Гняв и скръб в Русия: Как ще реагира Кремъл на терористичната атака?

Петъчната кървава баня превърна концертна зала в ад
26 мар 2024 22:10, Нели Христова
235
Гняв и скръб в Русия: Как ще реагира Кремъл на терористичната атака?
Снимка: БГНЕС

Московският булевард "Нов Арбат" е облицован с някои от най-големите видеоекрани в Русия. Днес всички те показват едно и също гигантско изображение: горяща свещ и руската дума "Скорбим" ("Ние скърбим").

Русия скърби за жертвите на клането в Crocus City Hall. Няма окончателен брой на загиналите. Издирването на телата продължава.

В цялата страна руският трикольор се вее наполовина, развлекателните и спортни събития са отменени, телевизионните говорители са облечени в черно.

Може да не е в центъра на Москва, но Crocus City Hall е една от най-известните музикални зали в Русия.

Петъчната кървава баня превърна концертна зала от ада. Нападателите са убивали не само с куршуми, но и с огън. Те запалиха сградата и създадоха огнен ад. Видео, разпространено от Следствения комитет на Русия, показва, че покривът се е срутил. Метални греди също.

Пред сградата все още има полицейски ленти. От мястото, където стоя, виждам една-единствена изгоряла част от развлекателния комплекс. Това е намек за опустошението вътре.

Хората се редят на опашка, за да положат цветя в импровизиран храм на жертвите на жестокостта. Планината от трибути става все по-голяма. Освен че оставят тук рози и карамфили, посетителите поставят кукли и меки играчки върху цветята. Сред загиналите има деца.

Хората също оставят съобщения. Едно от тях е адресирано към нападателите:

"Ти си измет. Никога няма да ти простим."

Сред тълпата има смесица от скръб и гняв.

"Силно боли", казва Татяна, която е донесла цветя, за да ги остави тук. "Душата ми плаче. Русия плаче. Толкова много млади хора бяха убити. Имам чувството, че собствените ми деца са загинали."

"Беше голям шок", казва Роман. "Живея наблизо и видях какво се случи от прозореца си. Това е ужасно и голяма трагедия."

"Който и да го направи, те не са хора. Те са наши врагове", казва пенсионер на име Евгений. "Мисля, че трябва да отменим мораториума върху смъртното наказание. Поне за терористите."

Четирима заподозрени са обвинени в извършване на терористични актове за предполагаемата им роля в стрелбата и са осъдени да останат в ареста за два месеца.

Те са идентифицирани като Далерджон Баротович Мирзоев, Сайдакрами Муродали Рачабализода, Шамсидин Фаридуни и Мухаммадсобир Файзов в официалния канал на московските съдилища в Telegram.

Съобщава се, че Мирзоев, таджикски гражданин, се е признал за виновен по всички обвинения.

Групировката "Ислямска държава" твърди, че стои зад масовата стрелба в Crocus City Hall. Тя пусна графични изображения на вилнещите нападатели. Американски служители заявиха, че нямат причина да се съмняват в това твърдение за отговорност.

Реакцията в Русия беше много различна.

Руски официални лица пропагандират идеята, че по някакъв начин Украйна стои зад бруталната атака.

В телевизионното си обръщение в събота руският президент Владимир Путин заяви, че четиримата стрелци са били арестувани при опит да избягат в Украйна. Той твърди, че "им е бил подготвен прозорец от украинската страна за преминаване на границата".

Киев отхвърли подобни предложения. Това не попречи на прокремълските коментатори да повторят твърденията за украинска връзка.

Проправителственият вестник "Московский комсомолец" публикува на сайта си яростно антиукраинско мнение. Озаглавена "Украйна трябва да бъде обявена за терористична държава", статията стига до следното заключение: "Време е да унищожим режима в Киев… цялата тази банда трябва да умре. Русия има ресурсите да направи това."

Което повдига ключов въпрос. Как ще реагира Кремъл на тази опустошителна атака? Планира ли руското ръководство да използва случилото се в Crocus City Hall, за да оправдае възможна по-нататъшна ескалация на войната на Русия в Украйна?

Стив Розенберг, BBC

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
8
 
5
 
! Отговори
112 преди 1 месец
ФСБ са организатори, ръководители, вдъхновител и извършители на атентата. Онези неграмотни бръснари-таджики нямат нищо общо.
157
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За неразбралите "Кремъл", каквото и да значи това в главите на използващите този изказ, реагира още след Беслан и затвърди с Норд Ост. Останалите действия се предприемат от различните силови служби. И нещо дочух, че реакцията вече е с реални резултати.
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Въпроси? Това няма нищо общо с истината. Краварска опорка. Но даже и да допуснем, че ИД стои зад атентата, пак САЩ и сателитите им са виновни, понеже те ги създадоха. Така че да се стягат. Ще има ,,Империята отвръща на удара"
155
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако знаеха руснаците в Украйна колко гняв и скръб има... Но не ги ин интересува.
154
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Въпроси?Трагедията е голяма, но още по-голяма трагедия е, че в България русофилите са повече от родолюбците. И освен това масово са като коне с капаци, рядко субективни индивиди. Русия, та Русия. Но обзавеждането вкъщи е западно, автомобилът също. А тези, които могат да си позволят почивки, не ходят в Русия, а в Гърция, някои в Испания и т.н. но не и при любимите си братушки.
153
5
 
9
 
! Отговори
Въпроси? преди 1 месец
Интересен ми е менението на русофилите за тоя атента. За това, че Путин е бил предупреден за предстоящ такъв и се е присмял даже - има видео на това в нета. За това, че службите не си мърдат пръста 55 мин, въпреки че са моглида реагират много, много по-бързо. За бездействието на полицията в самата зала?
152
2
 
7
 
! Отговори
Не преди 1 месец
знам точно кой, дали украинци или друг, но ще си плати! Отговорът на РФ ще e жесток. Нека никой не се съмнява.
151
7
 
5
 
! Отговори
НЯМА СВЕЩИ... преди 1 месец
Молете се на АЛЛАХА--- басмачите от ИДИЛ, няма да простят на никого от руските велможи на соца.
150
8
 
11
 
! Отговори
Ddd преди 1 месец
Интересно защо Русия не скърби за хилядате войници, които загиват всеки ден на фронта. Явно пропагандата на пу.тя работи доста добре.
149
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ушанкиттее почнаха собствения си народ да гърмят. Обаче таджиките ще ги оправят, после Китай и да се свършва с това зло, наречено русия
148
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаете ли че Столтенберг е бил премиер на Норвегия.
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С призовки ще реагира
146
3
 
3
 
! Отговори
Ицо Хазара преди 1 месец
До Анонимен, "Кървавия Кремъл" има враг - ЮДЕЙСКИЯ ЗАПАД и местните мародери.
145
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брайвик изби също много хора 160 и службите не са реагирали. Норвежкото правителство виновно ли е .
144
4
 
4
 
! Отговори
Буда нудиста преди 1 месец
До Анонимен- ислямът е крипто-юдаизъм. Зеленски и Майдански знаят.
143
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може ИСЛЯМА да е извършител но той има поръчител по големия брат
142
14
 
6
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 месец
Само не ми стана ясно как терористите стреляха и вилняха 1 час в залата и спец. частите не дойдоха и ги оставиха да избият 200 човека и дори ги оставиха да избягат след това? Ако беше в америка SWAT щяха да са там след 15мин. и да избият терористите на място. Явно руските спец части стоят зад атентата. Друго обяснение не виждам.
141
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още много гняв и скръб ще сполетят братята руснаци. И така ще бъде докато не осъзнаят най-после от къде идват и ще идват бедите им. Докато кремълският фашизоид се крие в бункера си, а праща на смърт стотици хиляди руснаци, ще има още много гняв и скръб. Фашизоидът отвори кутията на Пандора. Светът е настръхнал срещу кървавия режим в кремъл. Хорасан е само капка в морето.
140
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами подскажете им от вашата медия как да реагират, оти сте мноо умни шопе.
139
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В-са "Как ще реагира" да не би да предполага или изисква нов атентат? Какво всъщност иска този?!