Учени отговарят защо на Венера няма вода

Планетата е по произход и размер колкото Земя
7 май 2024 19:53, Инна Ангелова
15
Учени отговарят защо на Венера няма вода
Снимка: WikiImages от Pixabay

Екип от американски учени и изследователи от Университета в Колодаро може би са открили причината, поради която водните запаси на планетата Венера са почти изчерпани. Изследването им е публикувано в списание “Нейчър”.

Според откритието им, първоначалните водни запаси на Венера са изчерпани в Космоса в резултат на взаимодействия между йони и свободни електрони в горните слоеве на нейната атмосфера.

Майкъл Чафин, който е един от изследователите, казва, че днес планетата има 100 хиляди пъти по-малко вода, отколкото на планетата Земя, въпреки подобните им размери и произход. “Ако нашата теория е вярна, тогава в атмосферата на Венера трябва да присъстват голям брой йони HCO+, които спомагат за бързото изпаряване на водата в космоса“, казва още Чафин.

Майкъл Чафин и колегите му стигат до това заключение чрез изучаване на химични реакции, включващи вода. Те протичат в атмосферата на Венера, състояща се от 96% въглероден диоксид и малко количество азот. Освен тези два газа присъстват и вода, въглероден оксид, водород, деутерий, както и различни съединения на сярата.

Екипът от учени е създал и компютърен модел на горните и долните слоеве на атмосферата на Венера и наблюдават взаимодействията на молекулите в тях. Резултатите показват, че HCO+ (йони, съставени от по един атом водород, въглерод и кислород), получени чрез реакции между вода и въглероден диоксид в долните слоеве на атмосферата на Венера, играят важна роля в изпарението на водата от Венера. Тъй като йоните HCO+ са много нестабилни, те лесно се разпадат на въглероден окис и водород, когато взаимодействат със свободни електрони, които присъстват в горната атмосфера на Венера. Полученият по този начин атомен водород лесно излита в космоса.

Изследователите се надяват, че в следващите мисии на Венера тяхната теория ще бъде изследвана, за да може да се направи сравнение миналото и сегашното ниво на изтичане на водород от атмосферата на Венера. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: водакосмосучениВенера
Още от Наука
Електронна кожа ще даде чувствителност на роботите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква вода при 500 градуса тепература
13
1
 
0
 
! Отговори
Хасковски токать преди 1 седмица
Вода няма, ама водка....Гьотуре
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да вярваш на "учен" е като да вярваш на синоптик.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 11. Таме работата, че вие сте ненормални, а не "поклониците на Путин"... За тва става въпрос. Както се вижда от коментарите вие драскате глупости, простащини и налудничави възвания.
10
3
 
2
 
! Отговори
ЧЕРЕН ПАПА ФРАНЦИЦК преди 1 седмица
До до 2/ ТО НОРМАЛНИ СРЕД ПОКЛОННИЦИТЕ НА БЪГ ПУТИИИИИИИИИН НЯМА!
9
1
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 1 седмица
НЕ СИ НОРМАЛНО
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От голямо значение за атмосферата на Венера са различните съединения на сярата. - Те образуват гъстата, токсична и постоянна облачност, която причинява парниковия ефект, който вдига температурата на повърхността на планетата до ужасяващи нива.
7
1
 
0
 
! Отговори
до 6 преди 1 седмица
И какво от това?
6
3
 
12
 
! Отговори
Fakespace преди 1 седмица
То вода в Перник нямаше, тия искат на Венера да има.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото температурата на Венера в подслънчевата точка е двойно по-висока от температурата на Меркурий, който е по-блозо до Слънцето.
4
8
 
7
 
! Отговори
Упорит преди 1 седмица
Ами просто питайте руснаците да ви обяснят. Те бяха там много преди вас.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво прави водата в горните слоеве на атмосферата ? Така сте го написали все едно морета и океани на Венера се намират в стратосферата и. Не е ли да напишете, че водата се изпарява и водните пари взаимодействуват в горните слоеве на атмосферата ?
2
12
 
0
 
! Отговори
ЧЕРЕН ПАПА ФРАНЦИЦК преди 1 седмица
НЯМА ВОДА, ЗАЩОТО ТАКА Е РЕШИЛ НАШИЯ ЕДИНСТВЕН БЪГ ПУТИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИН
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой ги е питал ?