи от вестник „Паризиен“, че сухопътни операции в Украйна с участието на Запада може би ще са необходими "в някакъв момент", предаде Франс прес.

"Може би в даден момент – не го искам, няма да поема инициативата за това – ще се наложи да има операции на терен, каквито и да са те, за да се противопоставим на руските сили", каза Макрон.

Още по темата

Той е дал това интервю в петък, след завръщането му от Берлин, където се срещна с лидерите на Германия и Полша.

„Силата на Франция е в това, че можем да го направим“, добави президентът.

В германската столица Макрон се срещна с канцлера Олаф Шолц и полския премиер Доналд Туск в демонстрация на единство между трите държави.

Многократните декларации на Макрон, който отказва да изключи изпращането на сухопътни войски в Украйна, всяха смут сред съюзниците на Париж начело с Германия и предизвикаха почти единодушното неодобрение на опозицията във Франция, предаде БТА.

В интервюто си за „Паризиен“ президентът отхвърля всякакви разногласия във френско-германския тандем по този въпрос. „Исках да дойда в Германия много бързо, за да не предизвиквам дебат за стратегическите различия, които може да съществуват: те не съществуват“, обяснява Макрон.

"Никога не е имало разногласия между канцлера и мен. Имаме много общи възгледи за целите и ситуацията. Различен е начинът на прилагането им", продължава той, подчертавайки "стратегическата култура" на двете държави.

„Германия има стратегическа култура на голяма предпазливост, на ненамеса и се държи на разстояние от ядрената енергия“, обяснява той. „Модел, който е твърде различен от този на Франция, оборудвана с ядрени оръжия запазила и укрепила професионална армия“, каза отново Макрон.

Френският президент добавя, че се е отказал от пътуване до Киев, за да отиде в Берлин в петък и да се срещне там с Олаф Шолц и Доналд Туск.

Той увери, че ще се срещне с президента Володимир Зеленски в Украйна преди средата на този месец.Това пътуване вече веднъж беше планирано за февруари и след това отложено. Сега Макрон казва, че посещението му ще се състои през следващите седмици.

Той също така подчертава допълващия се характер на помощта, която Франция и Германия могат да предоставят.

"Германия харчи повече от Франция, има повече бюджетно пространство, това е възможност. Франция може да прави неща, които Германия не може", заяви той пред „Паризиен“.

Макрон казва още, че "Не трябва да се оставяме да бъдем сплашени, ние не сме изправени пред велика сила. Русия е средна сила с ядрени оръжия, чийто БВП е много по-нисък от този на европейците, по-нисък от този на Германия, на Франция", подчерта Макрон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още по темата: УкрайнаМакрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
404
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не забравяйте, че ние Българите сме по-стари от библията, по-мъдри от корана и помним времето когато динозаврите пълзяха по плаца и викаха уволнение.
403
3
 
1
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Анонимен416 Ето защо не трябва да се отвращаваме, да мразим - да тровим себе си! Трябва да запретнем ръкави и пресушим това блато, което не само смърди, но и носи толкова много болести и на тялото и на душата и на сърцата ни..БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА! Никой никога повече не трябва да гласува за БСП - престанете да си ИГРАЕТЕ, това не е ИГРА, това е ЖИВОТА НИ, ЖИВОТА на НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ, НА ВСИЧКИ /вкл. и на тези не.г.одни.ци! - те стават такива точно защото ние ги оставаме да станат/
402
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Диана... И ето Диана: "Вярата" дава устойчивост и убива унинието. "Енергията" прогонва изкушенията и прави човека способен да помага. "Бдителността" пази Свободата на Духа и дава тишина на целия "Вътрешен живот". "Съсредоточаването" ражда сигурност на постъпките, речта и мисълта. "Мъдростта" разкрива на Духа вътрешните бездни!
401
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Кравар Евроатлантик Така е!...Защото нищо не разбира...Там са на първосигнално общуване, явно...Такива сложни думички и интриги са извън обсега им...
400
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Анонимен419 Това не се отнася до ятото, значи...
399
0
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Анонимен417 Ако не бяха руснаците, французите отдавна да са немска колония...Макар че, ако цапа *** и мирише, но голямата тежест на войната се пое от Русия и това си е факт - Лондон успя да включи САЩ във войната доста късно, което най-вероятно би било фатално ако не беше отворен Източния фронт...Погледнато реално обаче, една такава германска империя едва ли би просъществувала дълго, особено ако военните действия се прехвърлеха в САЩ, но каквото-такова..
398
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Човекът е ангел с едно крило. Ако хората не се прегърнат, няма да полетят...."
397
11
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 месеца
Като Макрон говори, Кремъл мълчи и слуша.
396
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Когато отвратените се отдръпнат от политиката, остават отвратителлните". Партии от Баджанаци! Партии от Баджанаци! Партии от Баджанаци!
395
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашият нов девиз е "Съединените щати правят силата". Промяната ще върне в Конституцията и химна уточнението: "САЩ са с нас във мир и в бой. Партии велики водят нашият по-беден строй."
394
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние сме Запад и НАТО! Всички до 60 г отиваме! Свобода или cмъpт юнашка! От друга страна, наведена глава, сабя я не сече! Русофилите ша свалят кюлoтите! Право на избор!
393
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Действия: Дествахме: 500 години с разсъбути пoтуpи и със смеещи се дyyпенца към османците! 45 години с разсъбути пoтypи от комунистите и дyyпeнца с отворени очи към Москва. 35 години с разсъбyти от чалгата пoтypи и танцуващи дуyпeнца с отворени очи към Москва, Истамбул, Китай и целия останал свят, в зависимост от каква статия четеме!
392
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макрон няма да нападне пръв Русия, а някой от Малчовците в НАТО ще бъде инициаторът на войната. Най-подходящ е Тагаренко да обяви война на Русия, а Макрон и останалите Големи ще се присъединят, за да защитят Тагаренко.
391
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макрон е нашият Медведев. Лошото ченге на Запада. Ще го спираме да не направи някоя беля, както Путин удържа Медведев да не нападне с ядрено оръжие Запада.
390
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
>>> Едва сега загряха, че е прoстотия. Което правим с продажбите. За руснаците не ме е грижа. - Да ядат и пият и пиздят на воля. - Но тези дето ни стрижат със земи от стари ТКЗС -та и бизнес от юг - от анадола, ми смъкнага гащиризонитете в гьола!
389
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая френска кадъна ще я скалпират на първо място самите французи, които за нищо на света няма да ходят да се бият. Опасността е, ако Тагаренко остане министър, по заповед на евреина Ротшилд да изпрати арийците хетите ( българите) като пушечно месо. Тогава щем не щем ще хващаме пушкалата и сопите и ще свалим натресеното ни антибългарско правителство.
388
0
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
До Веселинъ 7112136860 Прав си! Съединението прави силата, значи!...Тази вътрешна агресия трябва да се излее някъде, значи - явно доста европейци и особено политици по високите етажи не могат да я овладеят в себе си, все някой друг им е виновен за всичко...Така наистина е по-лесно, методът е доказан от цялата човешка история - убиваш другия, убиват те тебе и...всичко е ясно и чисто...мир и спокойствие, значи...
387
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 407. И още тези пътища, електроцентрали, язовири които и сега ползваш са се строили при социализма не със лежане на някоя кълка.
386
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 407. Какво ни обещава Путин незнам, никъде не се говори. Но какво ни обещава Макрон в замяна на нашата кръв по украинския фронт -още и още мигранти. В замяна на всеки българин умрял за чужди интереси по 100 мигранта
385
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Страна по-малка от човешки длани. Разположена нещастно насред път. Разкошни планини, реки, поляни, но уязвима като слънчевия сплит. Земя населена с българи и турци, със цингурели, арменци и руснаци. Тук-там британци, европейци. Куптурни, мирни хора, тук таме диваци. Изкупихме половината България - изфука се пияният братушка - а другата половина - ако сварим, че вече на мигранти е на мушката. И вдигна се до бога олелия - По медии и в парламента даже. >>>