Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"

Той обаче прзина, че част от собствените му сили също са "изчерпани".
Обновена: 21 апр 2024 19:57 | 21 апр 2024 19:04, Нели Христова
225
Зеленски: Помощта от САЩ ще покаже на Русия, че Украйна не е "втори Афганистан"
Снимка: БГНЕС

Решението на Камарата на представителите на САЩ да предостави дълго отлагана помощ за Украйна показва, че страната няма да стане "втори Афганистан, изтъкна президентът Володимир Зеленски.

В събота Камарата на представителите одобри пакет от 61 млрд долара военна и икономическа помощ за Украйна, която се ори срещу инвазията на Русия.

"Тази помощ ще засили Украйна и ще изпрати на Кремъл мощен сигнал, че това няма да бъде вторият Афганистан", каза Зеленски в интервю за програмата "Meet the Press" на американската телевизия NBC. "САЩ ще останат с Украйна, ще защитят украинците и... ще защитят демокрацията в света", добави той.

Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война, при който САЩ финансираха и въоръжаваха муджахидини, които прогониха руските сили десетилетие по-късно. След това Афганистан изпадна в гражданска война и скоро твърдолинейните талибани поеха властта, управлявайки страната от 1996 г. до 2001 г. През същата година решението им да позволят на джихадистката групировка "Ал Кайда" да ударят САЩ с атентатите от 11 септември принудиха Вашингтон да нападне страната.

Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта.

Зеленски каза, че част от собствените му сили също са "изчерпани".

"Трябва да ги заменим. Но тези нови бригади трябва да имат снаряжение. Наистина трябва да стигнем до крайната точка. Ние искаме да направим нещата възможно най-бързо, така че да получим осезаема помощ за войниците на фронтовата линия възможно най-скоро. Не след още шест месеца", каза още Зеленски пред Meet the Press.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Още от Русия
Навалная за българските шпиони във Великобритания: Путин води война в сърцето на Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
До 167 Анонимен преди 1 седмица
Научи най сетне правопис и граматика, чобанин!
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски това, зеленски онова. Разбрахме, че е много зелен. Не може да говори без сценарист и режисьор и суфльор.
195
2
 
5
 
! Отговори
Ха така преди 1 седмица
Бързата защото закъснявам с изтеглянето.Не се ли учудваш че когато американците влязоха в Афганистан изметоха талибаните за две седмици.Но разбраха че нито руснаците направиха комунизъм там, нито американците подобие на демокрация при тия *** ще стане.Мисия невъзможна.Но преди да си тръгнат им сринаха пещерата тора бора с дълбочинна бомба
194
7
 
12
 
! Отговори
СС,С преди 1 седмица
Пропилени,долари,. ,на,вятъра,. Специалната,военна,операция,върви,,,по,план,,не,малка,част,от,Украина,. е,РУСКА,,. Слава,,,,РОССИЯ,,,не,воювайте,с,руснаци,губите,
193
2
 
5
 
! Отговори
203 преди 1 седмица
Да, договорено беше при Тръмп. Но как стана изтеглянето, това е въпросът. Как стана че талибаните след 2 часа взеха властта, за сведение при ссср, талибаните виюваха още 3 години след изтеглянето им
192
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Болни хора не трябва да се допускат в политиката
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Болни хора не трябва да се допускатВ политиката
190
2
 
10
 
! Отговори
Напред на нож преди 1 седмица
Ура, пари има. Войната продължава. За мир никой не говори, нито в САЩ, нито в ЕС.
189
15
 
8
 
! Отговори
Ха така преди 1 седмица
И защо нито един русофил не споменава че изтеглянето на САЩ от Афганистан бе договорено с талибаните още при Тръмп, а не да ръсят русофилски лъжи.И това всеки може да го провери
188
22
 
6
 
! Отговори
Ха така преди 1 седмица
Имам един фасулски въпрос с понижена трудност към всички червени плъхове.Могат ли да посочат поне една страна която е била под руския ботуш, освободила се е и да желае пак да се върне под ботуша.Май само нашата пета проруска колона иска да ни върне там.И защо през соца въстанаха всички страни от соц.затвора срещу червената феодална империя и само ние бяхме с руския нашественици.И защо беларусите са беларуси, а не руснаци а украинците трябвало да бъдат руснаци.*** въпрос за червени зомбирани крат
187
4
 
25
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
Зеления НАРКОМАН не разбра, че Украйна ще бъде сравнена със земята.
186
5
 
33
 
! Отговори
Вимпел преди 1 седмица
Стига занимавахте хората с този украински наркоман ,само помощи иска нали е много отворен,чичо Вова няма ли да го приключиш наркоман???
185
0
 
10
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Научете се да наблюдавате и разсъждавате върху "хората" в масовото пространство и ще останете изненадани от интелекта и възпитанието и развитието. Пълни дисконтрастове и умствено извращение шокови състояния всякакви може да получите. Тогава ще разберете,че спасение няма. Простотията е най-заразният вирус без лечение. Прихваща се лесно защото е лесно ум не се иска.
184
0
 
6
 
! Отговори
Към 200 преди 1 седмица
Цивилизация срещу туземец е трудно работа когато уж твой от цивилизацията ти налага "хора" от първобитният строй за господари. Как да станат нещата ......От тогава до сега вижте как "умните" стават по-умни да ги учат интегрираните от м*****та си......и т.н. Пак казвам, че всичко е твърде извратено и изпростяло без чувство за принадлежност и без адекватни знания в главата. Важното е да си празна глава напълнена с микс от извратена простотия и самочувствие до безбожие.
183
5
 
27
 
! Отговори
Учете история !!! преди 1 седмица
Цитат....."Съветският съюз нахлу в Афганистан през 1979 г., разпалвайки бунт от епохата на Студената война" ...глупости. Истината е че те отиват да помагат на просъветското правителство на Авганистан да потуши бунта и наложи социализама в Авганистан. Цитат.. "Близо 20 години по-късно САЩ се изтеглиха от Афганистан, оставяйки афганистанската армия в немощно състояние, за да вземат талибаните отново властта."...глупости.САЩ позорно побегнаха,осъзнавайки пълната си неспособност да установят контрол
182
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Афганистан са наредени в Германия. Украйна и питомното от България и т.н. от региона никой не го иска. Някога мислиха, че ядем доматите с колците, а се оказа, че "умните" са с интелект на животни от първобитният строй. Твърде извратено е всичко. Някой изпусна лошо не само престъпниците ами и лудите.
181
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украинците не разбират ли че Запада и САЩ ги използват за интересите си. Това е много долно и антиукраинско.
180
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Трудна работа. В готварските предавания гъркиня или смес с немско готви банички със кайма и казва, че е китайски вкус от Африка със супа от кокос със каквото падне вътре. Гърция и кухня? Европейска храна??? Къде в Африка е имало пшеница и крави??? Ами те богати били ние България и Украйна какво ли разбираме от насаждения и банички с пълнеж???? Гърция само африканска храна ядат от нашият край. Твърде извратено е всичко. Масова лудост има навсякъде и доста прости хора. Гледаш човек ама дали?????
179
4
 
16
 
! Отговори
чичо скруч преди 1 седмица
Ей ***, американската помощ значи, че ще умират още украинци, по-големия проблем е че ти няма да си един от тях. Но Хората ще се усетят и ще те очистят, дано да е по скоро.
178
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До долния. Ако не е помощ а заем тежко ни и горко щото ние ще го връщаме особено ако сме гаранти ??Ние сме по *** от укрите.