Русия и Украйна си размениха по 90 военнопленници

Това е станало с посредничеството на ОАЕ
26 юни 2024 08:33, Елка Василева
19
Русия и Украйна си размениха по 90 военнопленници
Снимка: архив, БГНЕС

Русия съобщи, че е разменила 90 украински военнопленници, които е държала, срещу 90 руски военни, държани от Украйна, с посредничеството на Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде Франс прес.

"В резултат на преговори 90 руски военнослужещи, които се намираха в смъртна опасност в плен, бяха репатрирани от територията, контролирана от киевския режим", съобщи руското министерство на отбраната в "Телеграм".

"В замяна на това бяха предадени 90 военнопленници от Въоръжените сили на Украйна", добави министерството, като уточни, че размяната е била извършена с "хуманитарното посредничество" на ОАЕ.

Освободените руски военнопленници са откарани в Москва, където ще им бъдат извършени медицински прегледи, съобщи министерството, цитирано от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди за размяната в канала си в "Телеграм", предаде агенция Укринформ.

"У дома не е просто дума. Домът означава Украйна. Днес още 90 наши бойци се завърнаха у дома от руски плен. Воини от Националната гвардия, Военноморските сили, Въоръжените сили, Силите за териториална отбрана, Службата за гранична охрана. Тези, които защитаваха Мариупол. Тези, които защитаваха атомната електроцентрала в Чернобил. Тези, които бяха на Херсонско, Донецко, Харковско, Запорожско и Луганско направление", написа Зеленски.

Той добави, че Украйна помни всички свои войници в руски плен.

"Продължаваме работата си за освобождаването на всички. Търсим истината за всеки, който може да е пленен от врага. Благодаря на нашия екип, който работеше по размяната: Буданов, Ермак, Малюк, Клименко и Любинец", заяви Зеленски.

Той също така благодари на всички партньори на Украйна, които помагат, "включително на ОАЕ, за съдействието им за освобождаването на нашите хора".

"Заедно можем да постигнем и най-трудното", каза Зеленски.

Последният голям обмен между враждуващите страни беше през февруари, когато те размениха по 100 пленници от всяка страна.

ОАЕ също така посредничат при връщането на украински деца в страната им от Русия.

От началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Русия и Украйна са разменили стотици военнопленници и редовно разменят телата на убити войници, посчва АФП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Русия
Русия: Ако Западът подцени решимостта ни, ще има фатални последици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
Путин търси да размени досегашното средство за разширение на аналната му халка, за някое по-голямо. А околните му искат да разменят столчето му за ковчег. Скоро - посинял и студен тоз рашки вожд
18
0
 
0
 
! Отговори
Фейк преди 1 ден
Това е фейк и няма как да е вярно, защото руснаците никога не се предават в плен
17
0
 
0
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 дни
Единствената проява на хуманност в тази безчовечна война.Дано по-скоро приключи,въпреки нежеланието на воюващите страни.
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Украйна е аут от Европейското. Европейци, не ги пуснаха да продължат, защото мястото им е в окопите.
15
2
 
3
 
! Отговори
Зизи преди 2 дни
Ватнните пленници били в смъртна опасност ха ха ха. А украинските?
14
1
 
6
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 2 дни
Ако имаха достатъчно акъл, не пленници, ами войната щяха да спрат и да натрият носовете на целият американски и европейски западен п еде растки свят. Онези щяха да гледат като н ас рани. Те не, че и сега не са, де. Крахът на ЕС и еврото идва с пълна сила. След като еврото се срине, ще го последва и доларът, като при него читуацията ще е направо умопомрачителна. Даже и самите американци не знаят какъв х ой ги чака. Направили са си някакви сметки, ама китайците са им продали кофти калкулатори ЛОЛ
13
1
 
4
 
! Отговори
Кочинос преди 2 дни
Това са били последните 90 пленници,пожелали да се върнат в украинската ***.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да бе, виж какво искат хитрягите - руски деца от Донецка и Луганска републики да бъдат изпратени в западнаЛА Украйна и да стават еничари, като поотраснат, да колят бащите си. Само че, нема да ви мине номера, баце.
11
4
 
5
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 дни
Пералните на снимката са лека подигравка със стандарта на живот на руснака, браво.
10
1
 
7
 
! Отговори
Последният украинец преди 2 дни
Наглите украинци винаги са били третирани като кр.у.ви За тях се казва ,вие хубаво ще ги приберете, ама как ще се отървете после..., Преди няколко часа Остин се е обадил на руския си колега да го умилостиви, явно са наясно какво ги чака заради Севастопол. Късно е,
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 7 Намерихте ли вече снимки от мястото на катастрофата показващи десетки тела или още ги правят в КГБ?
8
2
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 2 дни
Горките крепостни - тъкмо бяха успяли да избягат от ада и ги третираха като ХОРА, и сега хайде пак обратно.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На тия не успяха да им свалят самолета. Каква загуба за Зеленски.
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Надявам се, че украинците са скопили руските зомбита. Размножаването им е заплаха за човечеството.
5
3
 
11
 
! Отговори
до пияница мистик преди 2 дни
Виждаме само напудреното изказване на Украинските ***.
4
3
 
14
 
! Отговори
До пияница мистик преди 2 дни
Какво цивилизовано виждаш в лицемерната логорея на зелника? У дома се връщали, какъв дом, като домовете им са разрушени? Тоя безмозъчник, ако толкова жалеше хората, нямаше да ги хвърля в кръвопролития. А той предизвика намесата на Русия с високомерието си и неспазването на международни споразумения, понеже реши, че Нато и САЩ ще гътнат Русия, а той ще обира лаврите. Ама, не е познал.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Опитът на колективния Запад да обезкърви Русия с ръцете на властите в Киев се провали с гръм и трясък и скоро от Украйна няма да остане почти нищо, ако не започне процесът на разрешаване на този въоръжен конфликт. Тази гледна точка изрази пред ТАСС бившият началник на кабинета на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, пенсионирания полковник от армията на САЩ Лорънс Уилкерсън.
2
6
 
13
 
! Отговори
Одобрявам преди 2 дни
Върнали са дядовци и деца, които Зеле събира насилствено, хора без опит и желание в замяна на войници. Скоро ще почне акция Севастопол, щом Запада започна с логореята и diariata.
1
14
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
Вижте само изказа на 0pkите и изказа на украинците, за да разберете къде живеят нормалните, цивилизовани хора