70 г. от героичната смърт на Списаревски
70 г. от героичната смърт на Списаревски
На 20 декември 1943 г. след като сваля един американски бомбардировач и му свършват патроните за картечницата, по време на своя първи полет, капитан Димитър Списаревски се врязва в друг бомбардировач и така го сваля. Самолетите падат край с.Пасарел. Има паметник на загиналите американци, които са ни бомбардирали, до американското посолство, което е пълна подигравка с всички ни. Снимка: Кристиан Чакъров | 20 дек 2013 13:19
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
67
9026
87
2
Напиши коментар Коментари
32
2
 
30
 
! Отговори
Бранник преди 10 години
Не ми е ясно как може да има българи които вместо да се гордеят със саможертвата на такива като капитан Списаревски политизират всичко. Позор за тях.
31
4
 
27
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Поклон пред героизма на пилота!!!! Неговият подвиг може да послужи за пример на днешните български летци, достатъчно е само един Миг 29 да се забие в НС по време на петъчния контрол!!!! Дерзайте днес му е времето, защото народа други врагове няма и друг такъв шанс да го защитите няма да имате!!!!!!
30
1
 
15
 
! Отговори
ДА преди 10 години
Енали има село Томпсън,какво повече искате!
29
0
 
19
 
! Отговори
1912 преди 10 години
К'р за говедата и прасетата!Един плакат не вдигнахте за него бе,*** безподобни!Бяхте твърде заети да се обиждате и да се правите на фашисти!Наркоманизирана ***!Поклон пред героите над небето на България!Облаците минават,небето остава...
28
0
 
26
 
! Отговори
Chr преди 10 години
Лейтенант Едуард Тинкър (пилот на Лайтнинг от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2413, от 97-а изтребителна ескадрила), участник във въздушния бой на 20 декември 1943 година, заявява: "Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията. Димитър Списаревские произведен посмъртно в чин капитан. Погребан е в Централните софийски гробища в Алеята на летците.
27
0
 
26
 
! Отговори
Chr преди 10 години
Единственият очевидец Лейтенант Джон Маклендън,американски пилот на "Лайтнинг" от изтребителното прикритие казва: "Шест минути преди да бъда свален станах свидетел на нещо нечувано и страшно летящия като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша летяюща крепост и хвърляйки се с цяла мощност към друга се стовари върху нея, отсече опашката ѝ и крепостта се разруши като голям дъб ударен от мълния...Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!"
26
0
 
17
 
! Отговори
Chr преди 10 години
В 22-ро училище в София /бивша Втора мъжка гимназия/ също е поставена паметна плоча с барелеф на капитан Списаревски. На 19 юли 2012 г. е поставена паметна плоча и на фасадата на дома, в който живее Димитър Списаревски от 1932 до гибелта си в 1943 г., на ул. Хан Аспарух 57 в София.[3] Паметната плоча е официално открита с военни почести на 20 декември 2012 г.[4] в деня на подвига му в защита на София.
25
0
 
18
 
! Отговори
Chr преди 10 години
В София недалеч от международното летище на името на героя е наречен булевард и наблизо му е издигнат паметник. Същото име носи и улицата в село Пасарел, която води до лобното му място, в началото ѝ е поставена паметна плоча. До лобното място, в местността Стражарски дол, е изграден паметен кът за героя. Улица на негово име е кръстена и в родния му град Добрич и признателните българи му поставят още една паметна плоча.
24
0
 
51
 
! Отговори
Цанков преди 10 години
Един от многото ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ,дали достоен морален пример на всички,които разбират какво е да обичаш РОДИНАТА и да служиш на БЪЛГАРИЯ.
23
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мир на праха му! какъв хубав мъж е бил не само смел...
22
0
 
45
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Не зависимо от продажните ни политици по всяко време от нашата история, Списаревски е патриот, който е защитвал родината. Едва ли е мислел каква е политическата принадлежност. Зад него е стояла просто РОДИНАТА БЪЛГАРИЯ.
21
0
 
50
 
! Отговори
Петров преди 10 години
Кой знае колко още неизвестни герои има загинали за родината! Политиката и лъжата за жалост не прощават!Факта,че американския боец,останал жив от самолета,който е бил свален е поискал среща с майката на Списаревски,за да и предаде отличията си в знак на уважение към него,а за нас той е неизвестен за едно цяло поколение не се нуждае от коментар!
20
0
 
40
 
! Отговори
поклон преди 10 години
поклон пред куража ти прятелю.
19
9
 
35
 
! Отговори
Aquila1488 преди 10 години
Герой! Вечна слава за такива като него, смърт за капиталистическата неолиберастка и комунистическа еврейска гмеж!
18
1
 
43
 
! Отговори
!!! преди 10 години
На лобното му място /до Пасарел/има паметна плоча и малък параклис, който иска може да ходи и да се преклони. Той се е бил за Бг., и е защитавал къщите на всички, и на другарите също.
17
18
 
37
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Паметникът на американците си е в двора на американското посолство и не сме го издигали ние, така че не виждам каква вина приписвате на българите?
16
7
 
74
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
Поклон капитане,орлите умират в полет.Интересен факт показващ мерзостта на комунистите.Когато БЕЗРОДНИЦИТЕ отиват при ген.Бирюзов,комендант на София-руснак и Го молят да изсели семеиството на Списаревски,зашото е свалил съюзнически бомбандировач,генерала ги изгонва с дувите *** и им казва..Този мъж умира героиски бранеики небето на Родината си.Комунистите да продължават да лаят,не се учудвам,за тях няма нищо свято,безродни коп*ле.а.
15
16
 
14
 
! Отговори
kapelo преди 10 години
кристиан Чакъров да влезе БГ във война с Англия и Америка виновен е пак царя който вкара страната на страната на Германия. така той е виновен и за смъртта на този човек,да има и бомбардировки над София
14
5
 
8
 
! Отговори
kapelo преди 10 години
До Анонимензатова казах да сложат снимката защото можеше той да е,от царската армия е
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 12Я ми припомни срещу кого се борят комунистите