Звезда, близо до Черна дупка, подкрепя теорията на Айнщайн

SO-2 се намира на 26 000 светлинни години от Земята
26 юли 2019 22:28,
31
Звезда, близо до Черна дупка, подкрепя теорията на Айнщайн
Снимка: Pixabay

Светлината, идваща от звезда, орбитираща около масивната черна дупка в центъра на галактиката ни, осигури ново доказателство в подкрепа на Общата теория на относителността на Айнщайн, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Още по темата

Идват ли? За първи път хванаха радио сигнал от друга галактика

Звездата SO-2 е с маса около 10 пъти по-голяма от Слънцето. Учените са я изследвали по 16-годишната й елиптична орбита около свръхмасивната черна дупка Стрелец А в центъра на Млечния път на 26 000 светлинни години от Земята. Те установиха, че поведението на светлината от звездата, докато се е изплъзвала от екстремното гравитационно привличане на черната дупка с маса четири милиона пъти колкото на Слънцето, съответства на предвиденото от Айнщайн, пише БТА.

"Айнщайн е прав, поне засега" - каза Андреа Гез, професор по физика и астрономия в Университета на Калифорния в Лос Анджелис, която е един от ръководителите на изследването.

Преплитането на пространството и времето близо до черната дупка отговаря на теорията на Айнщайн, докато законът за всеобщото привличане на Нютон не би могъл да го обясни.

"Дълго време Нютон дава най-доброто описание на гравитацията, но то започва да се изтърква по краищата - каза Гез. - Айнщайн осигурява по-пълна теория. Днес виждаме, че и теорията на Айнщайн започва да се изтърква по краищата". Затова след време ще е необходима по-пълна теория на гравитацията.

Общата теория на относителността "показва уязвимост", защото не обяснява напълно какво се случва с гравитацията вътре в черната дупка.

Учените са работили с обсерваторията Кек на Хавай. Те са използвали ефекта гравитационно червено изместване. Според теорията на Айнщайн дължината на вълните на електромагнитната радиация, включително и на светлината, се удължава при избягването на гравитацията от масивен космически обект като черна дупка. Фотоните изразходват енергия при това изплъзване, но винаги се движат със скоростта на светлината. Това означава, че изгубената енергия се проявява чрез промяна на електромагнитната честота, а не със забавяне на скоростта. Резултатът е изместване към червено в електромагнитния спектър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
SILANCE преди 4 години
До АстрономНаправо за всички галактики на Млекния път ...
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
" черна дупка"! Това ми навява едни такива мисли
26
8
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен25благодаря за подкрепата!..Нали точно това твърдя и аз:-Нютон описва ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ,а евреина си съчинява някаква "теория",и понеже е евреин,всички му ръкопляскат и се трудят упорито да напипат нещо,което да "подкрепи" измишльотината..Като оня другия евреин с теорията за комунизма....Или австрийския евреин с теорията му за "арийската раса",потопила в кръв цяла Европа..ВСИЧКО,ДОШЛО ОТ ЕВРЕИТЕ, Е ВРЕДНО ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО!!!ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТ!!!
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПросотоПостулатите на Нютон са РЕАЛНИ и доказуеми,а измишльотините на евреина са изсмукани от пръстите му!!!!Ами затова едното са ЗАКОНИ, а другото е ТЕОРИЯ бе!Никой не твърди, че ОТО е природен закон.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Космически кораб да се построял...Боже господи.
23
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анщайн и Нютон са твърде далеч и необразовани в аспект черни дупки, за това учените да вземат да си сглобят един свестен космически кораб, а не да ми ръсят теории за относителността - ЗАКРИВАЙ...
22
1
 
14
 
! Отговори
До 19 истина преди 4 години
Защо пишеш глупости бе пyдeл ? Айнщайн никога не е бил слаб по математика, а даже напротив ! Айнщайн се е считал за абсолютно продиджи по математика и това му е бил един от любимите предмети. С IQ от 160 и максимални оценки по всеки предмет Айнщайн е бил много над критериите за училищата !
21
8
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Постулатите на Нютон са РЕАЛНИ и доказуеми,а измишльотините на евреина са изсмукани от пръстите му!!!!..За това цялата "научна общност" се чуди как да ПРИГОДИ наблюдения,които НЕ са й ясни,към "Теорията"на евреина..
20
4
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен8Ти слагаш Нютон и Айнещайне "в един кюп",обаче грешиш!..ВСЕКИ може да провери постулатите на Нютон!..Достатъчно е да седне под ябълката..От друга страна НИКОЙ НЕ може да достигне скоростта на светлината и така,в невъзможността си да я превиши,да каже:-"Да,прав е Айнщайн,скоростта на светлината е лимита"НИКОЙ не може да "докосне" и да изследва "черна дупка",за да каже:-"Да,експеримента потвърди"Никой НЕ може да се впусне в "Червячна дупка",и като се върне,да каже:-"Да аз бе
19
11
 
6
 
! Отговори
истина преди 4 години
Най-интересното е че Айнщайн е бил слаб ученик особено по математика едва е хващал 3-ка и изведнъж му проблясква ,,Теорията на относителността" как става това не знам.Все едно /някой/ му е вкарал цялата информация за космоса и звездите и го е ползвал като проводник на знания.Няма как да си слаб по математика и изведнъж да започнеш да твориш теории свързани с изчисления от висшата математика с интеграли и диференциали!
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъск каза, че за някакви си 16-17 милиарда ще отиде да я снима тая дупка, но първо трябва да посети тоалетната за да позиционера камерите...
17
15
 
6
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 4 години
Доказано е с документи: Ейнщайн е крадец на чужди научни трудове!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
до "Мен" преди 4 години
"Нормалните" всички без *** и гениите.
15
1
 
19
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Какво общо има научна статия с политиката? И какво ще рече " нормални хора"? Тия където им харесва да четат такива неща и се интересуват от това "ненормални" ли са? Защото аз се имам за нормална харесвам такива статии.
14
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати коментарите :) напълно сте изпуснали коня бе :)
13
9
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Това е номера на "медиите" - за нормалните хора нищо. Или чалга, или "черни дупки".
12
14
 
8
 
! Отговори
Астроном преди 4 години
Черната дупка са *** и Ку рнела,поглъщат всичко,светлината около тях е Бойко,който дарява щастие и енергия на цялата галактика
11
6
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
Поне да имаше...магистрала до там,че да...набримча кемпера,за да...видя какво става.Дано Бокича се...сети,да я построи.
10
8
 
23
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 4 години
То не знаем има ли чума или няма в задния ни двор, камоли какво стана на 26 000 светлинни години.
9
4
 
35
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
да ама вместо да се занимават с наука те дават пари за оръжия да водят войни нали това си е в човешката природа