Руски зам.-министър на отбраната е задържан за корупция

Тимур Иванов е експерт в кибернетиката и ядрената индустрия
24 апр 2024 07:39, Елка Василева
14
Руски зам.-министър на отбраната е задържан за корупция
Снимка: архив, БГНЕС

Руски заместник-министър на отбраната бе задържан по подозрение във взимане на подкуп, заяви руският Следствен комитет, цитиран от Ройтерс.

В кратко изявление на Следствения комитет в комуникационното приложение "Телеграм" се казва, че Тимур Иванов е задържан и че по подозренията в корупция тече разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че за задържането на Иванов е докладвано на руския президент Владимир Путин, съобщават руски новинарски агенции. Министърът на отбраната Сергей Шойгу е бил уведомен предварително за ареста, каза още Песков.

Според списание "Форбс" Иванов, който е експерт по въпросите на кибернетиката и ядрената индустрия, е един от най-богатите хора в руските структури в сферата на сигурността.

Закононарушението, за което е заподозрян Иванов, се наказва с голяма глоба или с до над десет години затвор, в зависимост от конкретиката на извършеното деяние.

Срещу Тимур Иванов действат санкции на Европейския съюз в качеството му на високопоставен чиновник на министерството на отбраната, който отговаря за изграждането на военни инсталации.

Фондът за борба с корупцията, създаден от покойния опозиционен лидер Алексей Навални, публикува разследване за Иванов през 2022 г., отбелязва Франс прес. Съгласно това разследване заместник-министърът се е облагодетелствал от строителни проекти в украинския град Мариупол, който бе превзет от руските сили след продължила няколко месеца обсада. Според разследването на организацията, забранена в Русия за "екстремизъм", Иванов се е развел със съпругата си, за да може да заобиколи санкциите на ЕС.

"Днес е хубав ден", заяви в социалните мрежи Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията. Подобна на повечето видни представители на опозицията, Певчих е принудена да живее в изгнание, за да не бъде застигната от репресиите на Кремъл, отбелязва АФП.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в Русия и Турция корупцията е повече даже от България, много повече, на всички нива и затова в Русия и Турция стандартът на живот е вече много по-нисък от БГ
10
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е слушал, за това са го арестували, иначе в Рашя, всичко е корупция. Даже повече и от България.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Матушка воюва с цял свят,а всъщност е предадена отвътре.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Истината е, че точно либерастията у нас още живее в соца. Привиждат им се комунисти на всяка крачка, Русия е безнадеждно фалирала, Путин е агресор и не знам дали още има такова, но ако да, с радост биха се информирали и вярвали само на радио свободна европа и дойче веле. Но искат като по соца безплатно образование и здравеопазване, че скъпи им се видят по капитализЪма.
7
7
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Русия е истинска държава, там няма не досегаеми ако крадеш..... А в колонията е друго.
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ
5
3
 
4
 
! Отговори
Чери00 преди 1 седмица
Ще задържат, това не е демократична България да те повишат за корупция! Абе "няма" ДЕМОКРАЦИЯ!!!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако ще цялото оръжие на света да им пратите, няма да се докопате до желания от вас резултат!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Тагаренко у нас ?
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Урсула крадна милиарди от вакцини и бомби за Окрайна :)))
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нека им! А у нас корупция няма и не може да има. Ние сме в Ес и у нас всички са честни, добри и с горди и високо вдигнати чела, а на лицата ни е изписана святост.