В пластмасата има над 4000 токсични химикали

Има ги в почти всички продукти, дори в опаковките за храна
16
В пластмасата има над 4000 токсични химикали
Снимка: Pixabay

Мащабно изследване откри над 4000 токсични химикали в пластмасата, съобщи сайтът на в. "Индипендънт".
Учени са съставили списък с над 16 000 химикала, съдържащи се в пластмасовите продукти, и са установили, че повече от 4000 от тях са опасни за човешкото здраве и околната среда.

За да съставят доклада PlastChem изследователите са преглеждали една година предишни публикации и са подредили химикалите, използвани в пластмасите, въз основа на техните ефекти върху околната среда и здравето. Тази информация те се надяват да послужи за основа на правителствените разпоредби и международните преговори за ограничаване на употребата на пластмаси.

Прегледът установи, че има повече химикали в пластмасите, отколкото е било известно, а 4200 (26%) от тези съединения, включително използваните като суровини, стабилизатори и оцветители, предизвикват безпокойство поради своята "устойчива, биоакумулираща, подвижна и/или токсична" природа.

"Този доклад осигурява необходимата основа за информирани политически решения за управление на пластмасите и пластмасовите химикали", казва Мари Лосет, съавтор на доклада от Норвежкия геотехнически институт (NGI).

Повече от 400 от химикалите, идентифицирани в доклада, се съдържат във всеки основен широко използван пластмасов продукт, като например опаковките за храни. Всички тествани пластмаси са изпускали опасни химикали в околната среда, отбелязват изследователите.

Предишни изследвания вече показаха, че химикали като фталатите, използвани в пластмасовите изделия, могат да нарушат репродуктивната система, а ранното излагане на децата на тях е свързано и с развитието на астма.
Излагането на други съединения като перфлуороалкилни и полифлуороалкилни вещества, използвани в някои пластмасови продукти, е свързано с увеличаване на риска от рак и проблеми с имунната система.

Докладът PlastChem също така показва, че няма данни за опасностите за повече от 10 000 химикали, използвани в пластмасовата промишленост, а за над 9000 съединения няма публично достъпна информация за това в кои продукти се използват.

Макар и около 1000 химикала в пластмасите да са регулирани от споразумения като Стокхолмската конвенция за устойчивите органични замърсители, хиляди други не са.

Учените призовават за нов подход в регулирането на химикалите в пластмасата, включително идентифициране на групи химикали, пораждащи безпокойство, заради свързаните с тях опасности./БТА, Христина Терзиева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: пластмаса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Пореден преди 1 месец
И ?!Нещо се 1 ше се промени...празни приказки пишете.На кого му пука за човешкия живот... важно е корпорациите да са добре да им се пълнят гушите иначе се гласуват мерки как след 20 години ше се ограничи нещо си пластмасово...
12
2
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 1 месец
За засаждане на дървета не се говори, защото е много евтино и няма как да му сложат данък, за сега спасението на планетата е ограничено в слагането на данъци и скубане на народа, изгодно е много за политиците и държавите, данъчно спасяване на планетата и хората, хахахаха.
11
1
 
8
 
! Отговори
Глобализация преди 1 месец
Това е най качествения метод да намалява популацията на гилдията с бели манти да трупа огромни печалби...
10
1
 
19
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
ами спрете да ни тровите ! какво им беше на стъклените буркани за кисело мляко или шишетата за лимонада , олио , оцет ,,,,,, ?!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много от тях като съставки се намират в козметични продукти и храни.
8
2
 
1
 
! Отговори
PVC преди 1 месец
В полиетилена PE, не би трябвало да има, поне в опаковките на хранителни продукти.
7
4
 
7
 
! Отговори
ЕЛЕМЕНТАРНО преди 1 месец
ЕЛЕМЕНТАРНИ мерки за ограничаване на ползването на пластмасови опаковми могат да се приемат. Например - само биоразградими торбички; пластмасови бутилки само над 2,5 литра; Многократно увеличаване на екотаксата за пластмасови опаковки. И замърсяването ще се намали пон е на 50%. В момента всичко е в пластмаса -море, реки, гори...
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво! И какво прави България? Колко завода за рециклиране на полимери имаме? Защо няма политика за разделното събиране още от детските градини да ги обучават децата и да има повече контейнери. На общия 600клук трябва да му се вдигне цената за събиране, а разделзното събиране да се поеме от производителите и преработвателите. Да не говорим, че няма политика и за текстила, а се хвърля в общия ***. Контейнери за дрехи, ама за втора ръка, а не за рециклиране.
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При СОЦИАЛИЗМА с главни букви , в пластмаса се продаваше само верото ! С въглеродния отпечатък се борихме като засаждахме дървета , не като махахме крави . Дърветата вишат въглероден двуокис (диоксит по модерно ) и отделят кислород . Да гледаш уж проста работа , обаче явно не е демократична .
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
парадокса е че, в магазина си купувам кисело мляко в пластмасова кофичка, пиле омотано в целуфани и пластамасови подложки, ядки пакетирани в найлонови пликчета, водата ми е в пластмасови бутилки и туби, обаче като отида на касата немога да си купя найлонова торбичка защото не било ЕКО.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Последно време се налагат опаковки от преработени пластмаси - те ще са чисти като пролетен бриз на "Вихрен". Спрях да купувам безалкохолни в пвц, от няколко месеца и кисело мляко си подквасвам защото кофичките са от вторични суровини,
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странно, преди ден изпратих този списък по е-мейла на партньори! Очевидно е послужил за ограмотяването на Анисия.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ги, иначе няма да има пластмаса.